Ελευθέριος Τσιρίδης: Ενας Έλληνας στην κορυφή του κόσμου της αρθροπλαστικής

τσιριδηςΟ κ. Τσιρίδης βραβεύτηκε από την ορθοπεδική κοινότητα και μίλησε στο protothema.gr για την επιτυχία του, τους στόχους αλλά και για την επίσημη πρόσκλησή του από το Χάρβαρντ

Τη σημαντική επιστημονική διάκριση Rothman-Ranawat, που απονέμεται ετησίως σε 4 διακεκριμένους χειρουργούς αρθροπλαστικών στις ΗΠΑ και κατ’ εξαίρεση σε χειρουργούς από τον υπόλοιπο κόσμο δόθηκε φέτος στον αναπληρωτή καθηγητή Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ελευθέριο Τσιρίδη.

Η διάκριση αφορά νέους ορθοπεδικούς που προβλέπεται ότι θα ηγηθούν της ορθοπεδικής χειρουργικής τα επόμενα 20 χρόνια. Ο σκοπός του βραβείου είναι να γνωρίσει τους νέους ορθοπεδικούς με τους πιο διακεκριμένους σήμερα χειρουργούς αρθροπλαστικών στις ΗΠΑ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένα δίκτυο συνεργασιών και επικοινωνίας των χειρουργών αυτών με τα μεγαλύτερα κέντρα αρθροπλαστικής στον κόσμο.

Η βράβευση θα γίνει στα πλαίσια του ετήσιου Παναμερικανικού Ορθοπεδικού Συνεδρίου, που το 2014 θα διεξαχθεί στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, την οποία θα ακολουθήσουν επισκέψεις στα καλύτερα κέντρα αρθροπλαστικών της Βόρειας Αμερικής που θα διαρκέσουν συνολικά 4 εβδομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επεμβάσεις με τους διακεκριμένους γιατρούς στα νοσοκομεία τους και ανταλλαγή εμπειριών που θα βελτιώσουν τις αμφοτερόπλευρες εμπειρίες.

Ο κ. Τσιρίδης μίλησε στο protothema.gr για την επιτυχία του, τους στόχους αλλά και για την επίσημη πρόσκλησή του από το Χάρβαρντ.

Ποια η σημασία του βραβείου για τη χώρα μας και ποια για το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Η σημασία του βραβείου είναι μεγάλη διότι δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα, μέσω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, να αξιοποιηθεί το δίκτυο των ανθρώπων αυτών από την ακαδημαϊκή ορθοπεδική κοινότητα προς όφελος όλων των νεώτερων συναδέλφων που διεκδικούν να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό, αλλά και να επικοινωνούν με τις ΗΠΑ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο ωφελείται διότι ανοίγονται δρόμοι για συνεργασίες στην έρευνα, στην καινοτομία και στην κλινική πράξης μεταξύ της Ελλάδος και των μεγαλύτερων κέντρων αρθροπλαστικών των ΗΠΑ.

Πρακτικά, υπάρχει αντίκτυπος στην υγεία του έλληνα πολίτη;

Η επικοινωνία με τα μεγαλύτερα κέντρα των ΗΠΑ δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα να μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την τρέχουσα ιατρική αιχμής, η οποία συμβαίνει αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, αλλά μας δίνει ένα βήμα ισότιμου διαλόγου και ανταλλαγής κλινικών πληροφορικών και εμπειριών και έτσι μας τοποθετεί ισάξια στην κλινική πράξη με αυτά τα κέντρα. Έτσι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στη χώρα του.

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς αυτό το βραβείο;

Αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση μιας μακρόχρονης διαδρομής στη χειρουργική. Αναγνωρίζεται η χειρουργική εμπειρία μου εντός και εκτός Ελλάδος και δίνεται η ευκαιρία συστηματικής γνωριμίας και επικοινωνίας με τους σημαντικότερους συναδέλφους χειρουργούς των ΗΠΑ. Πέρα από την προσωπική ικανοποίηση που προσφέρει, μου επιτρέπει να φιλοδοξώ ότι στην Ελλάδα παρέχουμε σήμερα υγειονομικές και πιο συγκεκριμένα χειρουργικές θεραπείες στον τομέα τον αρθροπλαστικών ισοδύναμες των μεγάλων κέντρων των ΗΠΑ.

 

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

 

Να αναπτύξουμε ένα κέντρο αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος, το οποίο να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αντίστοιχες των αμερικανικών κέντρων και συνεπακόλουθα να συμμετέχει το κέντρο αυτό στην έρευνα και προώθηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κλινική πράξη. Το κέντρο είναι ήδη στην γένεσή του στα πλαίσια της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Γνωρίζουμε ότι μιλάτε στο Χάρβαρντ την ερχόμενη εβδομάδα για τις κλινικές και ερευνητικές εμπειρίες στο χώρο της αρθροπλαστικής. Πείτε μας κάτι γι’ αυτό.

 

Στο τέλος Οκτωβρίου μιλώ στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για τις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος και ιδιαίτερα για μια σοβαρή επιπλοκή αυτών τα περιπροθετικά κατάγματα. που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην καταστροφή της ίδιας της πρόθεσης αλλά και στην καταστροφή του οστού γύρω από αυτή. Μετά από εμπειρία 10 ετών και θεραπεία 300 περίπου τέτοιων περιστατικών αλλά και έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα έχουμε καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα που θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά αυτόν τον Οκτώβριο. Η βρετανική ορθοπεδική εταιρία χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη έρευνά μας τα τελευταία 5 χρόνια, μέσω της τιμητικής διάκρισης Latta Fellowship.

http://www.protothema.gr/ugeia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *