Έρευνα του ΕΚΕΠΥ δείχνει πως τα τζάκια είναι 100 φορές πιο ρυπογόνα από τους λέβητες

αιθαλομιχλη Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η εκπομπή ρύπων από τζάκια και σόμπες, ρύποι των οποίων οι τιμές ξεπερνούν κατά 100 φορές τις αντίστοιχες από λέβητες πετρελαίου.

Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Π. Μπεχράκης, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” Κ. Ελευθεριάδη επιβλέπει την εξέλιξη της συγκεκριμένης έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), για τη συσχέτιση της αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων με τις εισαγωγές στις πνευματολογικές κλινικές τόνισε:

“Επιχειρείται να συνδυαστεί ένα δίκτυο συλλογής υγειονομικών πληροφοριών με τα επίπεδα ρύπανσης, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να έχουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα”.

Παράλληλα, επιστήμονες που παρακολουθούν χρόνια την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τονίζουν ότι “αν αυτή τη στιγμή ετίθετο και θέμα δημόσιας υγείας βάσει συγκεκριμένων μετρήσεων, τότε θα προσετίθετο άλλο ένα επιχείρημα εναντίον της συγκεκριμένης πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα δεν είναι μόνο ‘οικονομία”.

Στη μελέτη, η οποία βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας αλλά χρησιμοποιεί στοιχεία της περασμένης χρονιάς, γίνεται σαφές πως θα μπορούσε να τεθεί και θέμα δημόσιας υγείας, βάση των συγκεκριμένων μετρήσεων. Λένε οι επιστήμονες:

“Αν αυτή τη στιγμή ετίθετο και θέμα δημόσιας υγείας βάσει συγκεκριμένων μετρήσεων, τότε θα προσετίθετο άλλο ένα επιχείρημα εναντίον της συγκεκριμένης πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα δεν είναι μόνο “οικονομία”. Παρ’ όλο που αναγνωρίζει το πρόβλημα της θέρμανσης των νοικοκυριών, προβάλλει μόνο την οικονομική διάστασή του, υποβαθμίζει την περιβαλλοντική και παραβλέπει παντελώς αυτήν της δημόσιας υγείας”, σημειώνει το επιστημονικό προσωπικό, βάζοντας στο ζήτημα και τον πολιτικό παράγοντα.

 

“Δυστυχώς και φέτος θα δούμε τα πρωτοσέλιδα για “το νέφος της αιθαλομίχλης”, εξηγεί στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Κώστας Φυτιάνος, καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. “Είμαι πεπεισμένος ότι όποια μέτρα κι αν ληφθούν, αν τελικά ληφθούν, όπως και το όριο λήψης έκτακτων μέτρων, θέσπιση και έλεγχος τήρησης προδιαγραφών στερεών καυσίμων και εστιών καύσης, δεν πρόκειται να περιορίσουν το πρόβλημα. Για να υπάρξει πραγματική μείωση των τιμών στους ρύπους των αιωρούμενων σωματιδίων, πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως η μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου”, τονίζει στην εφημερίδα ο κ. Φυτιάνος.

 

Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει. Με βάση τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν, το επίδομα θέρμανσης θα καλύψει ελάχιστους. Αυτό θα έχει συνέπειες για την ατμόσφαιρα.

 

“Χονδρικά, η συμμετοχή της οικιακής θέρμανσης στις εκπομπές και στη διαμόρφωση των μέσων επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, κατά τη χειμερινή περίοδο εκτιμάται περί το 25%. Οι εκπομπές σωματιδίων από την καύση (αποδεκτής ποιότητας) ξύλου είναι πάνω από 50 (ενεργειακό τζάκι) έως 100 φορές (τζάκι, ξυλόσομπα) μεγαλύτερος από αυτές του συμβατικού λέβητα πετρελαίου, με αποτέλεσμα η συμβολή των εστιών στερεών καυσίμων στις συνολικές εκπομπές να είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το πλήθος τους”, λέει ο χημικός μηχανικός, δρ Δημήτρης Χατζηδάκης, πάντα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

 

Και συνεχίζει:

 

“Ενδεικτικά, με βάση την υπόθεση ότι το 5%, το 10% ή το 20% του πλήθους των νοικοκυριών στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας θα καταναλώσει συστηματικώς στερεά καύσιμα, εκτιμάται αντίστοιχη αύξηση των συνολικών εκπομπών σωματιδίων κατά περίπου 80%, 250% και 400%, με αποτέλεσμα μια τυπική για το Λεκανοπέδιο ημερήσια τιμή αιωρούμενων σωματιδίων 45 mg/κ.μ. να εκτιναχθεί περίπου στα 80, στα 110 και στα 180 μg/κ.μ., αντίστοιχα, τιμές παρεμφερείς με αυτές που καταγράφηκαν τις “δύσκολες” ημέρες του περασμένου χειμώνα”.

 

Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ένα καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία θα θέσει σε εφαρμογή ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων όσον αφορά την καταλληλότητα των συσκευών θέρμανσης και καύσιμης ύλης, η αιθαλομίχλη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

 

Το αντίθετο μάλιστα.

http://news247.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *