Ετοιμάζεται ο ισχυρότερος μαγνητικός τομογράφος

μριΟ ισχυρότερος μαγνητικός τομογράφος του κόσμου κοντεύει να ολοκληρωθεί. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 και μόλις είναι έτοιμος -περίπου το Σεπτέμβριο του 2014- θα μπορεί να παράγει πανίσχυρα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ικανά να σηκώσουν στον αέρα βάρος 60 μετρικών τόνων, δηλαδή περίπου όσο πέντε διώροφα λεωφορεία του Λονδίνου. Ο INUMAC, όπως είναι το όνομά του, κατασκευάζεται από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος με δεκαπλάσια λεπτομέρεια από ό,τι μπορούν οι σημερινοί τομογράφοι.

Ενώ οι σημερινοί τομογράφοι των νοσοκομείων έχουν χωρική ανάλυση έως ένα χιλιοστό περίπου, ο INUMAC θα φτάνει έως τα 0,1 χιλιοστά. Μία τέτοια περιοχή στον εγκέφαλο περιέχει περίπου 1.000 νευρώνες από τους συνολικά 86 δισεκατομμύρια.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «IEEE Spectrum», ο τομογράφος που αναμένεται να κοστίσει 200 εκατ. ευρώ και περιέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα υπεραγώγιμων καλωδίων, θα παράγει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της τάξης των 11,75 τέσλα, την ώρα που οι περισσότεροι υπάρχοντες τομογράφοι παράγουν 1,5 έως 3 τέσλα και οι πανίσχυροι υπεραγώγιμοι μαγνήτες του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN δημιουργούν μαγνητικό πεδίο ισχύος 8,4 τέσλα.

Παρόλο που φαίνεται ότι ο τομογράφος θα υποβάλλει τους ανθρώπους σε δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες που χρησιμοποιούνται για την αναδημιουργία των συνθηκών της Μεγάλης Έκρηξης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλοι «υπερ-τομογράφοι» παράγουν μαγνητικό πεδίο που φτάνει τα 9,4 τέσλα και υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος και της διάσπασης σωματιδίων.

 

Πηγή: The Independent

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *