Τι κάνουν οι Έλληνες γιατροί στο Άμπου Ντάμπι;

GIATRIANERGIAΑμέτρητα είναι πλέον τα κενά στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας 30 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ. Οι γιατροί προκειμένου να αποφύγουν την ανεργία και την υποαπασχόληση αναχωρούν προς άλλες πολιτείες αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό. Πόσοι έφυγαν και για που…

Πάνω από 6000 γιατροί απουσιάζουν σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Οι νέοι γιατροί λόγω των προβλημάτων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ αναχωρούν για άλλες χώρες.

Μέσα στις χώρες που προτιμούν οι γιατροί είναι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία , αλλά ακόμη και η μακρινή Αυστραλία, το Ντουμπάϊ, η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι…. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ ότι πάνω από 7000 νέοι γιατροί ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που έφυγαν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για μια υγειονομική βόμβα για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει ότι πλέον πρόκειται για κατεδάφιση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, «στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων».

Ο κ.Βαρνάβας συμπληρώνει: «Πλέον 30 χρόνια μετά τη ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ ( 1397/83 ), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική». Καθόλου τυχαία βέβαια καθώς ο χάρτης με τα υποστελεχωμένα τμήματα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα όπως παρουσιάζονται από την ΟΕΝΓΕ:

• Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των Αναισθησιολόγων.

• Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.

Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : Έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα

• Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική

• Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής

• Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η Ορθοπεδική έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας. Η Γυναικολογική περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα, ενώ η Παθολογική έχει μείνει με 3 γιατρούς, όπως και το Αναισθησιολογικό.

• Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία, και σε 2 μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική.

• Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο Διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.

 

• Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική

 

• Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.

 

• Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική

 

• Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : κανείς Ψυχίατρος, μεγάλα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.

 

• Στη ΓΑΥΔΟ δεν υπάρχει κανείς γιατρός.

 

• Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαϊδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Πάρου, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

7 thoughts to “Τι κάνουν οι Έλληνες γιατροί στο Άμπου Ντάμπι;”

  1. Δηλαδη εσεις νομιζετε οτι οι ιατροι, νεοι και παλιοτεροι, φευγουν επειδη ψαχνουν για εργασια ή περισσοτερα χρηματα …

    Εγω νομιζω οτι οι πιο πολλοι φευγουν γιατι σιχαθηκαν να εξασκουν αυτο το λειτουργημα σε μια χωρα που δεν σεβεται τιποτε και κανεναν !!!
    Γιατι βαρεθηκαν να εξισωνονται με απατεωνες και αγυρτες που κατακλεψαν τη χωρα και κυκλοφορουν ελευθεροι ενω οι ιδιοι στοχοποιουνται ( πολλες φορες οχι αδικα, οφειλω να παραδεχτω ) ως μια απο τις πιο βρωμικες ταξεις στη χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας !

    Η συμβουλη μου ( γιατι ειμαι και εγω ενας απο τους “ξενιτεμενους” ) προς τους νεους συναδελφους ειναι : αν θελετε να εξασκησετε την ιατρικη οπως πραγματικα πρεπει να ασκειται, πακεταρετε και φυγετε .Θα το μετανιωσετε πικρα αν παραμεινετε σε αυτον τον αφιλοξενο τοπο που ποτε δεν σεβαστηκε και ουτε προκειται ποτε να σεβαστει τον επιστημονα …

    Μια χωρα και ενας λαος που δεν σεβεται τιποτε και κανεναν δεν ειχε ουτε θα εχει ποτε οποιοδηποτε μελλον !

  2. Αυτές είναι δηλώσεις απελπισίας γιατί το μηνυμα είναι: Στην Ελλαδα οι Ιατρικες συμμορίες έχουν γίνει Σικελιανη μαφία, και άμα θέλεις να επιβιώσεις η γίνε μέλος η ξενιτευσου.

  3. η κατεδάφιση του ΕΣΎ και ΕΟΠΥΥ οφείλεται αποκλειστικά στους
    γιατρους κάθε ειδικότητος (εξετάσεις-φάρμακα) με αποκορύφωμα αυτούς που εγραφαν πανάκριβα φάρμακα ακόμα και για πεθαμένους – πουλούσαν πιστοποιητικά αναπηρίας ακόμη και σε πρωταθλητές μπιλιάρδου.

    φαρμακοποιους που επαιρναν συνταγές για αντιβιοτικά και έδιναν ακριβές σαγιονάρες για την θάλασσα, αντιηλιακά κ.α. το καλοκαιρι και αντίστοιχα είδη “πρώτης αναγκής” την χειμερινή περίοδο και γενικά ότι είχε στο ράφι το μπακάλικο που λέγεται φαρμακείο και πάει λέγοντας

    Γιατροι, φαρμακοποιοί παραδέχονται ότι έγινε τρελλο “πάρτυ” αλλά κανένας από αυτούς δεν συμμετείχε σ αυτό!!!!!!!!!.

  4. Αγαπητε Κε Παζιανα ,

    Παραπονεθηκες ποτε στον υδραυλικο, τον ηλεκτρολογο ή τον φαναρτζη σου που δεν σου εδωσε αποδειξη για οτιδηποτε ;;;
    Χρεωσες ποτε τον ταξιτζη, το φουρναρη ή τον ταβερνιαρη για το οτι δεν εξεδωσε ποτε κανενος ειδους παραστατικο για τη διαδρομη ή τη “μασα” που απολαυσες !;!;!

    Μην ψαχνεις να χρεωσεις τους ιατρους μονο για το καθεστως υπερσυντ/σης και παρανομιας γενικοτερα που εχει στηθει εδω και αιωνες στη χωρα.
    Ειναι η γενικοτερη αντιληψη αυτης της φυλης οτι ειναι αδικημενη και μονιμως ψαχνει τροπους να πλουτισει, σε βαρος ολων των υπολοιπων.
    Αλλωστε στο κυκλωμα ηταν και οι φαρμακευτικοι αντιπροσωποι, οι φαρμακευτικες εταιριες, τα εργοστασια και οι εργαζομενοι σε αυτα, οι μεταφορικες εταιριες, τοσες και τοσες οικογενειες και θεσεις εργασιας (εμμεσως, βεβαιως), τα φαρμακεια και βεβαιως, αρκετοι ιατροι, η πλειοψηφια ισως.
    Ολος αυτος ο συρφετος που οταν του λες οτι μαζι τα φαγαμε, βγαινει σε δρομους και πλατειες και καταριεται την ωρα και τη στιγμη που ψηφισε “αυτους τους κεραταδες” !
    Γιατι κανεις δεν διαμαρτυροταν, δεν κατηγγειλε, δεν εξανιστατω, δεν αντιδρουσε και ακομη και τωρα, μετα απο τοσες απανωτες σφαλιαρες και τοσο ξεμπροστιαζμα, δεν εννοει να αλλαξει !;!;!;!
    Ξεχασε οτι τους ψηφισε ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΛΟΓΟ, για να τους πιεσει αργοτερα και να λαβει ανταλλαγματα !!!

    Ζουμε, δυστυχως σε μια χωρα που, λογω θεσης, δεν χαρακτηριζεται μπανανια αλλα που δυστυχως πληροι ολες τις προϋποθεσεις να ανηκει σε αυτες…

  5. συμφωνω απόλυτα με όλα τα παραπάνω. Και έτσι πρέπει να τα δούμε. Σαν σαπίλα που έχει βρωμίσει την ελληνική κοινωνική υφή ολοκληρωτικά. Μετά ερχόμαστε στο κομμάτι που εμείς σαν ατομα συμμετέχουμε (ενεργητικά η παθητικα) και προσπαθούμε να νοικοκοιρέψουμε το σπίτι μας πρώτα (τον τομέα υγείας στην προκειμένη περίπτωση). Εδω πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ολιγωρίσαμε η ότι είχαμε ενεργη συμμετοχή. Άρα από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη ολοκληρωτικά.
    Το πρώτο που χρειαζεται είναι ένας Ιατρικός Σύλλογο απαλλαγμένος από εργατοπατέρες/κομματόσκυλα, που να διαγράφει αυτούς που πουλουν πιστοποιητικά αναπηρίας (πανεύκολο να αποδείξεις), χρηματίζονται (μίζες), χειρουργούν υγειεις για να τα αρπάξουν και αμέτρητα αλλα. Ο δεύτερος μεγάλος ρόλος του είναι να σχεδιάζει την πολιτική υγείας με βάση την καθημερινη πραγματικότα (οικονομική και προτεραιότητα θεμάτων) και να αγωνίζεται σαν αχρωματιστος πολιτικά Σύλλογος (και όχι σαν κομματάρχης) να εφαρμοστούν από την εκάστοτε κυβέρνηση.

  6. Σωστα !!!

    Αλλα η δυσκολια να καθαρισεις αυτο το τοπο απο τα καθε λογης μιασματα ειναι δεδομενη και δεν ειναι σημερινη .
    Μην ξεχναμε οτι χρειαστηκε ενας υπερηρωας καποτε για να καθαριστει η κοπρος του Αυγεια !

    Παει πολυ βαθεια η ελλειψη για αξιοκρατια και νομιμοτητα στη χωρα αυτη σε σημειο που να μην διαφαινεται η εξοδος …

  7. Καλο θα ηταν, για αρχη, να αφησουμε κατα μερος τους Ρομα και να κανουμε ΟΛΟΙ απο ενα DNA test.

    Μηπως ετσι καταλαβουμε πως μαζευτηκε τοση βλακεια σε αυτο το τοπο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *