Σήμα κινδύνου για νοσοκομεία, προσωπικό και χρήστες

Τη λίστα των νοσοκομείων στα οποία θα λειτουργήσουν 10 νέες μονάδες συνταγογράφησης για τους χρήστες χορήγησης υποκαταστάτων έδωσε χτες το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τα νοσοκομεία: «Αγία Ολγα», «Αλεξάνδρα», «Αμαλία Φέμιγκ», «Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Σισμανόγλειο», «Ιπποκράτειο», «Σπηλιοπούλειο» και ΙΚΑ Πατησίων. Στη Θεσσαλονίκη προστέθηκε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424 ΓΣΝΕ». Οι παραπάνω μονάδες αντιστοιχούν σε περίπου 200 άτομα, θα λειτουργούν και με προσωπικό από τα νοσοκομεία, και το υπουργείο έκανε λόγο για… «μέρα ανακούφισης για την ευαίσθητη ομάδα των εξαρτημένων ατόμων που περιμένουν εδώ και χρόνια, “στη λίστα των μελλοθανάτων”». Η επιλογή του προσωπικού έγινε κατά προτεραιότητα από τους εργαζόμενους στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ με τη συμμετοχή του προσωπικού από τα νοσοκομεία.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση ανατρέπει τη φιλοσοφία της θεραπείας. Είναι γνωστό ότι και η χορήγηση υποκαταστάτων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένες μονάδες και εξειδικευμένο προσωπικό. Η ένταξη της υποκατάστασης στα νοσοκομεία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το πλαίσιο των νοσοκομείων, το προσωπικό, τους ίδιους τους χρήστες. Αυτό στην πράξη σημαίνει συρρίκνωση των ήδη υπαρχουσών δομών υποκατάστασης, ασυντόνιστη, αποσπασματική και ανεξέλεγκτη χορήγηση οπιοειδών από το ίδιο το κράτος, που μετατρέπεται σε ναρκέμπορο. Η χορήγηση υποκατάστατων πρέπει να αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και να πραγματοποιείται από ειδικά προγράμματα υψηλών προδιαγραφών.

Η χορήγηση συνθετικών οπιοειδών (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη κλπ) δε λύνει το πρόβλημα, αφού ο χρήστης είναι εξαρτημένος από πολλές εξαρτησιογόνες ουσίες ταυτόχρονα. Κυρίως όσοι προσφεύγουν στις συγκεκριμένες μονάδες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη Δανία π.χ. υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από χρήση μεθαδόνης αγγίζουν το 45%, ενώ στη Γερμανία σ’ ένα χρόνο υπήρξαν 350 θάνατοι από βουπρενορφίνη.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6443082&publDate=17/9/2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *