Με δανεικά συντάξεις και ΕΚΑΣ σε ΙΚΑ – ΟΑΕΕ

«Το ταμείο είναι μείον» είναι η φράση που χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών, που αδυνατούν πλέον να καταβάλουν ακόμη και τις συντάξεις προς τους ασφαλισμένους τους.

Το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της συνεχούς μείωσης των εσόδων τους, μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να αναζητούν πόρους είτε μέσω του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είτε μέσω εσωτερικού δανεισμού από ταμεία που διαθέτουν ακόμη αποθεματικά.

Σε τονωτική «ένεση» 245 εκατ. ευρώ μέσω εσωτερικού δανεισμού και μεταφοράς πιστώσεων του υπουργείου Εργασίας προχωρά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προκειμένου να καταβληθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι συντάξεις για το μήνα Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του κ. Κουτρουμάνη εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 45.086.638,51 ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου, για το οικονομικό έτος 2011 και την έκδοση ισόποσου εντάλματος πληρωμής για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την καταβολή του ΕΚΑΣ μηνός Σεπτεμβρίου.

Δανεισμός εκ των έσω

Πέρα όμως από την επιβάρυνση του προϋπολογισμού των εξόδων του υπουργείου Εργασίας, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχωρά σε εσωτερικό δανεισμό 200 εκατ. ευρώ από τα επικουρικά ταμεία της ΔΕΗ αλλά και το προβληματικό δικό της ΕΤΕΑΜ.

Αναλυτικότερα, το ΙΚΑ ανεφοδιάζεται οικονομικώς κατά 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ. Η περίοδος του δανείου αφορά το δεκαπενθήμερο 9/9/2011 έως 4/10/2011 και διέπεται με επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου Ν.Π.Δ.Δ. και Ασφαλιστικών Φορέων» (Κοινό Κεφάλαιο).

Στο «κόκκινο» και ο ΟΑΕΕ

Παράλληλα για τον ΟΑΕΕ προβλέπεται πρόσθετη έκτακτη χορήγηση 22,5 εκατ. ευρώ για να καλύψει τα δικά του ελλείμματα προκειμένου να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του.

Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργού εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 22.460.298,40 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου υπέρ του ΟΑΕΕ για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Οι αποφάσεις αφορούν στην κάλυψη του ήδη περιορισμένου αριθμού δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 15.000 όπως υπολογίζεται, μετά την υπουργική απόφαση για την «ορθολογικότερη καταβολή του επιδόματος».

Υπενθυμίζεται, ότι όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, μεταξύ άλλων, για την χορήγηση του ΕΚΑΣ, στο εξής θα υπολογίζεται το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και τα μερίσματα, ενώ ο δικαιούχος θα πρέπει να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και να είναι μεγαλύτερος των 60 ετών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 57,50 ευρώ έως 230,00 ευρώ ανάλογο με το ύψος των αποδοχών.

Μαυρούλη Αργυρώ

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=93041&catID=3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *