Ζ. Γεωργαντά: Έτσι «φούσκωσαν» το έλλειμμα του 2009

Ένα τρίγωνο ανάμεσα στον Walter Rademacher, γενικό διευθυντή της Eurostat, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου περιέγραψε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, προκειμένου το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,5% -μεγαλύτερο και από τις Ιρλανδίας δηλαδή- για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.
«Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει» σημείωσε η κ. Γεωργαντά.
Το 2009 ταξινομήθηκαν στη «γενική κυβέρνηση» μία σειρά από ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές που εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς, όμως, να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες, προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη «γενική κυβέρνηση», όπως κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.
Το έλλειμμα κατ’ αυτόν τον τρόπο από το 12% πήγε στο 15,4%. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτή την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μάς είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους»…
Ακούστε τι είπε η κ. Γεωργαντά στον real fm 97,8
Κατά την κ. Γεωργαντά, στόχος ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο «αδύναμος κρίκος» και να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, ενώ επεσήμανε πως αυτή η επιλογή είχε ως στόχο και να εμφανιστεί η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση χειρότερη απ’ ότι ήταν, προκειμένου να καλυφθούν λάθη του παρελθόντος.
Η καθηγήτρια τόνισε πως από τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει με εκθέσεις τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ωστόσο, ουδέποτε έλαβε απαντήσεις.
Σήμερα τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ «φλερτάρουν» με την καρατόμησή και την Τρίτη παρουσιάζονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και για τις καταγγελίες σχετικά με την τεχνητή αύξηση του ελλείμματος το 2009.
Τι απαντά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Για φθηνές και εύκολες συνωμοσιακού τύπου δικαιολογίες κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ για τα όσα υποστήριξε η κ. Γεωργαντά αναφέρει πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε “βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή”.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:
“Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.
Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.
Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT.
Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φθηνές και εύκολες, συνωμοσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.
Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι “βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή””.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=92915&catID=2

2 thoughts to “Ζ. Γεωργαντά: Έτσι «φούσκωσαν» το έλλειμμα του 2009”

  1. Συγχαρητήρια στην κυρία Γεωργαντά, η οποία έστω και τώρα αίρει τη συνεργασία της με δοσίλογους σαν τον κ.Παπακωνσταντίνου, του οποίου το πόθεν έσχες θα έπρεπε να ελεγθεί πριν και μετά το ΔΝΤ. Θέλησε με μια θητεία να πλουτίσει σε βάρος της πατρίδας του, Αλήθεια, τι διαφέρει μια τέτοια στάση από αυτή των συνεργατών των δυνάμεων κατοχής; Γιατί όμως δεν κατεβαίνουμε στο δρόμο; Γιατί δεν κηρύσσει ο λαός μας ανένδοτο αγώνα; Πού πήγε το ηθικό μας και αγωνιστικότητά μας;

  2. Μπράβο σας που δημοσιεύετε τόσο σημαντικά θέματα σε αυτή την ιστοσελίδα. Πρόκειται για ΠΡΟΔΟΣΙΑ και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν άμεσα. Ο ΓΑΠ είχε πει παλαιότερα …προφητικά “θα μας πάρουν με τις πέτρες”. Καλομελέτα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *