Η ΔΕΗ θα πληρώνει το χαράτσι στα ακίνητα αν δεν κόβει το ρεύμα

Απάντηση μέσω της τροπολογίας έδωσε το υπουργείου οικονομικών στις «απειλές» της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που δηλώνει πως δεν θα εισπράξει το ειδικό τέλος.
Στην παράγραφο 11 της επίμαχης τροπολογίας τονίζεται πως την περίπτωση που οι πολίτες δεν πληρώσουν το φόρο για τα ακίνητα και η ΔΕΗ δεν του κόψει το ρεύμα τότε η επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος θα δώσει το ποσό προσαυξημένο με πρόστιμο 25%
«Αν δεν διακοπεί η σύνδεση, επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένου κατά 25%» αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστικά καμία αλλαγή κατατέθηκε τελικά η επίμαχη τροπολογία για το τέλος ακινήτου. Οι όποιες αλλαγές – αν γίνουν – θα συζητηθούν στην βουλή δηλώνουν τώρα κυβερνητικά στελέχη.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο υπουργός οικονομικών, δεν έκανε πίσω και κατέθεσε την τροπολογία χωρίς να προχωρήσει ουσιαστικά σε καμία αλλαγή όσον αφορά τους ανέργους.
Ο αναπληρωτής υφυπουργός οικονομικών Παντελής οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές κατά την συζήτηση της τροπολογίας στην βουλή.
Ν. Φωτόπουλος: «Ας μας απολύσουν»
Η ΓΕΝΟΠ θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.
Ανήγγειλε, επίσης, ότι το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του τέλους, κάλεσε τους καταναλωτές να μην το πληρώσουν σημειώνοντας ότι στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση θα εισέπραττε φόρους και παρουσίασε στοιχεία για εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος, και των διακοπών που υλοποιήθηκαν, σε καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού.
Ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο σήμερα για εκβιασμό των καταναλωτών μέσω της ΔΕΗ, με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης και ανέφερε ότι η ΓΕΝΟΠ:

-Θα εμποδίσει με κάθε τρόπο και μέσο την επεξεργασία, έκδοση και αποστολή του ειδικού τέλους στους καταναλωτές.

-Θα εμποδίσει την έκδοση εντολών διακοπής για όσους δεν πληρώσουν το τέλος.

-Θα εμποδίσει και την εκτέλεση της διακοπής ρεύματος, από τεχνικούς της ΔΕΗ ή εργολάβων.

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Φωτόπουλος απάντησε: «Ας μας απολύσουν. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τον πολίτη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για συνολική οφειλή που ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι 909.000 καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, καθώς για τον ίδιο καταναλωτή μπορεί να έχουν εκδοθεί περισσότερες από μία εντολές διακοπής.

Πάντως οι εντολές είναι αυξημένες κατά 23 % σε σχέση με το 8μηνο του 2010 ενώ από τις 909.000 εντολές εκτελέσθηκαν οι 174.926 (+ 6,2 % από πέρυσι) καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος για να μην τους κοπεί το ρεύμα. Τέλος, από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση. Οι υπόλοιποι 60.344 σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ (στους οποίους περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έκλεισαν) ζουν στο σκοτάδι. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι προβλέψεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν από 226 εκατ. το 2009 σε 413 εκατ. το 2010 και 474 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε όπως είπε κατά της γενίκευσης του τέλους και της επιβολής του χωρίς διακρίσεις και όχι κατά της φορολόγησης των εχόντων. Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο, αν ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων, να μην εισπράξει η χώρα την επόμενη δόση και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση, μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *