Νέα από Αρκαδία. Αλλαγές για τους αγρότες

ARKADIA18-150x15017Δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση ότι η γεωργία, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, μπορεί ν ΄ αποτελέσει το βασικό όχημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και προς αυτήν τη κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχέδιο που υποβάλλεται προς έγκριση στην Κομισιόν και έχει τίτλο «Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων». Εκεί, προτείνεται να δοθεί ενίσχυση έως 70.000 ευρώ σε όποιον αγρότη θέλει να επεκτείνει τη δραστηριότητά του πέρα από την πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή να φτιάξει ένα εστιατόριο, έναν ξενώνα, ένα οινοποιείο, μία μικρή μονάδα για ζυμαρικά. Ουσιαστικά επιδοτεί τη διαφοροποίησή του, αξιοποιώντας τα πρότυπα των ήδη αναπτυγμένων χωρών, όπου για παράδειγμα θα δει κανείς μέσα στο αγρόκτημα ένα παραδοσιακό τυροκομείο ή ένα εστιατόριο που θα χρησιμοποιεί ζώα μόνο από τη φάρμα του ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, μειωμένη μεν κατά 30%, όμως ευνοεί ιδιαίτερα μια τέτοια προοπτική. Φτάνει βέβαια ν΄ αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας προσφέρεται. Κυρίως την προβλεπόμενη κατάργηση των επιδοτήσεων για τους «μη ενεργούς αγρότες», έτσι ώστε οι ενισχύσεις να πηγαίνουν στους αποκλειστικά απασχολουμένους με τη γεωργία, όπερ και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης των πραγματικά αγροτών.

Από την άλλη βέβαια η διάταξη που επιβάλλει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να άρουν σταδιακά όλα τα προστατευτικά μέτρα και στην εγχώρια αγροτική παραγωγή τους, δεν βοηθάει στην προσπάθεια ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση, μέσω της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, όπως ευαγγελίζονται πολλοί. Εκτός εάν εννοούν τη μαζική εξαγορά αγροτικών γαιών από ξένα συμφέροντα.

Και μπορεί η επιστροφή στην ύπαιθρο να είναι ευσεβής πόθος, συχνά και αναγκαία διέξοδος για πολλούς άνεργους νέους, ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει ούτε αυτόματα ούτε με ευχολόγιο. Εάν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή της χώρας, οφείλει να το πράξει αμέσως και ουσιαστικά. Όχι με αόριστες υποσχέσεις, αλλά με οργανωμένο σχέδιο, εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, επιλογές συγκεκριμένων ποικιλιών, προώθηση των ποιοτικών καλλιεργειών και παροχή κινήτρων παραγωγής σε όλους. Μόνον έτσι η ενασχόληση με τη γεωργία θα γίνει ελκυστικότερη.

Δότης μυελού των οστών

Σε κλίμα λαμπρό, αλλά και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, που δημιούργησε στην Ελλάδα αποκλειστικά για τα παιδιά ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα”. Πολλά ειπώθηκαν τη βραδιά αυτή για την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών, που αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, και για τους αφανείς εργάτες της Μονάδας αυτής. Ένα που δεν ακούστηκε, όμως, και με το σημείωμα αυτό θέλουμε να το προβάλλουμε, είναι πως ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος δότης μυελού των οστών στη πατρίδα μας είναι ο σημερινός Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους , ο δικός μας π. Θεόκλητος Αθανασόπουλος.

Έχουν τη φωνή τους

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παναρκαδικού νοσοκομείου περιλαμβάνεται γι πρώτη φορά και εκπρόσωπος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, με δικαίωμα ψήφου στα συμβούλια. Εν προκειμένω, έχουμε τον κ. Παναγιώτη Καραφωτιά, καθηγητή Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Ιντιανάπολις , ο διορισμός του οποίου έγινε από το υπουργείο Υγείας και δημοσιεύθηκε, προ ημερών, στο με αρ. 498 15/10/2013 ΦΕΚ. Ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό ώστε, τουλάχιστον, να έχουν τη δική τους φωνή και παρουσία οι Παναρκάδες της Αμερικής, ιδιοκτησία των οποίων είναι και το νοσοκομείο.

Φεστιβάλ αναρρίχησης

Διεθνές φεστιβάλ αναρρίχησης διοργανώνεται στο Λεωνίδιο με την υποστήριξη του Camping Semeli. Η συνάντηση οργανώνεται από τις 20.12.2013 έως τις 12.01.2014.

Πρόκειται για μια συνάντηση Ελλήνων και ξένων αναρριχητών από όλο τον κόσμο για να ανοίξουν νέες διαδρομές, να δοκιμάσουν τις ήδη υπάρχουσες και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του τόπου

Προγράμματα Leader

Φρέσκιες ιδέες μικρών επιχειρήσεων με κοινό τόπο την αξιοποίηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών της Πελοποννήσου παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο με τίτλο «Μια Περιφέρεια, Ένας Πλανήτης». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ellines.com, στο ξενοδοχείο Costa Navarino.

Κοιτάζοντας την κρίση στα μάτια, τα προγράμματα Leader απαντούν χρηματοδοτώντας ιδιωτικές και δημόσιες δράσεις, με γνώμονα μερικές λέξεις κλειδιά: καινοτομία, εξωστρέφεια, τοπική ταυτότητα, συνεργασία και συλλογικότητα. Οι πετυχημένες επενδύσεις και οι καλές πρακτικές των προηγούμενων προγραμμάτων LEADER των τελευταίων 20 ετών περιλαμβάνουν εξαιρετικές δράσεις στους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης, της παροχής υπηρεσιών, του πολιτισμού, της κοινωνικής πρόνοιας και των δημοσίων έργων, αποτελώντας το εχέγγυο για ανάλογες μελλοντικές επιτυχίες.

Εις μνήμην

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα τελεστεί δέηση για τα 164 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη του 1821 στρατηγού ήρωα Νικηταρά. Η δέηση θα γίνει στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πειραιώς, στην οδό Γρηγόρη Λαμπράκη 41 και Πύλης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: ¨Ο Νικηταράς και ο Πειραιάς¨ από τον κ. Αντώνιο Ι. Παναγιωτόπουλο, Θεολόγο-Νομικό-Συγγραφέα και τέως πρόεδρο της αδελφότητας Τουρκολεκαίων “Νικηταράς”.

Υποδοχή χειμώνα

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Κάψια η Αεί Μαίναλον και το παραδοσιακό οινοποιείο Καλόγρη διοργανώνουν φιλικό αντάμωμα για την υποδοχή του χειμώνα.

Στο αντάμωμα θα δοκιμαστούν προϊόντα του αμπελιού της Αρκαδικής γης με τη συνοδεία της πίπιζας και των Βλαχερναίων Πουντζαίων.

 

Βαλασσόπουλος προς κατηγόρους

 

Απάντηση σε κακόβουλα, όπως αναφέρει, δημοσιεύματα, που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας, δίνει με ανοιχτή επιστολή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βαλασσόπουλος. Σε αυτήν τονίζεται πως : Δεν κατέχει έμμισθες κομματικές θέσεις. Η σχέση που έχει ως συνεργάτης του κ. Υπουργού Υγείας, είναι άμισθη, και για ένα επί πλέον λόγο, διότι υπάρχει ασυμβίβαστο με βάση την κείμενη νομοθεσία. Είναι ψέμα – συκοφαντία, ότι η συμβατική σχέση που από τις αρχές του 2009, με 4 διαφορετικές κυβερνήσεις και 6 διαφορετικούς εποπτεύοντες υπουργούς – που διατηρεί το γραφείο του με την Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., είναι κομματική. Είναι μια σχέση καθαρά επαγγελματική όπως πολλές άλλες με τα δεκάδες νομικά και μη πρόσωπα, εισηγμένα ή μη στο ελληνικό χρηματιστήριο, Όσο αφορά τα δυο έργα του ΕΑΠ, το ένα, όπως αναφέρει, συμβασιοποιήθηκε (αυτό με τα μύρια όσα προβλήματα) στις 03/12/2010, με το ποσό του 1.082.073,41€ προϋπολογισμού 1.500.000,00€ και έκπτωση 33,34%, με τελευταία παράταση ολοκλήρωσης την 30/9/2011. Το δεύτερο δε έργο, με ακριβώς τον ίδιο τίτλο δημοπρατήθηκε στις 03/09/2013, με προϋπολογισμό 1.400.000,00€ και εδόθη με έκπτωση 52,58%, σε γνωστή Αρκαδική εταιρεία. Απόφαση στην οποία ο ίδιος μειοψήφησε, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, διότι οι πολλές φορές εκφρασμένη πολιτική του θέση, είναι ότι στις μεγάλες εκπτώσεις πρέπει να βρεθεί που υπάρχει λάθος.

Χαμογελάτε

Ο Αντισθένης μακρηγορούσε κάποτε σε μια διάλεξη, και ο Πλάτωνας παρατήρησε:

Αγνοείς ότι το μέτρο του λόγου δεν είναι αυτός που μιλά αλλά αυτός που ακούει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *