Οι κραυγές του Άδωνι και η υγεία

αδωνις γ. copyΤέσσερα χρόνια από την χρεοκοπία της χώρας καμία κυβέρνηση, πο¬λύ περισσότερο η σημερινή, δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τη «μαύρη τρύπα» της υγείας.

Μα πώς να το κάνει, με ποιον, τον Αδωνι…

Τώρα που τα πράγματα έσφιξαν και το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει εξονυχιστικά τις δαπάνες για την υγεία, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις της τρόικας για πρόσθετα μέτρα, διαπιστώνει ότι:

Ο ΕΟΠΥΥ έπεσε και πάλι έξω κοντά μισό δισεκατομμύριο ευρώ, παρά την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος της περίθαλψής τους, από τα φάρμακα ως την εισαγωγή νοσοκομείο.

Τα χρέη του Δημοσίου προς τους συμβεβλημένους γιατρούς των 1.000 ευρώ τον μήνα και τους φαρμακοποιούς, αντί να φθίνουν αυξάνονται και πάλι.

Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει, πού πηγαίνουν τα λεφτά (μόνο για εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων καταβλήθηκαν εφέτος κονδύλια 3 δισ. ευρώ) που το υπουργείο Οικονομικών εμπιστεύθηκε στο υπουργείο Υγείας. Και ένα μέρος από αυτά διατέθηκε για να καλύψει τα νέα ελλείμματα. Δύο παραδείγματα είναι αρκετά για να αντιληφθούν όλοι τι συμβαίνει:

1. Δεν είναι δυνατόν να χρεώνεται η νοσηλεία σε μονόκλινο δωμάτιο ιδιωτικής κλινικής με 500 ευρώ την ημέρα και το υπουργείο Υγείας να μην αντιδρά, σαν να μην τρέχει τίποτε.

2. Δεν είναι δυνατόν για νοσηλεία μίας ημέρας σε ιδιωτικό θεραπευτήριο να χρεώνεται και να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ εικονική παραμονή για 18 ημέρες (!).

Αυτά εξομολογείται κορυφαίος υπουργός που γνωρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας και την αδυναμία ή και απροθυμία αντιμετώπισής τους από το υπουργείο Υγείας. Εχει δώσει ήδη εντολή να μη γίνονται πληρωμές χωρίς την πιστοποίηση των δαπανών από ορκωτούς ελεγκτές.

Αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε και να ακούμε κάθε πρωί τις τηλεοπτικές κραυγές, επί παντός επιστητού, του Αδωνι Γεωργιάδη και τα δημόσια νοσοκομεία, παρά τις αιματηρές περικοπές στις αμοιβές των γιατρών και των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, να μην έχουν ούτε φάρμακα για τους καρκινοπαθείς, ούτε νοσοκόμες τα Σαββατοκύριακα και σε λίγο ούτε γάζες. Είναι προφανές ότι ο χώρος της υγείας νοσεί. Το πρόβλημα είναι βαθιά ριζωμένο. Και όσο δεν το αντιμετωπίζουμε είναι ντροπή για όλους μας…

ztsolis<®dolnet.gr

Οι κραυγές του Άδωνι και η υγεία κλικ εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *