ΙΣΑ. Από 21/Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμαγή η εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του ασθενή της διαφορά της τιμής του φαρμάκου

λεφτά copyΑπό αύριο θα επιβαρύνεται διπλάσια το φάρμακο ο Ασφαλισμένος: Σε ασθενείς δύο ταχυτήτων οδηγεί το μέτρο για την εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του Ασφαλισμένου της διαφοράς της τιμής του φαρμάκου από τη τιμή αναφοράς

• Επικίνδυνη η αλλαγή της αγωγής στο πάγκο του φαρμακείου

• Με απορρύθμιση κινδυνεύουν οι χρόνιοι πάσχοντες.

Τεράστια προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς πρόκειται να δημιουργήσει η υπουργική απόφαση η οποία τίθεται τη Δεύτερα 21 Οκτωβρίου σε εφαρμογή, για την εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του ασθενή της διαφορά της τιμής του φαρμάκου από την τιμή αναφοράς

Ουσιαστικά οδηγούμαστε στο διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του.

Χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεννόηση με το γιατρό τους οι χρόνιοι πάσχοντες θα βρεθούν προ εκπλήξεων μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου καθώς το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία . Σημειώνεται δε, ότι ως τώρα ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερώσει το ιατρικό σώμα, ποια είναι η λίστα των αποζημιούμενων από τον Οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς αυτών.

Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στο πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης. Οι συνέπειες θα είναι όχι μόνο για την υγεία του ασθενή αλλά και για το σύστημα υγείας καθώς οι επιπλοκές θα οδηγήσουν σε αύξηση της παθογένειας και της νοσηλείας.

Παράλληλα οδηγούμαστε σε ασθενείς πολλών ταχυτήτων σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν την διαφορά από τη τιμή αναφοράς και σε εκείνους που θα επιλέξουν το φάρμακο που αντέχει η τσέπη τους.

• Ο ΙΣΑ απαιτεί ένα ισότιμο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ασθενείς.

• Ζητάμε τη λίστα των αποζημιωνόμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων με τις τιμές αναφοράς τους για να ενημερώσει άρτια και σωστά το ιατρικό σώμα που έχει την ιατρική ευθύνη της και την απόφαση συνταγογραφησης.

Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια για τον ασθενή και υπό την θεραπευτική ευθύνη του γιατρού.

Κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *