Ανακαλέστε τις 58 απολύσεις στην Ψυχική Υγιεινή

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η Ενωση Ιατρών του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) διαμαρτύρεται έντονα για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, για την αιφνίδια απόλυση, δηλαδή, 58 εργαζομένων στο Κέντρο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Δημόσιο. Ζητεί, επίσης, την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Το ΕΚΕΨΥΕ, που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, ανάμεσά τους ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι διαμένουν σε οικοτροφεία και ξενώνες, θα λειτουργεί στο εξής με λιγότερα από 250 άτομα προσωπικό, με τον κίνδυνο οι ασθενείς να βρεθούν χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και κάποιοι από αυτούς χωρίς ψυχίατρο, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου να αποχωρήσουν όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ανεξαρτήτων υπηρεσιών, που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα του Οργανισμού μας, θα οδηγήσει σε πλήρη αναστολή λειτουργίας πολλών καίριας σημασίας υπηρεσιών στην Αττική και στην περιφέρεια (π.χ. μονάδες για νοητικά καθυστερημένα και αυτιστικά παιδιά, οικοτροφεία και ξενώνες για ψυχωσικούς ασθενείς, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης για παιδιά και ενήλικες).

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους τα μέλη της Ενωσης Ιατρών του ΕΚΕΨΥΕ τονίζουν ότι: «Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Κέντρο μας συμπεριελήφθη στον κατάλογο 151 ετερόκλιτων και ανομοιογενών Οργανισμών, για τους οποίους θα ισχύσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Σας ενημερώνουμε με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι στο Κέντρο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Αντίθετα, με την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, δημιουργήθηκε κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση, με συνέπεια να απογυμνωθεί ακόμη περισσότερο το Κέντρο από απαραίτητο προσωπικό (π.χ. γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές κ.ά.)». Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η δραματική περικοπή του προϋπολογισμού (κατά 25% από τον ήδη μειωμένο) έχει οδηγήσει σε αναστολή της μισθοδοσίας του προσωπικού από τον μήνα Ιούλιο, ενώ το Δ.Σ. του Κέντρου, με τη συμφωνία όλων των εργαζομένων, προέβη ήδη σε μειώσεις λειτουργικών εξόδων με συστεγάσεις, συγχωνεύσεις υπηρεσιών, μεταφορές σε ιδιόκτητα κτίρια, μειώσεις ενοικίων κ.λπ.

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *