Γιατροί ΕΟΠΥΥ – Η απάντησή μας στα “απανωτά” πορίσματα για την αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ

ενι εοπυυΠιστεύουμε σε ένα ΕΟΠΥΥ ανοικτό σε όλους, ασθενείς και ιατρούς

Ελπίζουμε σε ένα πραγματικό διάλογο με ειλικρινείς και ξεκάθαρες προθέσεις.

Zητούμε από τον Υπουργό Υγείας την συγκρότηση ομάδας Εργασίας – Επιτροπής για την εξέταση θεσμικών θεμάτων μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Περιμένουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και τα μέλη της, από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε και στηρίζουμε τον ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωσή μας, εκπροσωπώντας το σύνολο των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, επιθυμεί να θέσει υπ’ όψη της Ελληνικής Κοινωνίας τις θέσεις της για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ:

Το πόρισμα της task force κρίνεται ως απαράδεκτο για τους εξής βασικούς λόγους και όχι μόνο:

α. Περιορίζει τις πιστώσεις για την ΠΦΥ β. Βάζει τον θεσμό του θυροφύλακα, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς αυξάνει το κόστος, υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, δημιουργεί συνθήκες διαπλοκής και τέλος ΔΕΝ το στηρίζει η κοινωνία γ. Οδηγεί σε εκατοντάδες απολύσεις ιατρών του πρώην ΙΚΑ δ. Αγνοεί επιδεικτικά τον ιδιωτικό τομέα της υγείας στην ΠΦΥ

Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά υποστηρίζει να μην αλλάξει τίποτα επί της ουσίας

και μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στον ΕΟΠΥΥ. Κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να είναι λειτουργικό και αξιόπιστο καθώς είναι προφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει αποτύχει στο να παράγει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με λογικό κόστος.

Το πόρισμα Σουλιώτη μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου.

ΟΧΙ στον θεσμό του θυροφύλακα – ΝΑΙ στον οικογενειακό ιατρό ως δικαίωμα και όχι ως υποχρέωση του ασφαλισμένου.

Ανοικτός ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς και σε όλους τους πολίτες. Οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι δικαιούνται ως πολίτες αυτής της χώρας να έχουν τις βασικές παροχές με κάλυψη του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ναι στα Κέντρα Υγείας 24ης λειτουργίας μετά από συγχώνευση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και την υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, με διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι που θα έχουν εργασία στα Κέντρα Υγείας δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ στο ιδιωτικό ιατρείο τους, μόνο έτσι θα δώσουμε μία πραγματική ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης στους νέους ιατρούς που εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα.

Πλήρης διαχωρισμός πρωτοβάθμιας από δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Η πρόσβαση στα νοσοκομεία θα πρέπει να γίνεται μετά από επίσκεψη σε ιατρό της ΠΦΥ, εκτός βέβαια από τα έκτακτα περιστατικά και όσα διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ.

Αμοιβή των ιατρών κατά πράξη και περίπτωση. ΟΧΙ στην ισοπεδωτική αμοιβή με αντιμισθία. Κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων. Συμμετοχή στην κλινική επίσκεψη, όπως εφαρμόζεται ήδη στα κέντρα υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία.

Κεντρικός πυλώνας της ΠΦΥ είναι το ιδιωτικό ιατρείο σε συνεργασία με το δημόσιο δίκτυο των κέντρων υγείας.

Άμεση θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και εφαρμογή συστημάτων κινήτρων και αντικινήτρων για περιορισμό της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας.

Το 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να δοθεί στην ΠΦΥ από το 8% που είναι σήμερα, με εσωτερική αναδιανομή των πόρων.

Μόνο από την μείωση της τιμής των γενοσήμων, την μείωση των περιττών εισαγωγών στα νοσοκομεία και την πρόληψη θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια.

 

Συνεχίζουμε και πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι υποχρέωση να δώσουμε στον λαό μας πραγματικά αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, γι’ αυτό τον λόγο και στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ ιατρών και ΕΟΠΥΥ, ζητούμε από τον Υπουργό Υγείας την συγκρότηση ομάδας Εργασίας – Επιτροπής για την εξέταση θεσμικών θεμάτων μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, όπως ακριβώς θεσμοθετήθηκε με υπουργική απόφαση με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Α. Γεωργιάδης θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και θα δημιουργήσει τους απαραίτητους διαύλους επικοινωνίας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου                                         Χ. Παπασιδέρης

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *