Ρομποτική χειρουργική: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

ρομπ΄χειρ.Συνέδριο της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Οι επεμβάσεις της εφαρμόζονται στη χειρουργική εντέρου, στομάχου, χοληφόρων-ήπατος, παγκρέατος, γυναικολογίας, ουρολογίας, θώρακος, παχυσαρκίας και θυρεοειδούς

Ιατρικές πράξεις μικρότερου ρίσκου για τους ασθενείς και μεγαλύτερης εξοικονόμησης μακροπρόθεσμα για τα συστήματα υγείας εκτιμάται ότι θα αποφέρει η εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής. Οι Έλληνες ειδικοί έχοντας κατακτήσει σημαντική γνώση και εμπειρία επάνω στις εφαρμογές της προσανατολίζονται πλέον σε «εξαγωγή» τεχνογνωσίας προς τη Μέση Ανατολή.

Τα οφέλη της ταχύτατα αναπτυσσόμενης χειρουργικής μεθόδου τόσο από πλευράς ιατρικής όσο και οικονομικής αποτιμήθηκαν από διακεκριμένους ειδικούς στη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής (South Eastern European Robotic Surgery Society, SEERSS), που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 10-13 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

 

Περίπου 200 χειρουργοί που βρίσκονται στις επάλξεις της νοσοκομειακής ιατρικής στην Ευρώπη, αλλά και την Αυστραλία, την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Έλληνα χειρουργού του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και προέδρου της SEERSS, κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη. Μαζί του στην «υποδοχή» των χειρουργών βρισκόταν ο πρόεδρος του Συνεδρίου και ταμεία της SEERSS, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας, κ. Κωνσταντίνος Στραβοδήμος, ο γενικός γραμματέας αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, κ. Νίκος Νικητέας, ο γυναικολόγος/ογκολόγος Δρ. Gorchev από τη Βουλγαρία καθώς και η ομάδα του καθηγητή Irinel Popescu από την Ρουμανία.

 

Οι επεμβάσεις της Ρομποτικής Χειρουργικής εφαρμόζονται στη χειρουργική εντέρου, στομάχου, χοληφόρων-ήπατος, παγκρέατος, γυναικολογίας, ουρολογίας, θώρακος, παχυσαρκίας και θυρεοειδούς.

 

Οι ειδικοί αποτίμησαν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στην ακριβή πρόσβαση που επιτρέπει η χρήση του ρομπότ στο «επίμαχο» κάθε φορά σημείο του ανθρώπινου οργανισμού, στη μικρότερη ανάγκη για παραμονή στις μονάδες εντατικής θεραπείας έπειτα από μεγάλες επεμβάσεις, στις μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και συνεπώς την ταχύτερη επάνοδο στην εργασία και την καθημερινότητα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό αλλά και μεγαλύτερη ηλικία, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός γηράσκει με ταχύτατο ρυθμό και συνεπώς θα αποτελεί ολοένα μεγαλύτερο ζητούμενο η κάλυψή του.

http://www.protothema.gr

2 thoughts to “Ρομποτική χειρουργική: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα”

  1. i ellada eine mia xora ,gia gelia i gia klamata , akoma den exoume katalabei .eime endoskopos xeirourgos tou gastrenderologikou , mia apo tis pio duskoles kai eidikeuseis pio ekseligmenes stin xeirourgiki . zo kai ergazome ,panepistimiakos sto eksoteriko ,edo kai xronia , otan apofasisa na giriso ellada , (gia rompotiki xeirourgiki , endoskopiki xeirourgiki kai xeirourgiki endoskopisi )to upourgeio ugeia den anagnorizei tis ekseligmenes eidikotites tis xeirourgikis , ara den mporeis naergastis stin ellada opos stin europi , .TORA MILAME GIA ROMPOTIKI XEIROURGIKI STIN ELLADA xoreis eidikeumenous xeirourgous . ara opos panta koubenta na kanoume , i ekseliksi tis iatrikis stin ellada thelei akoma ta xronia tis na orimasoun oi metaritmiseis.ELPIZOUME STO MELLON

  2. Η εξελιξη του … Ελληνα θελει ακομα καμμια 300-αρια χρονια, ωστε να αποβαλλει ολα αυτα τα κατοχικα και στερητικα συνδρομα που τον ταλαιπωρουν !

    Αγαπητε Κε Φιλιωτη η κατασταση ειναι, δυστυχως, για κλαματα γιατι αυτο το αισθημα κατωτεροτητας που κανει τον νεοελληνα να βριζει θεους και δαιμονες για οτιδηποτε συμβαινει αλλα να βγαζει, μονιμως, την ουρα του απ’ εξω και να μην αναγνωριζει τα λαθη του, ειναι αποτελεσμα της νοοτροπιας που ταλαιπωρει τον τοπο για αιωνες …
    Και δεν το καταλαβαινει κανεις οτι ειναι αρρωστος .Με αποτελεσμα κανενας να μην ψαχνει για το γιατρικο !!!

    Λυπηρο μεν, πραγματικο δε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *