Υπουργείο Υγείας: Εμβολιαστείτε έγκαιρα κατά του ιού της γρίπης

γριππηΠοιες ομάδες πρέπει να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο – Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Πρόσκληση για αντιγριπικό εμβολιασμό προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και τους επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων απευθύνει το υπουργείο Υγείας.

Με εγκύκλιο που απέστειλε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητεί να προχωρήσει όπως κάθε χρόνο, κι εφέτος ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Άμεση προτεραιότητα στον εμβολιασμό πρέπει να έχουν, όπως υποδεικνύει, άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, πάσχουν δηλαδή από χρόνια νοσήματα.

 

Με δεδομένο ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, το υπουργείο καλεί τους αρμόδιους, πχ μονάδες υγείας, φαρμακεία κα, να ενημερώνουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται πριν από την έναρξη της περιόδου της γρίπης διότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανοσολογική θωράκιση του οργανισμού.

 

Το αρμόδιο υπουργείο, ωστόσο, επισημαίνει ότι παρά τις γενικές εκτιμήσεις για την έναρξη της περιόδου γρίπης, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι κάθε επιδημία γρίπης μπορεί να εισβάλει ταχύτατα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της.

 

Τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού είναι αναγκαία, πχ αποφυγή συγχρωτισμού, ατομική υγιεινή κα, αλλά κατά τους ειδικούς ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, επισημαίνεται, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

 

Ποιες ομάδες πρέπει να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο

 

Το εμβόλιο απευθύνεται σε όλα τα άτομα, αλλά είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής:

 

-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

 

-Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

Χρόνια νεφροπάθεια.

Νευρομυϊκά νοσήματα

 

-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

 

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

 

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά

 

-Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).

 

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

 

Οι άποροι και ανασφάλιστοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μπορούν να εμβολιάζονται σε δομές υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς στις περιοχές ευθύνης τους.

 

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους εργαζόμενους του ΕΣΥ

 

Το υπουργείο Υγείας καλεί τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να ενημερώσουν τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων προκειμένου αυτές να οργανώσουν τον εμβολιασμό στο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

 

Επισημαίνεται ότι τα εμβολιαστικά ποσοστά των εργαζομένων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα για την περίοδο 2012-2013 δε ξεπέρασε το 11, 5% στα νοσοκομεία (13.5% στους ιατρούς και 10% στους νοσηλευτές) και το 19% στα κέντρα υγείας όλης της χώρας (26% στους ιατρούς και 25% στους νοσηλευτές).

 

Τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ χαμηλότερα από το στόχο που θέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC) για την περίοδο 2014 – 2015 για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους εργαζόμενους υγείας (75%) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (75%).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *