Ασύρματος βηματοδότης έλαβε έγκριση στην ΕΕ

βηματοδοτηςΕχει μέγεθος που δεν ξεπερνά το 10% του μεγέθους των συμβατικών βηματοδοτών και φέρει ενσωματωμένη μπαταρία.

Ενας νέος ασύρματος βηματοδότης – πολύ μικρού μεγέθους, ο οποίος εισάγεται στο σώμα χωρίς επέμβαση πήρε έγκριση κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο βηματοδότης δημιουργήθηκε από τη νέα αμερικανική εταιρεία Nanostim και είναι σχεδιασμένος ώστε να εισάγεται ενδοφλεβίως και να «ταξιδεύει» ως την καρδιά. Εχει μέγεθος που δεν ξεπερνά το 10% του μεγέθους των συμβατικών βηματοδοτών και φέρει ενσωματωμένη μπαταρία.

 

Για την τοποθέτηση των συμβατικών βηματοδοτών απαιτείται επέμβαση κατά την οποία οι γιατροί δημιουργούν μια «τσέπη» στο σώμα στην οποία εισάγεται ο βηματοδότης και τα καλώδια που φέρει. Η διαδικασία αυτή έχει αρκετά μειονεκτήματα: τα καλώδια είναι «ευάλωτα» στη φθορά ενώ και η ειδική «τσέπη» που δημιουργείται για την τοποθέτηση του βηματοδότη είναι εύκολο να μολυνθεί.

 

Αντίθετα ο βηματοδότης Nanostim εισάγεται στον οργανισμό μέσω της μηριαίας φλέβας στη βουβωνική χώρα με χρήση καθετήρα και φθάνει μέχρι την καρδιά. Διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία, η οποία έχει χρόνο ζωής μεταξύ εννέα και 13 χρόνια. Με δεδομένο ότι ο Nanostim δεν φέρει καλώδια μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος λοίμωξης ή δυσλειτουργίας του ενώ παράλληλα οι ασθενείς μπορούν να είναι πλήρως δραστήριοι, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *