Νέα από Αρκαδία. Η επαναλειτουργία του Μαλλιαροπουλείου

μαλιαροπουλιοΗ επιστροφή του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου στη ζωή της πόλης ανοίγει σημαντικά ζητήματα προς συζήτηση. Θα μπορέσει να αποκτήσει λειτουργία προς όφελος της πόλης και των πολιτών; Θα μπορέσει να γίνει η ατμομηχανή ανέλκυσης της Τρίπολης σε ένα άλλο επίπεδο; Πότε η υπάρχουσα επιτροπή διαχείρισης του θεάτρου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στη βάση ενός σύγχρονου θεατρικού οργανισμού λειτουργίας, με αποσαφηνισμένη την ταυτότητα του θεάτρου;

Εν αναμονή της απάντησης στα παραπάνω ερωτήματα, η Τρίπολη φέρνει στην ατζέντα το θέμα της πολιτιστικής ανάπτυξης που ποτέ δεν πέτυχε. Η λειτουργία ενός τέτοιου θεάτρου, με τη δεδομένη αρχιτεκτονική, ιστορική και συμβολική σημασία, δεν είναι απλή υπόθεση. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι υπόθεση δημοτικών συμβουλίων. Είναι μία μεγάλη πρόκληση για να αντιληφθεί η πόλη την ευκαιρία απαγκίστρωσής της από ένα πολιτιστικό τέλμα δεκαετιών. Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα διοίκησης θεάτρων και μετατροπής μιας τέτοιας ευκαιρίας σε πραγματική πηγή πολιτισμού, πλούτου και γοήτρου, ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει τις εκάστοτε τοπικές εκλογές.

Το Μαλλιαροπούλειο, αν επιλέξουν οι τοπικοί μας άρχοντες να μην είναι ένα απλό «δημοτικό» θέατρο στεγασμένο απλώς σε ένα θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα, μπορεί να φέρνει κόσμο στην Τρίπολη από όλη την Πελοπόννησο και την ευρύτερη περιοχή της. Η συμβολική του θέση στην καρδιά της πόλης είναι ένα πλεονέκτημα που παραπέμπει σε αντίστοιχη λειτουργία αντίστοιχων δημοτικών θεάτρων που σήμερα δεν υπάρχουν και που λειτούργησαν ως συσπειρωτικοί κόμβοι.

Σήμερα, η Τρίπολη διατηρεί το Μαλλιαροπούλειο θέατρό της, μετά την εκ βάθρων ανάπλασή του , αλλά στερείται πολιτιστικής ζωής αντίστοιχης της ιστορίας και της σημασίας της πόλης. Ο σχεδιασμός της πολιτιστικής ζωής προϋποθέτει όραμα, τεχνογνωσία, γνώση και αποσκοπεί σε πολλαπλά κέρδη για την πόλη, που θα ωφελήσουν ακόμη και όσους δεν συγκινεί η επιστροφή του θεάτρου αυτού στη σύγχρονη ζωή.

Υπάρχουν δυο δρόμοι προς τούτο: ή πίσω στον 20ο αιώνα και λειτουργία ως πολυτελούς «ρακοσυλλέκτη ξεπεσμένων θεαμάτων», υπέροχος χαρακτηρισμός κάποτε της Μαρίας Θέρμου, για το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, ή δυναμικά μπροστά στον 21ο αιώνα με επιλεκτικές δημιουργίες και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, για να αποχτήσει ποιοτική οντότητα και ξεχωριστή δική του ταυτότητα στον άξονα των ιστορικών θεάτρων της χώρας. Και εδώ, ακριβώς, είναι και το στοίχημα της ανάπτυξης.

Τα παγκάκια της Πετρινού

Καλαίσθητα και λειτουργικά τα μαρμάρινα παγκάκια που τοποθετήθηκαν στο χώρο της πλατείας Πετρινού, γύρω από το συντριβάνι. «Δένουν» με το χώρο και συμπληρώνουν αυτό που έλειπε από την πλατεία, προσφέροντας ξεκούραση σε όσους κουρασμένους θέλουν να ξαποστάσουν και να χαρούν το περιβάλλον. Ελπίζουμε να τα σεβαστούν και να μην τα κάνουν αγνώριστα από τα γκράφιτι κάποια παλληκάρια του γλυκού νερού που κινούνται και δρουν μετά τα μεσάνυχτα, τότε που η πόλη ησυχάζει.

 

Αντιδράσεις για σκουπίδια

 

Αρχισαν τα όργανα. Ευθύς ως ανακοινώθηκε ο χώρος εγκατάστασης και λειτουργίας εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων , ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παπαζαχαρίας με αίτησή του στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά τη: «την άμεση σύγκλιση σε συνεδρίαση του Δημοτικού μας συμβουλίου με θέμα Ημερήσιας Διάταξης: Ενημέρωση του σώματος, συζήτηση και πάρσιμο αποφάσεων, για τα όσα σχεδιάστηκαν και προχωρούν προς υλοποίηση από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και βέβαια αφορούν το Δήμο μας, όπως η εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων των προερχομένων από τους Νομούς Κορινθίας, Αργολίδος και των 4/5 ων της Αρκαδίας στη Θέση Παλαιόχουνη του Δήμου μας».

 

Συνέδριο από ellines.com

 

Στις 19 Οκτωβρίου 2013, στο Costa Navarino, της Μεσσηνίας, θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο με τίτλο: «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», παρουσία του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, που συνδιοργανώνουν το ellines.com και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σκοπός του Συνεδρίου είναι: Η ανάδειξη των Πελοποννησίων που διακρίνονται στο Εξωτερικό. Η καταγραφή και μετάδοση της τεχνογνωσίας και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, που σε συνδυασμό με την εγχώρια εμπειρία, θα κατευθύνουν το σχεδιασμό στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής. Η δικτύωση των ομιλητών με τη συμμετοχή τους σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η προβολή της Πελοποννήσου ως Τουριστικό προϊόν και η ανάδειξη της περιοχής ως πεδίο προσέλκυσης ξένων επενδυτικών σχεδίων. Η μεταφορά αισιόδοξου μηνύματος για την Ελλάδα και ανακήρυξη όλων των ομιλητών ως «Πρεσβευτές» της Πελοποννήσου σε όλο τον κόσμο.

 

Φοιτητικός οδηγός

 

Κυκλοφόρησε ο πρώτος Φοιτητικός Οδηγός Εκπτώσεων και Προνομίων, μία πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Μια pocket size καλαίσθητη έκδοση με όλα όσα μπορούν να κάνουν τη ζωή ενός φοιτητή στην Αρκαδία πιο εύκολη και κυρίως πιο οικονομική. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μπουντρούκας, αναφερόμενος στο Φοιτητικό Οδηγό είπε πως πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που στόχο έχει να διευκολύνει την καθημερινότητα των φοιτητών του ΠΑΠΕΛ και να αυξήσει τα οφέλη που θα έχουν από τη φοιτητική ζωή τους στην πόλη μας.

 

Λακωνική διαχείριση απορριμμάτων

 

Το ερχόμενο Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στις 18.00 η ώρα, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολη οι εταιρείες «Αρκαδική Εναλλακτική Α.Ε.» και «Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε.»

συνδιοργανώνουν στην Τρίπολη ανοικτή Συζήτηση με θέμα : Η Λακωνική Μέθοδος Διαχείρισης

των Απορριμμάτων – Προϊόντων μας.

 

Τιμή στον ευεργέτη

 

Με την συμπλήρωση εκατόν πενήντα χρόνων από το θάνατο του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Βυτιναίου Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος πέθανε το 1863 στα Σαράτα της Ρουμανίας, το σωματείο «φίλοι του κληροδοτήματος Παν. Τριανταφυλλίδη» οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων με κορυφαία αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 20 0κτωβρίου 2013 ημέρα Κυριακή στο χώρο της Τριανταφυλλιδείου σχολής. Θα μιλήσει ο κ Παναγιωτόπουλος λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου των Αθηνών σχετικά με το βίο του τιμωμένου προσώπου, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του σωματείου κ. Κώστας Παναγόπουλος, ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης και ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος. Τιμώντας το μεγάλο εθνικό ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη και την όλη προσφορά του στην Ελλάδα στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Καλούνται να τιμήσουν με την παρουσία τους οι Βυτιναίοι, οι φίλοι της Βυτίνας και όλοι οι αναγνωρίζοντες την προσφορά του σπουδαίου αυτού Έλληνα.

 

Εκλογές ΕΛΜΕ

 

Τακτική Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας και Αντιπροσώπων στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ν. Αρκαδίας θα διεξαχθούν σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, με το εξής χρονοδιάγραμμα:

 

Χαμογελάτε

 

Ένας τύπος, τύφλα στο μεθύσι, μπαίνει σε ένα μπαρ, κάθεται και παραγγέλνει ένα ποτό. Ο μπάρμαν τον κοιτάει καλά καλά και του λέει ότι δεν θα τον σερβίρει γιατί είναι μεθυσμένος. Ο τύπος φανερά εκνευρισμένος φεύγει τρικλίζοντας. Μετά από λίγο, ο ίδιος μεθυσμένος μπαίνει από την πλαϊνή πόρτα του μπαρ. Πηγαίνει στη μπάρα, κάθεται και παραγγέλνει ένα ποτό. Ο μπάρμαν του ξαναλέγει πως δεν μπορεί να τον σερβίρει και τον εξαναγκάζει να φύγει εκ νέου ξαναφεύγει κάνοντας οχταράκια. Η εικόνα επαναλαμβάνεται άλλες δυο φορές. Οπότε ο μεθυσμένος, έκπληκτος από την επανάληψη του συμβάντος και με το πιο παραξενεμένο ύφος ρωτάει τον μπάρμαν:

– Καλά ρε φιλαράκο, σε πόσα μπαρ δουλεύεις εσύ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *