Δύο νέοι φόροι υπέρ του ΕΟΠΥΥ «φόρος της αμαρτίας»

 ¡–Õ…”á (EUROKINISSI/√…Ÿ—√œ”  œÕ‘¡—…Õ«”)Δύο νέοι φόροι… υπέρ ΕΟΠΥΥ προτείνονται στο τρίτο πόρισμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη από τον πρόεδρο του οργανισμού Δημήτρη Κοντό. Ο πρώτος είναι ο φόρος σε ποτά και τσιγάρα -«φόρος της αμαρτίας», όπως είπε προχθές ο κ. Γεωργιάδης- και ο δεύτερος ο κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος (τμήμα ΦΠΑ) που πιθανότατα θα αφορά διάφορα καταναλωτικά προϊόντα. Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, οικονομολόγο Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ προτείνεται επίσης και ποσοστιαία συνεισφορά μέρους των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες.

Αλλα βασικά σημεία-κλειδιά της νέας (τρίτης) πρότασης είναι να παραμείνει ο ΕΟΠΥΥ πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, οι ασφαλισμένοι του, εφόσον το επιθυμούν, να έχουν «γιατρό αναφοράς» πέντε ειδικοτήτων και να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ενσωματώνοντας τα πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα Κέντρα Υγείας, τους αγροτικούς γιατρούς και τους ιδιώτες συμβεβλημένους με τον οργανισμό.

Ο Ενιαίος Φορέας ΠΦΥ λειτουργεί υπό έναν προϋπολογισμό με ενιαία διοίκηση. Τα δίκτυα ΠΦΥ (24ωρης βάσης) -προβλέπεται ένα σε κάθε καλλικρατικό δήμο- συνδέονται με τις νοσοκομειακές δομές, παραπέμπουν τους ασθενείς σε αυτές, όταν χρειάζεται, και υποδέχονται τους ασφαλισμένους μετά τη χρήση των νοσοκομειακών υπηρεσιών. Στελεχώνονται από γενικούς γιατρούς, ειδικούς γιατρούς, οδοντιάτρους, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, τεχνολόγους ειδικοτήτων ως συγκροτημένη ομάδα υγείας. Κάθε ασφαλισμένος, εφόσον εγγράφεται στο δίκτυο, «επιλέγει» γιατρό αναφοράς (γενικός, παθολόγος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος). Ωστόσο, εάν ο ασθενής θέλει, απευθύνεται κατευθείαν π.χ. σε ρευματολόγο χωρίς την έγκριση του γιατρού αναφοράς (οικογενειακός). Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «επιβεβλημένη ανάγκη αναδιάρθρωσης των 550 μονάδων Υγείας, που θα προκύψει από τη γεωγραφική και πληθυσμιακή κατανομή όλων των υφιστάμενων δομών ΠΦΥ». Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να μπει λουκέτο σε αρκετά Κέντρα Υγείας και σε άλλες υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ.

Ο οργανισμός, σύμφωνα με την πρόταση, παραμένει αγοραστής και πάροχος Υγείας και έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και τον έλεγχο των δράσεων της ΠΦΥ μέσω δύο γενικών διευθύνσεων: της Γενικής Διεύθυνσης Παροχής Υγείας και της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς Υγείας.

Οπως αναφέρεται, στόχος της διπλής ιδιότητας του οργανισμού είναι, αφενός, η εισαγωγή συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά και, αφετέρου, η οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος με καλύτερο έλεγχο δαπανών.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα τρία πορίσματα είναι σε διαβούλευση και σε έναν μήνα πρέπει να έχει αποφασιστεί η νέα μορφή του ΕΟΠΥΥ.

http://www.dimokratianews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *