Συνάντηση ΔΣ. ΙΣΑ και επαγγελματικών ενώσεων με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

καρδιά στηθοσκοπιοΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη

Τηλ.: 210-9924980-9959181

Fax: 210-9916854

email: enosieke@yahoo.gr

Αθήνα 14/10/2013

Στις 14/10/2013 έγινε συνάντηση του Προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και των Επαγγελματικών Ενώσεων με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό Δημήτρη για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί από την μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την μεγάλη καθυστέρηση εξόφλησις των τρεχόντων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.Από την Ενωση μας παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κ.Πατσουράκος Φώτιος.

Στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ εκτέθηκε αναλυτικά η κατάσταση που υπάρχει και η οποία φυσικά είναι γνωστή και στον ίδιο και του ετέθησαν ερωτήματα που αφορούν την μεγάλη καθυστέρηση στην περιοχή της Αθήνας της μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του έως και τέλη του 2011, (στην Αθήνα έχουν καταβληθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010) η μη καταβολή του 10% του υπόλοιπου της προκαταβολής του 2012 για τον ΕΟΠΥΥ, όπως επίσης και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των τρεχόντων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που αυτή τη στιγμή για τις μεν ιατρικές επισκέψεις έχει πληρωθεί ο Απρίλιος του 2013 και για τις ιατρικές πράξεις ο Φεβρουάριος του 2013, ενώ σε άλλους παρόχους ήδη έχει αποπληρωθεί ο Ιούνιος του 2013. Επίσης τέθηκε επιτακτικά και το ερώτημα του τι θα γίνει με τις οφειλές των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 και αφορά το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ .

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι θα υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.Για τον λόγο αυτό έχει μετατεθεί στις ΥΠΑΔ της κεντρικής και νότιας Αθήνας προσωπικό και θα μετατεθεί και άλλο τις αμέσως προσεχείς ημέρες παράλληλα θα υπάρχει και ν βοήθεια ελεγκτικών εταιρειών που θα νομοθετηθεί να συνδράμουν στο έργο της εκκαθάρισης.Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι θα αποπληρωθεί τουλάχιστον το 80% έως τα τέλη του 2013 και παράλληλα θα αποπληρωθεί και το 10% του υπολοίπου του 2012. Είπε επίσης ότι θα υπάρξει και επιτάχυνση των τρεχόντων πληρωμών του ΕΟΠΥΥ με στόχο τέλη του 2013 να μην ξεπερνάει τους 4 μήνες η καθυστέρηση. Στο ερώτημα των κλινικοεργαστηριακών ιατρών και της Ενωσής μας για το ΦΕΚ το οποίο έχει βγει και στο οποίο αναφέρεται κούρεμα 30% αναδρομικά από 1/1/2013, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει μόνο μία φορά δηλαδή εφόσον το Rebate έχει γίνει στην αρχή όπως προβλέπεται από την σύμβαση για τα πάνω από 1500 ή 1000 € ανάλογα με την ειδικότητα αυτό δεν θα ξαναγίνει περαιτέρω, θέση στην οποία συμφωνεί και ο Υφυπουργός όπως μας ανέφερε, θα εκδοθεί δε και σχετική διάταξη. Επίσης σε ερώτημα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το γεγονός ότι υπάρχει φόβος να επιστραφούν στο Υπουργείο Οικονομικών τα λεφτά των ληξιπροθέσμων αν δεν απορροφηθούν μέχρι τέλος του 2013 ανέφερε ότι δόθηκε παράταση για το θέμα αυτό μέχρι και τον Μάιο του 2014.Αυτό βέβαια εμμέσως σημαίνει ότι πιθανόν η πλήρη αποπληρωμή των οφειλομένων έως τα τέλη του 2011 θα τελειώσει τον Μάιο του 2014. Ανέφερε επίσης ότι θα δρομολογηθεί και άμεσα μέχρι τέλη του 2013 και η πληρωμή των 4 τελευταίων μηνών του 2011. Δεν εδόθη όμως καμία απάντηση για τα ασφαλιστικά ταμεία που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012.

Μετά τα ανωτέρω ο ΙΣΑ και οι επαγγελματικές ενώσεις επιφυλάχθηκαν για τις περαιτέρω δραστηριότητες αναμένοντας την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω και καλούμε όλα τα μέλη μας να βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση διότι τις προσεχείς ημέρες αν δεν υπάρξουν απτές αποδείξεις υλοποίησης των ανωτέρω ανακοινώσεων θα υπάρξουν περαιτέρω κινητοποιήσεις

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *