Νέα από Αρκαδία. Εκεί που η μουσική συνάντησε το κοινό

ARKADIA18-150x15017Η κρίση έβγαλε, βοηθούντος και του καιρού,  τους  Τριπολίτες  στον δημόσιο χώρο, στο ανέξοδο χάζεμα στις πλατείες, στους πεζόδρομους, στα άδεια ή γεμάτα  από εμπορική κίνηση μαγαζιά  του κέντρου, και τώρα η κάθοδος της τέχνης στον δρόμο τους είναι  ένα επί  πλέον κίνητρο για να μονιμοποιήσουν την εκεί παρουσία τους.

Η νέα τάση, ξεκίνησε προ καιρού στην Αθήνα,  με την ομάδα της Λυρικής Σκηνής να ερμηνεύει πάνω σε τουριστικό λεωφορείο αλλά και  να κάνει πρόβες στο χώρο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή στους σταθμούς του Μετρό όπου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η κίνηση αυτή μεταφέρθηκε και δοκιμάστηκε επιτυχώς την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στα καθ ημάς, με μια πολιτιστική παρέμβαση  της Περιφέρειας. Μουσικές ανείπωτες  από το κουαρτέτο εγχόρδων της  ΚΟΑ σε πλατείες της πόλης, όπως η Αρεως, τα Κλωναντζίδικα και η Πετρινού,  συνάντησαν   ελεύθερα το τυχαίο κοινό της πόλης στον δρόμο, προσφέροντας χωρίς όρους την απόλαυση ενός υψηλού καλλιτεχνικού προϊόντος… Ήταν ταυτόχρονα μια αναμέτρηση και ένα δώρο. Ενα μοίρασμα της καλλιτεχνικής παραγωγής με το ευρύ κοινό, μια νέα μορφή επικοινωνίας μιας μουσικής κλειστού χώρου  με το αστικό περιβάλλον. Ένα  δρώμενο που συνιστά μια γενναία  πολιτική πράξη.

Μετά την αποξένωση του Τριπολίτη  από τον δημόσιο χώρο για πολλές  δεκαετίες και τον μέχρι νοσηρότητας εγκλωβισμό του στο Ι.Χ. (δεν είναι λίγοι αυτοί που δυστυχώς ακόμη μέμφονται το δήμαρχο για τον αποκλεισμό του κέντρου από τα αυτοκίνητα), μέσα σε μια πόλη όλο και πιο άσχημη, αφιλόξενη, ρυπαρή, επανέρχεται, με την πεζοδρόμηση κεντρικών οδικών αξόνων και την ανάπλαση πολλών πεζοδρομίων, η αγάπη της πλατείας, της κινητικότητας. Ό,τι απαξίωσε και περιχαράκωσε η στανική εμμονή κάποιων αυτοδιοικητικών της Τρίπολης στη μονιμότητα τα περασμένα χρόνια, σήμερα πλέον εγκαταλείπεται, και το μετέπειτα άρχισε να αναγεννάται με τη δυναμική της ανθρώπινης παρουσίας στον αναγεννημένο χώρο.

Η έξοδος της αφρόκρεμας της εμβληματικής τέχνης στους δρόμους συμβάλλει κάθετα στη διάλυση των παλιών αγκυλώσεων, στη απομάκρυνση του μεταδοτικού ζόφου, στη μεταμόρφωση της πόλης σε τόπο μύησης, ανθρωπιάς και κοινής χαράς. Η Περιφέρεια έκανε την αρχή. Ας ακολουθήσουν και οι άλλοι.

 

 

 

Η πόλη πλημμύρισε από μουσική 

Μελωδίες από έργα των Μότσαρτ, Μποκερίνι, Στράους, Σοστακόβιτς, Χάιντν, Κράισλερ, Αλμπενίθ, Τζόπλιν και Σκαλκώτα πλημύρισαν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, σε μια ασυνήθιστη για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών,  τις κεντρικές πλατείες της Τρίπολης. Μουσικές εικόνες και ακούσματα  υψηλής μουσικής ποιότητας προσήλκυσαν πλήθος κόσμου, περίεργου αλλά και … υποψιασμένου. Ιδίως στην πλατεία Πετρινού, το σκηνικό που στήθηκε με την ορχήστρα κάτω από το στέγαστρο της πλατείας και το ακροατήριο απέναντι, με διαχωριστικό το συντριβάνι, ήταν εξόχως συναρπαστικό.

Φρέσκος αέρας στο Μαλλιαροπούλειο

Αλλά και την επομένη, Σάββατο βράδυ, στο ανακαινισμένο Μαλλιαροπούλειο, που άνοιξε τις πύλες του για να μπει φρέσκος αέρας, ύστερα από κλεισούρα αρκετών μηνών μετά τα εγκαίνιά του, ο διεθνούς φήμης μαέστρος Διονύσιος Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς και η μουσική ομάδα Ορχήστρα της Εποχής του Διαφωτισμού  μέσα από τις μελωδίες του Μότσαρτ μας μετέφεραν  τη δημιουργική δίψα τους, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις τους, αλλά και την ανάγκη τους για επαναπροσδιορισμό των κλασικών συναυλιακών μορφών. Παρόντες ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης, ο αντινομάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κλπ και πλήθος κόσμου, όσοι εξασφάλισαν πρόσκληση για μέσα στο Μαλλιαροπούλειο αλλά και οι υπόλοιποι που απ έξω παρακολούθησαν τη μουσική αυτή συναυλία.

Ποιος θα εκλεγεί;

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου  θα πραγματοποιηθεί η συμπλήρωση του καταλόγου των προς Αρχιερατεία εκλόγιμων  για τη Μητρόπολη Αργολίδας και η Ιερά Σύνοδος θα προβεί στην πλήρωση της Μητροπόλεως.  Η εικόνα ως προς τις επικρατέστερες υποψηφιότητες έχει ξεκαθαρίσει  καθώς είναι δύο, αυτές του σημερινού βοηθού επισκόπου Επιδαύρου Καλλίνικου Κορομπόκη και του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Αντωνόπουλου, ηγούμενου της ιστορικής Μονής Σαγματά στη Βοιωτία.  Στο παρασκήνιο πολλοί μητροπολίτες λέγεται ότι θα προκρίνουν την υποψηφιότητα του βοηθού επισκόπου για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το πρόσωπο αλλά με άλλου χαρακτήρα σκοπιμότητες, δηλαδή αντίδραση σε επιλογές του αρχιεπισκόπου, που φαίνεται να προκρίνει τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο. 

Νέο ασθενοφόρο

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, έγινε την Κυριακή το απόγευμα στο  Αστρος  η παραλαβή του νέου ασθενοφόρου για το ΚΥ της περιοχής. Η αγορά του οχήματος έγινε κατορθωτή από έρανο του  Συλλόγου  Φίλων του ΚΥ ο οποίος, μετά τον άδικο θάνατο του λιμενοφύλακα  Γιώργου Παπούλια, ξεκίνησε μια αξιέπαινη  προσπάθεια για το σκοπό αυτό.  Η σεμνή τελετή περιελάμβανε αγιασμό και ομιλία από τον  Πρόεδρο  του Συλλόγου κ. Ι. Πατούρα, με τιμητική αναγνώριση  των ευεργετών  αυτής της προσπάθειας που είναι: η ναυτιλιακή εταιρεία Tsakos Columbia, οι Αννα Βαχαβιώλου και Ροβέρτος Γαρδικιώτης, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η Citroen Hellas και ανάρτηση  στο χώρο στάθμευσης του ασθενοφόρου αναμνηστικής πλακέτας  όπου αναγράφεται πως:  «Ο άδικος θάνατος του αγαπητού Γιώργου Παπούλια ήταν η αφορμή. Η αγάπη και η προσφορά του κόσμου το έκαναν πραγματικότητα». Το παρών έδωσαν, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μ. Σκαντζός, ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, με καταγωγή από τη Μεσοράχη, κ. Κ. Κουνουγέρης, ο κ. Ι. Μπεθάνης ως εκπρόσωπος της εταιρείας Tsakos Columbia, ο πρώην Δήμαρχος κ. Στράτης Δαλιάνης, ο διοικητής της Α’ ΥΠΕ κ. Β. Κοντοζαμάνης, κ.ά.

Φεστιβάλ μελιού

Ο Δήμος Γορτυνίας ανακοινώνει ότι το «Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας», θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 25-28 Οκτώβρη 2013 στην Βυτίνα Γορτυνίας σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους του Δήμου και άλλους φορείς της μελισσοκομίας. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει: Ενημέρωση του κοινού, παρουσίαση παραγωγικής διαδικασίας, έκθεση μελιού και παραγώγων του, εκπαιδευτική ημερίδα, έκθεση φωτογραφίας, επίδειξη γαστρονομίας και γαστρονομικός διαγωνισμός, προσφορά εδεσμάτων και γλυκισμάτων, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις κ.ά

Ο Σάκης Τσιώλης

Ο Σάκης Τσιώλης βρέθηκε κοντά στον πάγκο του ΟΦΗ, ωστόσο ο αιφνίδιος θάνατος του αδερφού του άλλαξε τα δεδομένα. «Θα το ήθελα πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ τώρα να αναλάβω την ευθύνη μιας ομάδας», δήλωσε ο ίδιος στον ΣΠΟΡ FM της Κρήτης: «Θα ήταν χαρά και τιμή μου να δουλέψω στον ΟΦΗ, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζομαι χρόνο για να μπορέσω να ηρεμήσω και να αφοσιωθώ στη δουλειά μου. Χρειάζομαι τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες και καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί ο σύλλογος να περιμένει τόσο πολύ».  Πάντως άφησε ανοικτό ένα «παράθυρο» για το μέλλον.

Χαμογελάτε

-Όταν οι ηδονές μας εξαντλήσουν , πιστεύουμε ότι τάχα εξαντλήσαμε εμείς όλες τις ηδονές .
-Η γυναίκα είναι όπως η σκιά : την ακολουθείς , σε αποφεύγει . Την αποφεύγεις , σε ακολουθεί .
-Στον έρωτα , όπως και στις διαθήκες , ισχύει ο τελευταίος , ακυρώνοντας όλους τους προηγούμενους .

-Οι γυναίκες που αγαπούν από συμφέρον είναι σαν τις ηλεκτρικές σόμπες : ζεσταίνουν ελάχιστα και καταναλώνουν πολύ .
-Ο κριτικός επειδή δεν είναι ικανός να δημιουργήσει τίποτα , πασχίζει να καταστρέφει αυτά που δημιουργούν οι άλλοι .
-Δύο πράγματα δεν πρέπει να πιστεύετε ποτέ : το «πάντοτε» των ερωτευμένων και το «ποτέ» των μεθυσμένων .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *