Ποιοι ίσως γλιτώσουν την οριστική αποστρατεία

Με δεδομένη τη μείωση των προσλήψεων τα επόμενα χρόνια, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα «κρατήσουν» τελικά τη θέση τους στο Δημόσιο μετακινούμενοι σε μια άλλη υπηρεσία, ορισμένοι θα «μεταλλαχθούν» σε συμβασιούχους, αρκετοί θα ενταχθούν χωρίς περιορισμό σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και για τους περισσότερους η παραμονή στη λίστα της εφεδρείας θα είναι μακρά.

Ποιοι προηγούνται

Οι υπόλοιποι θα πάρουν το 60% των αποδοχών τους για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα βρεθούν εκτός… νυμφώνος. Τα ζευγάρια των «πλεοναζόντων» και τα άτομα με αναπηρία ή όσοι έχουν ανάπηρους στην οικογένειά τους (σύζυγο ή παιδιά) προηγούνται στις λίστες, ανεξάρτητα από βαθμολογίες και μόρια.

Παράλληλα, με βάση τις μονάδες των κριτηρίων προηγούνται όσοι έχουν ειδικές γνώσεις και μεταπτυχιακά, καθώς και οι πολύτεκνες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι τρίτεκνοι, αφού λαμβάνονται υπ’ όψιν και οικογενειακά κριτήρια. Με ισχυρό συντελεστή (τέσσερα έως πέντε) πριμοδοτείται επίσης η ηλικία, με αποτέλεσμα να προηγούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους νεότερους. Η εμπειρία μπορεί να βαθμολογηθεί σε ανώτερο επίπεδο μέχρι 100 μονάδες για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων (απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και υποχρεωτικής εκπαίδευσης). Οι φορείς θα στείλουν στο ΑΣΕΠ τους πίνακες με το πλεονάζον προσωπικό κατά κατηγορία και ειδικότητα με αναλυτικά τα υπηρεσιακά τους στοιχεία, και το ΑΣΕΠ, με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια (τυπικά προσόντα, εμπειρία, προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.) θα κατατάξει το προσωπικό σε λίστες κατά φθίνουσα σειρά.

Χρόνια στις λίστες

Ο πίνακας αυτός του ΑΣΕΠ θα επικαιροποιείται κάθε τρεις μήνες τον πρώτο χρόνο και κάθε εξάμηνο τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα, ορισμένοι υπάλληλοι, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται στις χαμηλότερες βαθμολογίες, να παραμένουν περισσότερο χρόνο στις λίστες, γι’ αυτό το λόγο και πριμοδοτείται ο χρόνος παραμονής στη λίστα μετά το ένα έτος με 70 μονάδες το εξάμηνο.

Τα παραπάνω περιέχονται σε Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο χθες στάλθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση. Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της «Ε», παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=310049

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *