Φόρος στα τσιγάρα για τον ΕΟΠΥΥ

εοπυυ1“Τσουχτερή” αύξηση στο φόρο των τσιγάρων σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τη “μαύρη τρύπα” στον ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση εξετάζει την καθιέρωση ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού.

Το χρηματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ του οποίου ο προϋπολογισμός θα είναι αισθητά μειωμένος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οδηγεί τον Οργανισμό σε συζητήσεις σχετικά με την καθιέρωση φόρου στα προϊόντα καπνού υπέρ του ΕΟΠΥΥ με στόχο έσοδα 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το Έθνος.

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί το πότε και το πώς. Η δεινή οικονομική θέση του ΕΟΠΥΥ όμως, δείχνει να καθιστά τον φόρο, μονόδρομο.

Ενδεικτική είναι η εξής σύγκριση: Οι δαπάνες περίθαλψης των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, ήταν περίπου 11 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν ο ΕΟΠΥΥ λειτουργήσει.

Το 2013 ο προϋπολογισμός του είναι αισθητά μειωμένος (5,9 δισ.) παρότι έχουν προστεθεί κι άλλα ταμεία. Το υπ. Υγείας έχει δεσμευθεί στην τρόικα για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατομμύρια (2 δισ. το 2014, από 2,3 δισ. το 2013). Το ποσό που θα εξοικονομηθεί ωστόσο, αναμένεται να διατεθεί για την αύξηση του κωδικού των κλινικών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *