Δάκρυα, Αίμα, Αξιοπρέπεια

vardistr5-thumb-largeΌταν ξέσπαγε η Κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει κάτι πολύ σωστό: Το μέγιστο έλλειμμα του ελληνικού κράτους είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Ο τ. υπουργός αναφερόταν βέβαια στα στατιστικά στοιχεία του κράτους και στην αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τους εταίρους μας ότι εννοούσαμε αυτά που λέγαμε. Όμως αγνόησε μια άλλη σημαντική παράμετρο: την ικανότητα της κυβέρνησης να σηματοδοτεί αξιόπιστα το τέλος της Κρίσης στον ελληνικό λαό. Κι έτσι συνεισέφερε ο ίδιος στην ολοκληρωτική απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας προβλέποντας κάθε λίγο και λιγάκι σταθεροποίηση, ανάπτυξη και oσονούπω επιστροφή στις αγορές.

 

Εν μέσω μεγάλης Κρίσης, η κυβέρνηση έχει ιερή υποχρέωση να μη σπαταλά το όποιο κεφάλαιο αξιοπιστίας έχει και με το οποίο μπορεί να εμφυσήσει μια μόνο σύντομη νότα αισιοδοξίας την κατάλληλη στιγμή. Αυτό το «κεφάλαιο» είναι πολύ, πολύ μικρό και για αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται έξυπνα και μόνο την κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή που πραγματικά κάνει να πάρει μπροστά ο σβησμένος κινητήρας της οικονομίας και που μια μικρή τονωτική ένεση θα τον βοηθήσει να μπει σε λειτουργία.

 

Όταν όμως η κυβέρνηση κάθε λίγο και λιγάκι σπαταλά αυτό το κεφάλαιό της, μονίμως ανακοινώνοντας, κατά τα πρότυπα Παπακωνσταντίνου, πως το δεύτερο εξάμηνο του 201Χ (αντικαταστήστε κατά το δοκούν το Χ με το 1, το 2, το 3, το 4…) έρχεται η ανάπτυξη, πως κατέφθασαν οι επενδυτές, πως όπου να ‘ναι θα αρχίσει να ρέει η τραπεζική πίστη, καταλήγουμε στο κάκιστο αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μη δύναται να εμφυσήσει έστω και μια μικρή νότα αισιοδοξίας όταν θα είναι η στιγμή να το κάνει. Ακούει ο πολίτης για Grecovery από τις αρχές του έτους και μόλις χτες διαβάζει ως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η ήδη νωχελική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε (από τον Αύγουστο του 2012 στον Αύγουστο του 2013) κατά 7,2%. Πώς είναι δυνατόν να ξαναπιστέψει τον πρωθυπουργό; Πώς θα ανασάνει όταν ακούσει ξανά τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι το τέλος της Κρίσης είναι δίπλα μας;

 

Για να είμαι δίκαιος, το ίδιο λάθος κάνει και η αντιπολίτευση υποσχόμενη πως, με την εκλογή της, η χώρα θα απελευθερωθεί από το Μνημόνιο, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα σταματήσει η ύφεση. Κάπως έτσι κυβέρνηση και αντιπολίτευση απλά χάνουν τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Εξαναγκάζουν την κοινή γνώμη, τους πολίτες, να αγνοούν τους πολιτικούς τους οποίους μπορεί και να ψηφίζουν. Πρόκειται για Μεγάλη Ήττα της Δημοκρατίας καθώς τίποτα δεν τροφοδοτεί τον νιχιλισμό στον οποίο επενδύουν τα ερπετά της Χρυσής Αυγής περισσότερο από το αυτό συναίσθημα της απαξίωσης προς τα δημοκρατικά κόμματα.

 

Και για να μη μιλώ γενικόλογα, επιτρέψτε μου μια πρόταση: Όλα τα κόμματα, της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να υποσχεθούν μόνο τρία πράγματα στον ελληνικό λαό. Κατ’ αρχάς «Δάκρυα και Αίμα» (όπως έκανε ο Winston Churchill στο διάγγελμα με το οποίο προετοίμαζε τον βρετανικό λαό για τον μακρύ δρόμο του πολέμου). Στη συνέχεια, να υποσχεθούν «Επιστροφή στην Αξιοπρέπεια». Και να κονταροχτυπηθούν παρουσιάζοντας τις πολιτικές με τις οποίες θα επιστρέψουν στον μέσο Έλληνα τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

Γιάνης Βαρουφάκης

Index_Page

2 thoughts to “Δάκρυα, Αίμα, Αξιοπρέπεια”

  1. Μ’ αρεσει το πνευμα της επιστολης !

    Ολα χρεωνονται στη “ρημαδα” την κυβερνηση που ειναι αναξιοπιστη, που δεν καταφερε το ενα, που δεν θελησε να εφαρμοσει το αλλο κ.λ.π κ.λ.π.

    Ξεκιναμε απο λαθος αφετηρια .
    Ξεχναμε ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ οτι η κυβερνηση αντικατοπτριζει την κοινωνια και εκλεγεται απο αυτην .
    Οτι Ελληνες πολιτες, συμμετεχοντας στην ημετερα Παιδεια, απαρτιζουν τις χαμηλοτερες βαθμιδες των κομματων και ανερχονται σιγα σιγα στην ιεραρχια, ειναι και εκεινοι που καταλαμβανουν τις ηγετικες θεσεις του συνδικαλισμου και αργοτερα τους κυβερνητικους ( αν και τελευταια εχουν διαχειριστικο χαρακτηρα, λογω ανικανοτητας ) θωκους.

    Τρανο παραδειγμα η κοινη θεση συμπολιτευσης και αντιπολιτευσης στο να αραδιαζουν ψεματα, για ψηφοθηρικους λογους, οπως σωστα επισημαινεται στο αρθρο !

    Δηλαδη, αγαπητοι φιλοι, η “κυβερνηση” φταιει που δεν τηρουμε ΚΑΝΕΝΑ νομο και κανονα,που δεν σεβομαστε τα δικαιωματα του συμπολιτη μας, που παρανομουμε με την πρωτη ευκαιρια, που για τα παντα βριζουμε το “ανικανο” το κρατος, που στο μυαλο μας δεν εχουμε οτι πρεπει να εργαστουμε σκληρα για να αποκτησουμε αυτο που μας αξιζει αλλα οτι μας το χρωστα η ζωη, η κοινωνια, οι ισχυροι κ.ο.κ !;!;!;!
    Εμεις ειμαστε αμετοχοι και ΜΟΝΙΜΩΣ μας παρασυρουν ” οι αλλοι ” στον κακο το δρομο …
    Ειναι εξαλλου στο DNA μας να χρεωνουμε στους αλλους ακομα και τα δικα μας σφαλματα !!!

    Ειναι λογικο να λειτουργει ετσι η κυβερνηση που ηγειται τετοιου λαου !!!
    Θα ηταν, αλλωστε, παραξενο και παραλογο να διαφερει απο το υποβαθρο που την στηριζει !!!
    Το συντομοτερο το καταλαβουμε, το γρηγοροτερο θα κατανοησουμε τα θανασιμα σφαλματα που κανουμε διαχρονικα ( διοτι αυτη η… ασθενεια κρατα για αιωνες ! ) και ισως καταβαλουμε καποια προσπαθεια να αλλαξουμε .

    Γιατι με αυτο το δυναμικο δεν προκειται να οδηγηθουμε πουθενα !!!

    Υ.Γ :Την καραμελα οτι, ταχα, η ανικανοτητα της κυβερνησης τροφοδοτει την ανοδο της Χ.Α καλο ειναι να την φτυσουμε γιατι, οπως διαπιστωνω, εκτος απο τα δοντια μας κατεστρεψε και τον εγκεφαλο !
    Τα μελη της Χ.Α ειναι ενα συνωνθυλευμα ανεγκεφαλων και ημιμαθων και ειναι αυτοι ακριβως που καλλιεργουνται εδω και δεκαετιες στη χωρα που απαρνηθηκε τις ριζες της και αποφασισε να προσκολληθει σε ενα αρμα που, οπως αποδεικνυεται καθημερινα, δεν ανηκε ποτε !!!

    Κοινως, ακομα δεν καταλαβαμε οτι δεν φταιει ο γυαλος, αλλα εμεις που αρμενιζουμε στραβα !

  2. Συμπληρωματικα σας παραθετω το επιπεδο της… ευφιϊας του λαου ( ενος μερους του, τουλαχιστον ) :

    http://www.iefimerida.gr/news/125860/κι-όμως-το-33-των-πολιτών-πιστεύει-ότι-μας-ψεκάζουν-το-προφίλ-των-ψεκασμένων-και-τι-ψηφί

    Και δεν ειναι μονο αυτο !
    Αλλοι τοσοι πιστευουν οτι οι εντονες βροχοπτωσεις προκαλουνται απο τους… Τουρκους και το καλυτερο οτι τους σεισμους τους προξενουν …κρατηθειτε, οι Αμερικανοι !!!

    Και περιμενουμε απο αυτο το θλιβερο δυναμικο να συστησει καποτε σοβαρο κρατος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *