Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 16-9-11

Θεσσαλονίκη Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στην εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο,  στην επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης που ανακοίνωσε  ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, στα αναπηρικά επιδόματα «μαϊμού» στη Θεσσαλονίκη, στη συντονισμένη παρέμβαση για ρευστότητα στις τράπεζες και στην επίθεση του Παν. Ψωμιάδη στην κυβέρνηση, αναφέρονται τα σημερινά κεντρικά πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.   Συγκεκριμένα:  «Δημόσιο: Τα 8 σημεία για την εργασιακή εφεδρεία» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου», που επισημαίνει ότι “ι Στην τελική ευθεία για την εφεδρεία αλλά και την απόλυση είναι χιλιάδες εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου, καθώς οι πιέσεις της τρόικας για άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους είναι ασφυκτικές”  «Παρκόμετρα σε όλες τις γειτονιές» τιτλοφορεί το κεντρικό της θέμα η «Μακεδονία», τονίζοντας ότι ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης ανακοίνωσε την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης και αναφέρεται  στους δρόμους που πεζοδρομούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας  «Αναπηρικά επιδόματα «μαϊμού» στη Θεσσαλονίκη» τονίζει ότι δίδονταιι η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης», που επισημαίνει ότι 1.157 πολίτες της Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν στο σύστημα ενίσχυσης ατόμων βαριάς αναπηρίας το 2010 και προσθέτει  πως “ έρευνα σε βάθος ξεκινά το υπουργείο Υγείας” όπως “ τονίζει ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης “   «Ανοίγουν τα πουγκιά τους οι κεντρικές τράπεζες» τονίζει με έμφαση ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» που κάνει λόγο για «συντονισμένη παρέμβαση για ρευστότητα στις τράπεζες».   Η «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη» που εκδίδεται εκτάκτως σήμερα προβάλλει στον τίτλο της τη φραστική επίθεση του Π. Ψωμιάδη που ζητά «να φύγει η κυβέρνηση με τις παράνομες αποφάσεις» και τη δήλωσή του: ‘‘Ως εδώ και μη παρέκει’’».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Δημόσιο: Τα 8 σημεία για την εργασιακή εφεδρεία»
Στην τελική ευθεία για την εφεδρεία αλλά και την απόλυση είναι χιλιάδες εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου, καθώς οι πιέσεις της τρόικας για άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους είναι ασφυκτικές. Στο σχετικό προεδρικό διάταγμα περιγράφονται τα κριτήρια και τα μόρια για τους πίνακες κατάταξης των δημόσιων υπαλλήλων που θα τεθούν -ως πλεονάζον προσωπικό- σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας με το 60% των αποδοχών τους. Η κατάταξη γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία λαμβάνονται υπόψη: τυπικά προσόντα, εμπειρία, χρόνος εργασίας στο φορέα, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες). Το ΑΣΕΠ θα ενοποιεί τους πίνακες των φορέων δύο φορές το χρόνο, ενώ ειδικά για το πρώτο έτος η ενοποίηση θα γίνεται κάθε τρίμηνο. Στα κριτήρια κατάταξης για το προσωπικό των κατηγοριών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης δίνεται έμφαση στις ειδικές γνώσεις, ενώ για το προσωπικό της κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην οικογενειακή κατάσταση. (σελ. 26 – 27)

«Την Κυριακή δημοσκόπηση στην Α’ Θεσσαλονίκης»

«Θεσσαλονίκη: «Πάρτι» εκατ. Ευρώ με τα προνοιακά επιδόματα!»
Μόνο το 2010 καταγράφηκαν επιπλέον 1.157 βαριά ανάπηροι. Ούτε πόλεμο να είχαμε! (σελ. 11)

«Πολιτεία προς Εκκλησία: «Άφεση» φόρων και τελών»
Βαρύτερο το χαράτσι από το 2012 με τις νέες αντικειμενικές αξίες (σελ. 8 – 9)

«Περιβαλλοντικό «έγκλημα» στην Πέλλα επί 20 χρόνια!»
Απίστευτη ρύπανση υπέστησαν ο υδροφόρος ορίζοντας και το έδαφος σε δύο περιοχές του νομού (σελ. 9)

«Έκρηξη – σοκ της ανεργίας, στα 810.821 άτομα»
Οι μισοί και πλέον δεν έχουν κάνει μεροκάματο για πάνω από 12 μήνες.
Η «γεωγραφία» της ανεργίας (σελ. 29)

«Στα φύκια το μυστικό της καλής διατροφής!» (σελ. 14)

«Ατυχία και πικρή γεύση!»
Ένα δοκάρι κι ένα χαμένο πέναλτι κράτησαν τον ΠΑΟΚ στο 0-0 με την Τότεναμ. Αντερλεχτ-ΑΕΚ 4-1 (σελ. 20 – 21)

««Τελικός» με Σερβία»
Η Εθνική αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ (64-56 η Γαλλία)
και σήμερα, στις 15:00, παίζει για μια θέση στο Προολυμπιακό (σελ. 23)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Τα κριτήρια και τα μόρια για την εργασιακή εφεδρεία- Τι προβλέπει το σχετικό Προεδρικό διάταγμα που πήρε το δρόμο προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία» (σελ.26-27)
Στην τελική ευθεία για την εφεδρεία αλλά και την απόλυση είναι χιλιάδες εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου, καθώς οι πιέσεις της τρόικας για άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους είναι ασφυκτική. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έφυγε  από τα χέρια του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, και  βρίσκεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της  Επικρατείας. Σε αυτό  περιγράφονται τα κριτήρια και τα μόρια για τους πίνακες κατάταξης των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν ως πλεονάζον προσωπικό σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας με το 60% των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο πδ, οι φορείς, εφόσον χαρακτηρίσουν το προσωπικό ως πλεονάζον συντάσσουν και αποστέλλουν πίνακα στο ΑΣΕΠ ανά κατηγορία και ειδικότητα. Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Το ΑΣΕΠ κατατάσσει το προσωπικό κατά κατηγορία και ειδικότητα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, ο χρόνος εργασίας στο φορέα, καθώς και η οικογενειακή κατάσταση. Το ΑΣΕΠ ενοποιεί τους πίνακες των φορέων δύο φορές το χρόνο. Τα οκτώ αντικειμενικά κριτήρια αφορούν τους τίτλους σπουδών, τις ειδικές γνώσεις, τις ξένες γλώσσες, την προϋπηρεσία, την εμπειρία, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και τον χρόνο ένταξης στον πίνακα κατάταξης πλεονάζοντος προσωπικού.

«Ακόμη πιο βαρύ το χαράτσι από το 2012- Η προγραμματιζόμενη άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει σημαντικό το τέλος ‘κατοχής’» (σελ. 8)
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία, σύμφωνα με όσα σενάρια έχουν δει τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας, θα γίνει στις αρχές του 2012, αποτελεί τη μεγάλη παγίδα για τους ιδιοκτήτες, ιδίως μετά την επιβολή του τελευταίου, διετούς, ενιαίου τέλους ακινήτων δομημένων επιφανειών. Στόχος είναι, από την επόμενη χρονιά, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να φτάσουν τις αγοραίες τιμές, κάτι που σημαίνει γενναία αύξηση των πρώτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Έντονα αντέδρασαν εκπρόσωποι φορέων της αγοράς ακινήτων, αλλά και του εμπορικού κόσμου. Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει αφορολόγητο, κλιμάκωση ή οποιουδήποτε είδους κοινωνικό κριτήριο στη διαμόρφωση του τέλους. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Δίγκας-Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι το μέτρο θα πέσει στο κενό γιατί είναι αντισυνταγματικό. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Παγώνης, τονίζει ότι πλέον συμφέρει κάποιον να νοικιάζει ένα σπίτι, παρά να το κατέχει.

«Άφεση φόρων και τελών για τα εκκλησιαστικά ακίνητα» (σελ.9)
Η εξαίρεση των χώρων άσκησης θρησκευτικής λατρείας από την καταβολή έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας-όπως και από ένα σύνολο άλλων φόρων που καταβάλλονται για χρήσεις ακινήτων- επανέφερε τη συζήτηση για τις ‘ιερές’ φοροαπαλλαγές. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διευκρίνισε χτες ότι η Εκκλησία δεν έθεσε ποτέ θέμα απαλλαγής για την ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιεί εμπορικά.

«Έκρηξη – σοκ της ανεργίας στα 810.821 άτομα- οι μισοί και πλέον δεν έχουν κάνει μεροκάματα για πάνω από 12 μήνες» (σελ. 29)
Έκρηξη της ανεργίας στο β τρίμηνο του 2011, με τους ανεργούς να ξεπερνούν τις 800.000 και τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, στην Κεντρική Μακεδονία η ανεργία αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στις άλλες δύο βορειοελλαδικές περιφέρειες όπου ο συγκεκριμένος δείκτης εκτοξεύθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά περίπου 7 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες.

«Στήριξη Καραμανλή σε Σάμαρα εν όψει ΔΕΘ» (σελ.3)
Με τον αέρα της καθαρής στήριξης που του παρείχε ο Κώστας Καραμανλής ξεκινά από σήμερα Αντώνης Σαμαράς τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Ο πρώην πρωθυπουργός σε μια από τις σπάνιες  εδώ και μήνες δηλώσεις του, την οποία έκανε χτες το μεσημέρι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ενώ προσερχόταν στη Βουλή, διαβεβαίωσε ότι θα έρθει στη Θεσσαλονίκη γιατί ‘θεωρεί χρέος του να στηρίξει την παράταξη και τον πρόεδρό της’.  Ο κ. Σαμαράς έρχεται στη ΔΕΘ για να στηρίξει το πρωθυπουργικό του προφίλ και να παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία- και η στήριξη Καραμανλή τον ενισχύει προκαταβολικά.

«Στον ανακριτή ο Π. Ψωμιάδης» (σελ. 12)
Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθεί ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε βάρος του οποίου συντάχθηκε κατηγορητήριο για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων που υπογράφονταν για τη μεταφορά των μαθητών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γ’ ειδικός ανακριτής Κώστας Αλεξίου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, απέστειλε ήδη κλήσεις για απολογία σε όλους τους φερόμενους ως εμπλεκομένους. Για την ίδια υπόθεση αναμένεται να απολογηθούν ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής καθώς και στέλεχος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, όπως και ο εκπρόσωπος εταιρίας στην οποία ανατέθηκε η μεταφορά μαθητών, στους οποίους αποδίδονται κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε απιστία. Η συγκεκριμένη δικογραφία έφτασε στα χέρια του ανακριτή μετά τη δίωξη που ασκήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010. Δύο μήνες νωρίτερα είχε προηγηθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το οποίο ζητούνταν από την Εισαγγελία να διερευνηθεί «η περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης ελάττωσης της δημόσιας περιουσίας», καθώς μέχρι τότε η δίωξη αφορούσε στο πλημμεληματικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

«Αντικατάσταση των περιοριστικών όρων σε βάρος του Θ. Αθανάσαρου» (σελ. 12)
Σε αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Θόδωρου Αθανάσαρου, προχώρησε με διάταξή του ο β΄ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση του σκανδάλου της λεγόμενης παγίας προκαταβολής.
Επειτα από σχετική αίτηση που υπέβαλε ο συνήγορος του κ. Αθανάσαρου, ο ανακριτής αποφάσισε να επιβληθεί μόνο ο περιοριστικός όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης, ύψους 2.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το οποίο είχαν επιβληθεί στον πρώην αντιδήμαρχο οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα, ενώ καλείται να καταβάλει και χρηματική εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ.

«Σαφάρι κατά των οφειλετών από το ΙΚΑ» (σελ.30)
‘Στο κόκκινο’ βρίσκεται το ΙΚΑ που έχει ξεμείνει πλέον από ρευστό. Η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε να δανειστεί για 15 μέρες (από 19 Σεπτεμβρίου ως 5 Οκτωβρίου) 200 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ της ΔΕΗ. Το δάνειο θα δοθεί από τα διαθέσιμα των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος με τόκο 3,81%.

«Περιβαλλοντικό ‘έγκλημα’ στην Πέλλα επί 20 χρόνια!» (σελ. 9)
Απίστευτη ρύπανση υπέστη ο υδροφόρος ορίζοντας και το έδαφος σε δύο περιοχές του νομού Πέλλας, με εκατομμύρια τόνους οπωροκηπευτικών προς απόσυρση να σαπίζουν και να πετιούνται ανεξέλεγκτα επί είκοσι χρόνια. Αυτό αποκαλύφθηκε χτες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και τριάντα χρόνια μετά, ο Περιφερειάρχης Πέλλας ζήτησε να κηρυχθούν οι δύο χώροι ΧΑΔΑ (χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων), ώστε να αποκατασταθούν επιτέλους και να πάψουν να αποτελούν απειλή. Είναι τόσο σημαντικός ο κίνδυνος ώστε ακόμη και οι πηγές Αραβησσού από τις οποίες υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη θεωρούνται άμεσα εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο ρύπανσης.

«Πάρτι» με προνοιακά επιδόματα» (σελ.11)
Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται στην περιοχή της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς μόνο κατά το 2010 στη λίστα των δικαιούχων προστέθηκαν 1.157 νέα ονόματα με βαριά αναπηρία, ενώ διαπιστώνεται αδικαιολόγητη αύξηση στο κόστος πληρωμών για βοηθήματα από το 2009 και μετά.
Αποφασισμένος να ολοκληρώσει την έρευνα και να ζητήσει την επιστροφή των επιδομάτων από όσους τα εισέπραξαν χωρίς να τα δικαιούνται δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών χτες σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η κατακόρυφη αύξηση στα προνοιακά επιδόματα είναι κατά 1 εκατομμύριο κάθε μήνα για το 2010 σε σχέση με το 2009, ενώ για το 2011 η αύξηση είναι κατά 2 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα συγκριτικά με το 2009.

«Ο λαός θα επιβάλει κυβερνήσεις συνεργασίας- Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση – ΝΔ από τη ΔΕΘ έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη» (σελ.5)
Τριπλή επίθεση εξαπέλυσε χτες η Ντόρα Μπακογιάννη, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβερνήση, τη ΝΔ αλλά και το λαϊκισμό. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ υποστήριξε ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι οι πρόωρες εκλογές μετά την ψήφιση του μνημονίου.

«151 προσλήψεις εποχικών- θα απασχοληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου- έως τις 26 Σεπτεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων» (σελ. 10)
Προσλήψεις 151 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για διάστημα από δέκα μέρες ως 2 μήνες ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τα άτομα που θα προσληφθούν θα καλύψουν εποχικές ανάγκες του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Κυκλώματα και στις θέσεις πάρκινγκ…» (σελ.15)
Τις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκμεταλλεύονται  ιδιώτες, ιδιοκτήτες πάρκινγκ αλλά και περιπτέρων, για βγάλουν χρήματα.

«Οικολόγοι πράσινοι: το μνημόνιο φέρνει χρεοκοπία» (σελ. 5)
«Να πάψει να παίζει με την αξιοπιστία της χώρας», κάλεσε χτες την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κόμματος στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΔΕΘ. Ο κ. Τρεμόπουλος μίλησε για αλλαγή πολιτικής, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιτύχει δημοσιονομική αναδιάρθρωση σε περίοδο ύφεσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικίνδυνη εναλλαγή λεονταρισμών και μέτρων πανικού κάθε φορά που πρόκειται να εκταμιευτεί νέα δόση». Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι «η λύση στην κρίση απαιτεί περισσότερη Ευρώπη». Κατά τον κ. Τρεμόπουλο, η Ευρώπη, αν δεν εξελιχθεί σε ομοσπονδία, θα πεθάνει. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Τσιρώνης, υπογράμμισε ότι το «μνημόνιο είναι μονόδρομος για τη χρεοκοπία» και συμπλήρωσε: «Εάν είναι να ματώσουμε, να ματώσουμε για να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα, όχι για να διατηρήσουμε το πελατειακό κράτος».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης ανακοίνωσε την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης»
«Παρκόμετρα σε όλες τις γειτονιές»
Ποιοι δρόμοι πεζοδρομούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας
Επέκταση του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης μελετά η δημοτική αρχή – σήμερα ισχύει μόνο στο κέντρο. Στις προθέσεις του δήμου είναι να χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης σε όλους τους δρόμους και να δοθούν κάρτες μόνιμων κατοίκων για δωρεάν στάθμευση, ενώ οι επισκέπτες θα καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους. “Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε το μέτρο σε όλο τον δήμο”, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος που εκπόνησε ο δήμος συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. “Είναι στις προθέσεις μας η επέκταση του μέτρου. Θα δώσουμε το προνόμιο της δωρεάν στάθμευσης στους μόνιμους κατοίκους, ενώ αν ένας δημότης μετακινείται από τη μία δημοτική κοινότητα στην άλλη, θα πληρώνει για να παρκάρει”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Α. Κουράκης (σελ. 10)

«Διαδικασίες εξπρές για την εργασιακή εφεδρεία». Ποια είναι τα κριτήρια για να ελπίζει κάποιος “έφεδρος” ότι θα επιστρέψει σε θέση εργασίας στο δημόσιο (σελ. 4)

«Πρωτοφανής μαζική αποχώρηση από το δημόσιο». .Χιλιάδες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης τις τελευταίες τρεις ημέρες (σελ. 5)

«Υψηλότερο το ειδικό τέλος ακινήτων το 2012». Λόγω της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών (σελ. 18)

«“Δώστε δουλειά στους υπαλλήλους που κάθονται”». Καταγγελίες της αντιπολίτευσης για υπαλλήλους που δεν αξιοποιούνται από τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (σελ. 9)

«Έδωσε ζωή σε επτά συνανθρώπους της». Δώρο ζωής σε επτά συνανθρώπους μας έκανε μια 18χρονη κοπέλα από τη Δράμα, η οποία άφησε την τελευταία πνοή της στο νοσοκομείο της Καβάλας (σελ. 11)

«Ανάπηρους-μαϊμού στη Θεσσαλονίκη ψάχνει το υπουργείο Υγείας» (σελ. 15)

«3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης».  Σημαντικό εικαστικό γεγονός σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα. Την Κυριακή 18/9 τα επίσημα εγκαίνια (σελ. 26)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Διαδικασίες εξπρές για την εφεδρεία στο δημόσιο- Ποια είναι τα κριτήρια για να ελπίζει κάποιος ‘έφεδρος’ ότι θα επιστρέψει σε θέση εργασίας στο δημόσιο» (σελ. 4-5)
Διαδικασίες εξπρές για την ένταξη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς  εργασιακής εφεδρείας δρομολογεί η κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί από το ΑΣΕΠ οι πρώτοι πίνακες με το πλεονάζον προσωπικό 151 φορείς του ευρύτερου δημοσίου, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν προθεσμία μόλις δέκα ημερών για να καταθέσουν ένσταση, ώστε να εξαιρεθούν από το καθεστώς του ‘εφέδρου’.

«Πρωτοφανής μαζική αποχώρηση από το δημόσιο-χιλιάδες  οι αιτήσεις συνταξιοδότησης» (σελ.5)
Πρωτοφανής μαζική αποχώρηση εργαζομένων του δημοσίου τομέα που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σημειώνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες, εξαιτίας του προγράμματος εργασιακής εφεδρείας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και της εφαρμογής του νέου μισθολογίου.

«Με προτάσεις ανάτπυξης στη ΔΕΘ- στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς» (σελ. 6)
Με στόχο μέσα από τις προτάσεις που θα καταθέσει για την οικονομία, το επικαιροποιήμενο βάσει των εξελίξεων ‘Ζάππειο’, να δείξει στους Έλληνες πολίτες πως διαθέτει την αξιόπιστη εναλλακτική λύση για να βγει η χώρα από την κρίση, έρχεται στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Θέμα υφαλοκρηπίδας θέτει η Άγκυρα με αφορμή τις κυπριακές γεωτρήσεις- διπλωματικό θρίλερ την ώρα που το γεωτρύπανο κατευθύνεται ήδη προς το ‘οικόπεδο 12’, νοτίως της Κύπρου». (σελ. 6)
Εντείνονται οι τουρκικές απειλές ενόψει των γεωτρήσεων που θα αρχίσει η αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων εταιρία Noble Energy στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Το Τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε χτες με υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων στην περίπτωση που αρχίσουν οι έρευνες.

«Έτοιμη για μετεκλογικές συνεργασίες η Ντ. Μπακογιάννη- ‘Εκλογές μετά τον προϋπολογισμό» (σελ. 7)
Η τρόικα θα επιβάλει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, όπως έγινε προεκλογικά στην Πορτογαλία, εκτίμησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Καθεστώς» η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα- 23, 7% στη Δυτική Μακεδονία-20,7% στην Ανατολική, 18,8% στην Κεντρική» (Σελ. 8)
‘Πρωταθλητές’ στα ποσοστά ανεργίας είναι οι τρεις περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας. Το μεγαλύτερο  δράμα που βιώνει η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία –Θράκη και η Κεντρική Μακεδονία.

«Δώστε δουλειά στους υπαλλήλους που κάθονται-Καταγγελίες της αντιπολίτευσης για υπαλλήλους που δεν αξιοποιούνται από τη διοίκηση της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας» (σελ. 9)
Διοίκηση και μείζων αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις τοποθετήσεις 356 υπαλλήλων που μετατέθηκαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Παρκόμετρα σε όλη την πόλη- Επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες» (σελ. 10)
Επεκτάση του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης μελετά η δημοτική αρχή – σήμερα ισχύει μόνο στο κέντρο. Στις προθέσεις του δήμου είναι να χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης σε όλους τους δρόμους και να δοθούν κάρτες μόνιμων κατοίκων για δωρεάν στάθμευση, ενώ οι επισκέπτες θα καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους.

«Έδωσε ζωή σε επτά συνανθρώπους της-18χρονη κοπέλα που πέθανε στο νοσοκομείο Καβάλας μετά από τροχαίο» (σελ.11)
Δώρο ζωής σε επτά συνανθρώπους μας έκανε μια 18χρονη κοπέλα από τη Δράμα, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Καβάλας.

«Στο στόχαστρο της Χαλκιδικής ο συνεδριακός τουρισμός- Τη δημιουργία Convention bureau (γραφείου συνεδρίων) δρομολογεί ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής του νομού. (σελ. 19)
Ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν, αυτό του συνεδριακού τουρισμού, σχεδιάζει να προωθήσει η Χαλκιδική σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τις σημαντικές συνεδριακές υποδομές της, επιμηκύνοντας παράλληλα την τουριστική περίοδο.

«Να μπει στο χάρτη της κρουαζιέρας επιχειρεί ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας» (σελ. 19)
Βαλίτσες για το Αμβούργο ετοιμάζει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση θαλάσσιου τουρισμού που θα διαρκέσει από 26 έως 29 Σεπτεμβρίου.

«3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης- Σημαντικό εικαστικό γεγονός σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα» (σελ. 26)
Ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η ανακούφιση αλλά και η χαρά των εκπροσώπων όλων των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

«Σύντομα στη βουλή το σχέδιο Μόσιαλου- οι υπουργοί εγκρίνουν, οι εργαζόμενοι αντιδρούν» (σελ. 31)
Τη στήριξη του συνόλου των υπουργών έλαβε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ηλίας Μόσιαλος και το σχέδιό του περί αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ , το οποίο παρά τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αφού χτες πήρε το πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου και σύντομα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τα λουκέτα σε ΕΤ1, ΙΟΜ και Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο, οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους ήταν στους δρόμους, πραγματοποιώντας μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«1.157 πολίτες της Θεσσαλονίκης εντάχτηκαν στο σύστημα ενίσχυσης ατόμων βαριάς αναπηρίας το 2010 / Αναπηρικά  επιδόματα «μαϊμού»  στη Θεσσαλονίκη»
‘Έρευνα σε βάθος ξεκινά το υπουργείο υγείας τονίζει ο κ. Mπόλαρης (σελ. 3)

«Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης: 146% αύξηση των ληστειών σε σπίτια της Θεσσαλονίκης» (σελ. 3)

«Δηλώνει ο Όλι Ρεν: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας» (σελ. 5)

«Επιφυλλίδες / Ο κ. Πρόεδρος της “συμπαθούς τάξης”»

«Θα δοθούν στο στρατό / Επικίνδυνα εκρηκτικά βρίσκονται εδώ και  έξι χρόνια στην Ελλάδα» (σελ. 8)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Νέα υπόθεση αναπηρικών επιδομάτων ΄μαϊμού’, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 3)
Έχει ήδη δοθεί εντολή στο κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας Θεσσαλονίκης να ελέγξει το σύνολο 1157 πολιτών που εντάχθηκαν μόνο μέσα στο έτος 2010, στο σύστημα της ενίσχυσης ατόμων με ανάγκες βαριάς αναπηρίας στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η αύξηση των δικαιούχων των 13 επιδομάτων στη συγκεκριμένη νομαρχία έφθασε το 2010 το 8%, ποσοστό που είναι απρόσμενο και αδικαιολόγητο και μόνο ως αποτέλεσμα εμπόλεμης κατάστασης θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, σύμφωνα με τον κ. Μ. Μπόλαρη.

«Αύξηση 146,2% στις ληστείες σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 3)
Αύξηση σε ποσοστό 146, 2% παρουσιάζουν οι ληστείες σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο εξάμηνο το 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2010. Την ίδια ώρα ωστόσο σημειώνεται μείωση των άλλων ληστειών και κλοπών σε συγκοινωνιακά μέσα και δημόσιους χώρους.

«Καταλήψεις και πορείες φοιτητών κατά του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ» (σελ.3)
Τις αποφάσεις τους για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με καταλήψεις σε σχολές και τμήματα ανανέωσαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ από προχθές λειτουργεί κανονικά το ΤΕΙ  Θεσσαλονίκης, μέχρι και την επόμενη Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος γενικών συνελεύσεων με ζητούμενο την κατάληψη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίιτλοι

«Ανοίγουν τα πουγκιά τους οι κεντρικές τράπεζες»
Σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, πέντε κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν χθες να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών. Η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε σε άνοδο τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και το ευρώ. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Federal Reserve, Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, Τράπεζα της Αγγλίας και Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν τρεις πράξεις παροχής ρευστότητας μέσω τίτλων διάρκειας περίπου τριών μηνών έως τα τέλη του έτους. Στόχος, όπως ανακοινώθηκε, είναι «οι εμπορικές τράπεζες να διαθέτουν τις ερχόμενες 90 ημέρες επαρκή ρευστότητα σε αμερικανικά δολάρια».
Μακάρι αυτό να είναι αληθινό γιατί η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία για τα «φέσια». Οι ακάλυπτες επιταγές στην Ελλάδα ανέρχονται στα 1,5 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011, ενώ οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι η ρευστότητα ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις είναι μηδενική (σελ.  9)

«Επιμένει ο Σαμαράς σε επαναδιαπραγμάτευση και εκλογές».  Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου καθώς και προσφυγή στις κάλπες θα ζητήσει εκ νέου από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ που αρχίζει από σήμερα την τριήμερη επίσκεψη του – Μήνυμα στήριξης από Καραμανλή σε Σαμαρά  (σελ. 7)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Η τρούφα θα μας σώσει από την φτώχεια». Η τρούφα, είναι ένα πανάκριβο είδος μανιταριού. Απόδοση 7.000 ευρώ το στρέμμα! (σελ. 3)

Λυκουρέντζος: ‘‘Όχι απολύσεις, αλλά αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού’’». Η ΝΔ με επικεφαλής τον Σαμαρά, φιλοδοξεί να αποδείξει με λιτό και υπεύθυνο τρόπο ότι μπορεί να επικοινωνήσει με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες (σελ. 6)

«Ο Μπουτάρης θέλει να κλείνει μια φορά το μήνα μια βασική οδό της πόλης». Να κλείνει μια φορά το μήνα κάποια βασική οδό της πόλης σκοπεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά του να βάλει στο επίκεντρο τους πεζούς και να ελαχιστοποιήσει τη χρήση των οχημάτων  (σελ. 5)

«Μεταφορά μαθητών: Οι Περιφέρειες βγάζουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά!». Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2011 (σελ. 6)

«Με  ‘‘οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας’’ στα κατεχόμενα απειλεί η Άγκυρα». Αυτονόητο το δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, λέει το ΥΠ.ΕΞ. και κάνει λόγο για «ρητορικές απειλές» από την Άγκυρα ζητώντας παράλληλα νηφαλιότητα από την πλευρά της (σελ. 8)

Η  ‘‘χρεοκοπία’’ και η ‘‘διάσωση’’». Θα πάρουμε την (6η) δόση μας; Θα μας στηρίζουν οι εταίροι μας; Θα επιστρέψουμε στη δραχμή; Θα χρεοκοπήσουμε; (σελ. 11)

«Στην τελική ευθεία η 3η Μπιενάλε,με το βλέμμα στραμμένο στη Μεσόγειο».  Κάποια από τα έργα είναι ήδη έτοιμα, άλλα ταξιδεύουν με… αεροπλάνα και βαπόρια, και όλα είναι πλέον στην τελική ευθεία για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα αρχίσει αυτή την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου (σελ. 12)

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 848,40 – 1,02%

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Παναγιώτης Ψωμιάδης: ‘‘Ως εδώ και μη παρέκει’’»
«να φύγει η κυβέρνηση με τις παράνομες αποφάσεις»
Ο ελληνικός λαός ψήφισε την κυβέρνηση του “λεφτά υπάρχουν” κανείς δεν τους εξουσιοδότησε να υποθηκεύσουν το μέλλον και των δισέγγονών μας και ούτε έχουν το δικαίωμα να διαλύσουν τα πάντα. Σήμερα διαλύεται η αγορά, τα μαγαζιά κλείνουν, οι μισθοί εξαφανίζονται, οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να ζήσουν…και ο Γιώργος Παπανδρέου ονειρεύεται ανάπτυξη…με ποιους θα κάνεις ανάπτυξη κύριε Παπανδρέου;;;… με τα εκατομμύρια των νεκρών που αφήνει πίσω η κυβέρνησή σου;;;… ή με τους οικονομικά “παράλυτους” ‘Έλληνες επιχειρηματίες;;; (σελ. 3

«Τριήμερο Ελπίδας και Ανασυγκρότησης / Ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη από το πρωί». Σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων με όλες τις παραγωγικές τάξεις έχει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από σήμερα το πρωί.  Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει με αγωνία την αυριανή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ξέροντας ότι είναι η τελευταία ευκαιρία, η μοναδική ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο (σελ. 3)

«Κώστας Καραμανλής ‘‘Χρέος μου να στηρίξω την παράταξη και τον  πρόεδρο’’»
Στους δημοσιογράφους μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μετά από δυο χρόνια συνεχούς απουσίας του από το προσκήνιο.
(σελ. 3)

«Έλενα Ράπτη / Ασφάλεια στο διαδίκτυο». Το 20% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εκτιμάται ως κατηγορία υψηλού κινδύνου για να αναπτύξει κατάχρηση διαδικτύου (σελ. 6)

«Παναγιώτης Κοκκόρης / Πολιτική που απέτυχε, την αλλάζεις κ. πρωθυπουργέ… » (σελ. 6)

«Άρτεμης Διαλυνά: Η Θεσσαλονίκη έχει σημαντική γεωπολιτική θέση» (σελ. 7)

«Θεόδωρος Καράογλου: ‘‘Η ΔΕΘ πυλώνας ανάπτυξης και εξωστρέφειας’’» (σελ. 7)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *