Παραβιάζονται δικαιώματα ατόμων με ψυχικές διαταραχές

Παραβιάζονviewimg.aspται κατοχυρωµένα δικαιώµατα των Ατόµων µε Ψυχικές διαταραχές και πρωτίστως το συνταγµατικά κατοχυρωµένο δικαίωµα στην υγεία, λόγω έλλειψης πόρων, υποστηρίζει ο Συνήγορος του Πολιτη, σε ανακοίνωσή του.

Με αφορμή την 10η Οκτωβρίου, Παγκόσµια Ηµέρα Ψυχικής Υγείας, υπογραµµίζει τη σηµασία της ανάπτυξης και εύρυθµης λειτουργίας του συστήµατος ψυχικής υγείας, καθώς και της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής µεταρρύθµισης στην χώρα µας.

Αναλυτικότερα αναφέρει: « Η Αρχή έχει δεχτεί αναφορές σχετικά µε την παραβίαση των δικαιωµάτων των Ατόµων µε Ψυχικές διαταραχές, τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα λόγω της έλλειψης πόρων και διαπιστώνει ότι η δύσκολη οικονοµική συγκυρία της χώρας έχει πλήξει και τον τοµέα της ψυχικής υγείας. Η υφιστάµενη κατάσταση επιβαρύνεται από την έλλειψη δοµών πρωτοβάθµιας περίθαλψης και στον τοµέα της ψυχικής υγείας καθώς και από τις ελλείψεις δοµών έκτακτης ή επείγουσας νοσηλείας για ειδικές παθήσεις, όπως ο αυτισµός, αλλά και από τις γενικότερες ελλείψεις δοµών για παιδιά και εφήβους µε Ψυχικές διαταραχές.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να παραβιάζονται τα κατοχυρωµένα δικαιώµατα των Ατόµων µε Ψυχικές διαταραχές και πρωτίστως το συνταγµατικά κατοχυρωµένο δικαίωµα τους στην υγεία.

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισηµαίνει την αναγκαιότητα εφαρµογής του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου (Ν.2716/1999) δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην ενεργοποίηση των τοµεακών επιτροπών, στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και κυρίως

 

στην ενεργοποίηση των σύγχρονων µεθόδων αξιολόγησης των δοµών, ώστε να λυθεί οριστικά και µε πλήρη διαφάνεια το ζήτηµα της χρηµατοδότησής τους.

 

Τα βήµατα που έχουν γίνει µέχρι σήµερα στην ψυχιατρική µεταρρύθµιση δεν πρέπει να ακυρωθούν. Αντιθέτως, πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προκύπτουν από τη θετική εξέλιξη της πρόσφατης υπογραφής του µνηµονίου συνεργασίας µεταξύ του

 

Υπουργού Υγείας και του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η στήριξη της λειτουργίας των µονάδων ψυχικής υγείας µέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταµείου έως την 31.12.2015 έχει εγκριθεί και οι αρµόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας καλούνται να σχεδιάσουν ένα βιώσιµο σύστηµα ψυχικής υγείας, επαρκώς χρηµατοδοτούµενο από εθνικούς πόρους από την 1.1.2016.

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του για την προάσπιση των δικαιωµάτων των Ατόµων µε Ψυχικές ‑ιαταραχές, αναγνωρίζει µεν την µέχρι σήµερα πρόοδο της ψυχιατρικής µεταρρύθµισης, υπογραµµίζει δε την επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθούν οι εµπλεκόµενοι φορείς στις δεσµεύσεις που ανέλαβε η χώρα, όπως καταγράφονται στο µνηµόνιο συνεργασίας, για τη λειτουργία των δοµών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που απευθύνονται τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά και εφήβους».

http://www.eleftheria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *