Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Οχι σε πειραματισμούς στην Περίθαλψη του Ελληνικού Λαού

ιατρικός σύλλογος πειραιά 25-11-11Πειραιάς, 9-10-2013

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά ότι πειραματισμούς στην Περίθαλψη του Ελληνικού Λαού δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Καμμία αναδιάρθρωση της ΠΦΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν χρηματοδοτηθεί. Η μείωση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού που το υπηρετεί θα δημιουργήσει ένα μή ασφαλές σύστημα περίθαλψης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά τοποθετήθηκε και για τις δύο προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, τόσο της Επιτροπής Σουλιώτη ως γενικόλογη και αόριστη έκθεση ιδεών, που συντάχθηκε χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, χωρίς να γνωρίζουν τις υπάρχουσες πραγματικές ανάγκες και κατανομές της ΠΦΥ, με ¨συρραφές¨ των 11 μέχρι τώρα προγραμμάτων αναδιάρθρωσης. Η δε άλλη της Επιτροπής «Υγεία εν δράσει» που συνέταξε μαζί με την Task Force είναι απαράδεκτη, με στοχοποιημένη και υποβαθμισμένη την Περίθαλψη και την απομείωση των Μονάδων Υγείας της ΠΦΥ και των συμβεβλημένων ιατρών, με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην υπάρχουσα πραγματικότητα του Ελληνικού χώρου.

 

Σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου παρουσιάστηκαν και οι δύο προτάσεις. Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (που προσεκλήθη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής) εξέθεσε-υποστήριξε τις θέσεις του ΙΣΠ στους μετέχοντες Βουλευτές, καθώς και στους Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας που παρίσταντο και τόνισε ότι καμμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική, αν δεν διασφαλίζονται τα ακόλουθα :

• Διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΠΦΥ

• Το Δημόσιο έχει υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες Υγείας στους Πολίτες

• Η ΠΦΥ είναι το σημαντικότερο τμήμα της Περίθαλψης, στην οποία πρέπει να περιλαμβά-νεται και η πρόληψη

• Επ΄ ουδενί δεν θα δεχθούμε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των Ιατρών που υπηρετούν στην ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ

• Θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια συμπλήρωσης του αριθμού των ατόμων της κινητικότητας-διαθεσιμότητας με τους υπηρετούντες στην ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ (Κέντρα Υγείας ΠΦΥ κλπ.), καθώς και τους συμβεβλημένους κλινικούς και εργαστηριακούς Ιατρούς

• Οι υπεύθυνοι που έφεραν σε οικονομικό αδιέξοδο τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορούν να συντάσσουν νέες μεταρρυθμίσεις

• Τονίσαμε γιατί ¨απαξιώθηκαν¨ οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ μέσα σε 1 1/2 διώχνοντας κόσμο, τους μεν εργαζόμενους μη ανανεώνοντας συμβάσεις, μη κάνοντας προσλήψεις Ιατρικού προσωπικού, εφαρμόζοντας τα τηλεφωνικά ραντεβού που στοίχιζαν όσο μία ιατρική επίσκεψη, έχοντας τα εργαστήρια χωρίς αναλώσιμα και τους κατά πράξη και περίπτωση συμβεβλημένους Ιατρούς απλήρωτους για ένα χρόνο.  Σε καμμία από τις δύο προτάσεις δεν γίνεται μνεία γι΄ αυτά, απεναντίας μιλούν για τον αναχρονιστικό ρόλο του οικογενειακού ιατρού στην Ελλάδα με τους ορεινούς όγκους και τα δεκάδες νησιά.

Πιστεύουμε μόνο στον ουσιαστικό διάλογο και όχι σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Όσο και αν διατείνεται ο Υπουργός, ότι πρόκειται για μία διοικητική αναδιάρθρωση της ΠΦΥ, άλλα φαίνεται να απορρέουν από τις κατατεθειμένες προτάσεις.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                            ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *