Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Η Αποδόμηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ANTE PORTAS

πατραΠρος

Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.Γεωργιάδη Άδωνι

Κε Υπουργέ,

Με έκπληξη παρακολουθούμε το συντεταγμένο στραγγαλισμό, την επιβαλλόμενη υποβάθμιση και αποδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας:

1. Συστηματική υποχρηματοδότηση του συστήματος ΠΦΥ (50% μείωση σε σχέση με το 2009) σε επίπεδα δημιουργίας ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Ελλειμματική κάλυψη των αναγκών ΠΦΥ των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την καταστολή ζήτησης υπηρεσιών υγείας. Η καθυστερημένη διάγνωση παθήσεων, η ελλειμματική παρακολούθηση των χρόνιων ασθενειών προκαλεί αυξημένη συχνότητα επιπλοκών και παρενεργειών που οδηγεί δευτερογενώς σε αυξημένη νοσηρότητα, θνητότητα και σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας.

3. Υποβάθμιση και υπολειτουργία των τοπικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ (μη ανανέωση 1040 συμβασιούχων, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση πολυϊατρείων, υπολειτουργία εργαστηρίων, κλπ) και επιβολή συνθηκών χρεοκοπίας στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (στάση πληρωμής ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών, κουρέματα παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σχέδιο αμοιβής per capita 1000 ευρώ !! μηνιαίως, κλπ).

4. Σχέδιο δυσχέρειας της πρόσβασης των ασφαλισμένων στον εξειδικευμένο ιατρό της επιλογής τους.

5. Χρεωκοπία του εργαστηριακού τομέα από την επιβολή πολλαπλών κουρεμάτων αναδρομικά από 01/01/2013.

6. Συντεταγμένη απο-ασφάλιση των Ελλήνων πολιτών.

Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί όταν βασίζεται σε εσφαλμένες πολιτικές υγείας, όταν καταρρίπτονται όλες οι αρχές της επιστημονικής τεκμηρίωσης και του θεσμικού διαλόγου, όταν παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του πολίτη στην ελεύθερη πρόσβαση στις κοινωνικοασφαλιστικές δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όταν καταπατούνται βασικές αρχές των επιστημονικών, επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων του ιατρικού κόσμου. Με τη σημερινή έναρξη του διαλόγου περί ΠΦΥ στη Βουλή, ευελπιστούμε στην ύπαρξη ορθολογιστικής προσέγγισης εκ μέρους του ΥΥΚΑ, του κοινοβουλίου και ιδίως των ιατρών βουλευτών στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *