Αποσύρθηκε η διάταξη για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας

Αποσύρθηκε τελικά από το νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα η ρύθμιση για την συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, μετά τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για καταβολή rebate 262 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το ίδιο το νομοσχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, υπερψηφίστηκε την Πέμπτη και επί των άρθρων, με τον Γ. Κουτρουμάνη να διαβεβαιώνει για την κατ’ αρχήν στήριξη των σχετικών προγραμμάτων από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με 60-100 εκατ. ευρώ. Η διαμάχη πάντως συνεχίστηκε, ιδιαίτερα για την τροπολογία που αφορά την αντικατάσταση τίτλων των ασφαλιστικών ταμείων από την ΤτΕ.
Όσον αφορά τη συνταγογράφηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία των φαρμακοβιομηχανιών να καταβάλουν 262 εκατ. ευρώ rebate (έκπτωση-επιστροφή) μέχρι το τέλος του χρόνου και απέσυρε τη ρύθμιση, όπως είχε χθες υποσχεθεί ώστε να συζητηθεί διεξοδικότερα στην Υποεπιτροπή Φαρμάκου της Βουλής.
Στην ενιαία πολυ-τροπολογία από την οποία αποσπάστηκε η επίμαχη ρύθμιση, προστέθηκε και η πρόβλεψη για παροχές ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ στους εργαζόμενους στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στην «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος», καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.
Την «θετική» αυτή διάταξη, όπως την αποκάλεσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, υπερψήφισαν μονάχα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την 66 σελίδων τροπολογία, έχοντας ζητήσει την απόσυρσή της.
«Θεωρούμε ότι αποτελεί κοινοβουλευτική αταξία να έρχεται με τροπολογία ένα θέμα που αφορά ένα μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας (θέμα το οποίο επί δεκαετίες συζητείται και πάντοτε εντοπίζονται προβλήματα), που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις για προσλήψεις συγκεκριμένων εργαζομένων, αφορά συνταγογραφήσεις ΕΟΠΥΥ, ζητήματα του ΟΓΑ, συμβιβασμό θεμάτων και οικονομικών ζητημάτων μεταξύ ΕΛΤΑ και ΟΑΕΕ, θέματα οφειλετών ΙΚΑ, θέματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», σημείωσε σχετικά η εισηγήτρια της ΝΔ, Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα.
Ενώ η Ουρανία Παπαδάκη-Παπανδρέου (ΛΑΟΣ) επεσήμανε ασάφειες στο σκέλος της τροπολογίας που αφορά την απαλλαγή των ασφαλισμένων από δαπάνες εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης, για «φάρμακα που αφορούν την μητρότητα, τα εργατικά ατυχήματα και τις επιπλοκές της μεσογειακής αναιμίας», λέγοντας ότι «είναι τόσο πρόχειρα γραμμένα όλα αυτά, που διερωτάται κανείς, ποιοι έχουν γράψει αυτό το νομοθέτημα».

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4657272

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *