Προσωρινός διακανονισμός των οφειλών στο ΙΚΑ

Αναστέλλεται έως τις 31/12/2012 η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, που θα υπαχθούν στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος.
Με τις υπό ψήφιση διατάξεις του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό όσοι εργοδότες οφείλουν καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή έχασαν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης στην οποία είχαν κατά το παρελθόν υπαχθεί. Η δυνατότητα του διακανονισμού αφορά τόσο τους εργοδότες που εξακολουθούν να απασχολούν υπαλλήλους, όσο και αυτούς που δεν απασχολούν στο εξής, αλλά και αυτούς που οφείλουν εισφορές από οικοδομικές εργασίες.
Για την υπαγωγή στον προσωρινό διακανονισμό, αρκεί η υποβολή σχετικής αίτησης στα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ και στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα.
Ο τρόπος εξόφλησης των καθυστερούμενων οφειλών καθορίζεται ως εξής:
– Οι οφειλές που αφορούν το έτος 2011 ρυθμίζονται σε 36 ή 48 μηνιαίες δόσεις, αναλόγως του ύψους οφειλής.
– Οι οφειλές που αφορούν προηγούμενα έτη κεφαλαιοποιούνται στις 31/12/2010 και για την εξόφλησή τους καταβάλλεται ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του μέσου όρου των τρεχουσών εισφορών του Δ΄ τριμήνου του 2010.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο διακανονισμό είναι η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών εκ μέρους των εργοδοτών.
Οι οφειλέτες οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν απασχολούν υπαλλήλους και οι οφειλέτες από οικοδομοτεχνικά έργα μπορούν να εξοφλήσουν καταβάλλοντας το 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής για ποσά κατώτερα των 300.000 ευρώ και το 0,80% για μεγαλύτερα ποσά.
Επισημαίνεται, ότι εφόσον η αίτηση υποβληθεί έως τις 31/10/2011, θα παρέχεται έκπτωση 20% επί των προσθέτων τελών της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Τέλος, στην ανακοίνωση του Ιδρύματος τονίζεται ότι στις περιπτώσεις οφειλετών, που δεν θα προσφύγουν στην αξιοποίηση των ως άνω ρυθμίσεων, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και χωρίς ουδεμία εξαίρεση η πλήρης επιβολή των προβλεπομένων αναγκαστικών μέτρων και των λοιπών μέτρων είσπραξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *