Λίστα αναμονής, που σκοτώνει

λισταΣε λίστα αναμονής «σκοντάφτουν» τα περισσότερα ραντεβού των ασθενών της Δυτικής Ελλάδας. Τυχεροί όσοι προλάβουν να εξεταστούν έως τα τέλη του έτους. Οι άτυχοι όμως θα επισκεφθούν τον γιατρό τους στις αρχές της άνοιξης του 2014! Φυσικά, για όποιον επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να κλείσει ραντεβού, δεν αποκλείεται η αναμονή στη λίστα να έχει φτάσει για το Πάσχα!

Είναι το μεγαλύτερο «καρκίνωμα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Λίστα αναμονής που σκοτώνει και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως λίστα της «ντροπής». Η έρευνα της «ΠτΚ» κατέδειξε τις ειδικότητες «πρωταθλητές» στη λίστα αναμονής.

Οπως φαίνεται και στον πίνακα, οι καρδιολόγοι, οι αγγειοχειρούργοι, οι γαστρεντερολόγοι, οι παιδοκαρδιολόγοι, οι οφθαλμίατροι, οι νευρολόγοι… βρίσκονται στη λίστα αναμονής έως και τον Μάρτιο του 2014.

Επί της ουσίας ο ασθενής είναι αναγκασμένος να ζει με το πρόβλημά του, για όσο χρόνο αντέξει. Υπεργασία για το προσωπικό στα όρια της εξάντλησης, αλλά και κακός προγραμματισμός. Επιπλέον διαπιστώνονται προβλήματα τεχνολογικής υποστήριξης, οργάνωσης και περαιτέρω στήριξης και ανάπτυξης τόσο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης όσο και των επαρχιακών νοσοκομείων.

Δεν είναι μυστικό ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιφέρειάς μας στηρίζονται υγειονομικά στο ΠΓΝΠ και στον «Αγ. Ανδρέα». Καθημερινά φτάνουν δεκάδες περιστατικά που διακομίζονται από τα επαρχιακά νοσοκομεία (Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Ιονίων Νήσων).

Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η κατάσταση για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, που αντί να εστιάσει το έργο του στην εφαρμογή των τελευταίων ιατρικών εξελίξεων, την έρευνα και την εκπαίδευση, καλείται να παράσχει ακόμα και πρώτες βοήθειες. Στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου φτάνουν περιστατικά με κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις, αλλά και περιπτώσεις που σχετίζονται με το τσίμπημα ενός… κουνουπιού.

 

Μαρίνα Ριζογιάννη – Αναδημοσίευση από “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *