“Άνοιγμα” του ΑΧΕΠΑ σε ασθενείς του εξωτερικού

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Βούλγαρος στρατιωτικός της KFOR διακομίζεται από το Κόσοβο στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί είναι σε ετοιμότητα και ο ασθενής υποβάλλεται σε νευροχειρουργική επέμβαση με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό που έχει συμβεί τους τελευταίους οκτώ μήνες στο γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ”, το οποίο από τον περασμένο Ιανουάριο επιχειρεί “άνοιγμα” σε ασθενείς του εξωτερικού. Ήδη, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει υπογράψει σύμβαση τριών ετών, ύψους 6.000 ευρώ, με αγγλική εταιρεία, η οποία διαθέτει σάιτ στο διαδίκτυο για την προβολή νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να διαφημίσει το “ΑΧΕΠΑ” και στο εξωτερικό.
Πληκτρολογώντας κάποιος στην ιστοσελίδα www.hospitalchoices.co.uk κι επιλέγοντας ως χώρα την Ελλάδα (Greece) αποκτά αμέσως ενημέρωση για έξι κλινικές του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, μαθαίνοντας λεπτομέρειες για τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το εκπαιδευμένο προσωπικό και τις ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις που γίνονται.
“Το ΑΧΕΠΑ είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας που ανοίγει τα φτερά του στο εξωτερικό και διαφημίζει τις ιατρικές υπηρεσίες του, επιχειρώντας να προσελκύσει και ασθενείς από άλλες χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ήδη από πέρυσι υποβάλαμε αίτηση σε μία εταιρεία της Αγγλίας που έχει σάιτ στο ίντερνετ για την προβολή νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης. Κάναμε σύμβαση ύψους 6.000 ευρώ για τρία χρόνια, προκειμένου να διαφημίσουμε το νοσοκομείο μας και στη συνέχεια θα την ανανεώσουμε. Επίσης, θα εκδοθεί κι ένα βιβλίο από την ίδια εταιρεία με τα ίδια νοσοκομεία”, δηλώνει στη “Μ” ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Γιώργος Βέργουλας.
Παράλληλα, εξηγεί ότι προς το παρόν διαφημίζονται έξι κλινικές του νοσοκομείου και συγκεκριμένα η καρδιολογική, η νευροχειρουργική, η οφθαλμολογική, η ΩΡΛ, το τεχνητό νεφρό και το παιδογκολογικό. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει και η αναβάθμιση του σάιτ του “ΑΧΕΠΑ” και σε δύο μήνες όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται θα είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ώστε να μπορεί και ο έλληνας και ο ξένος ασθενής να ενημερωθεί για τις υποδομές, το προσωπικό και τις δυνατότητες του νοσοκομείου.

Κλινικές με πιστοποίηση ISO

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Πληροφορικής του “ΑΧΕΠΑ”, από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα έχουν επισκεφθεί το νοσοκομείο, είτε για να υποβληθούν σε εξετάσεις είτε για να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση, 141 ασθενείς από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Ιταλία.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βέργουλας, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει λάβει και ευχαριστήριες επιστολές, όπως για παράδειγμα από Σερβία και Ισραήλ για ασθενείς από τις χώρες αυτές που νοσηλεύτηκαν στο “ΑΧΕΠΑ”, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένας στρατιωτικός της KFOR, ο οποίος διακομίστηκε από το Κόσοβο στη Θεσσαλονίκη και υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση στο “ΑΧΕΠΑ”.
“Σκοπός μας είναι να εντάξουμε και άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας στο συγκεκριμένο σάιτ, προκειμένου να γίνει γνωστό και στο εξωτερικό των επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου μας. Να φανταστείτε ότι η νευροχειρουργική κλινική μας έχει έγκριση και πιστοποίηση ISO της Ε.Ε. και είναι μία από τις 34 νευροχειρουργικές κλινικές που έχουν τέτοια πιστοποίηση στην Ευρώπη”, τονίζει ο κ. Βέργουλας και προσθέτει ότι εκτός από την επιστημονική αξία της όλης προσπάθειας θα υπάρχει και εισροή συναλλάγματος όχι μόνο στο “ΑΧΕΠΑ”, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, διότι συνήθως ένας ασθενής που έρχεται για κάποια εξέταση ή επέμβαση συνοδεύεται και από την οικογένειά του κι αυτό έχει οικονομικά οφέλη και για την πόλη μας.

http://www.makthes.gr/news/reportage/80289/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *