Δικαιοσύνη vs Χρυσής Αυγής

ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΗ Δημοκρατία είναι σαν ένα τραπέζι με τρία πόδια: τη Νομοθετική, την Εκτελεστική και τη Δικαστική Εξουσία. Εάν ένα από τα πόδια αυτά σπάσει, τότε γκρεμίζεται ολόκληρο το Δημοκρατικό Οικοδόμημα.

Η παραπάνω -θεμελιώδης για κάθε ευνομούμενο πολίτευμα του δυτικού κόσμου- αρχή της διάκρισης των Εξουσιών, μας έρχεται από τον αιώνα του Διαφωτισμού. Παγιώθηκε στα μυαλά της εποχής εκείνης, ως αντιστάθμισμα στην απόλυτη ισχύ του Μονάρχη.

Η περίπτωση των εκλεγμένων βουλευτών της χρυσής αυγής, η σύλληψη και η τηλεοπτική περιφορά τους με χειροπέδες, εξέθεσε σε αποδεικτική χρεία την παραπάνω αρχή.

Το Κράτος αποτελεί τον κυρίαρχο, τον εγγυητή της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και τον φορέα της «έννομης βίας», όπως έχουν δεχτεί οι θεωρητικοί θεμελιωτές του. Με δεδομένη την αδυναμία του ανθρώπινου είδους να συνυπάρξει εν αρμονία και για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ο ισχυρότερος να αρπάζει δια της βίας τα του αδυνάτου, εκχωρήθηκε στον κυρίαρχο η εξουσία του επιδιαιτητή – ρυθμιστή της ανθρώπινης συμβίωσης. Μέχρι που, όμως;

Μια άλλη σημαντικότατη κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού είναι ο σεβασμός και η προστασία θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, στα πλαίσια των οποίων εντάσσεται και η αρχή της δίκαιης δίκης, το τεκμήριο της αθωότητας κλπ. Αυτονόητο;

Μετά από μια εβδομάδα δικαστικής έρευνας, διεξαχθείσας παράλληλα με μιντιακή προανάκριση και αφού προηγήθηκε ορυμαγδός πληροφοριών με διαρροή στοιχείων της μυστικής (;) ποινικής προδικασίας στα ΜΜΕ, διαλόγους των εμπλεκομένων, μαρτυρικές καταθέσεις κλπ, η Κοινή Γνώμη φαίνεται να πείστηκε για τα αποβράσματα του φασισμού, συνομολογώντας με τους παντοειδείς αγγελιοφόρους της κάθαρσης ότι πρέπει να μπουν μέσα μέχρι να ψοφήσουν. Μην ξεχνάμε ότι στο Μεσαίωνα οι δημόσιες εκτελέσεις εγκληματιών συγκέντρωναν πολύ κόσμο, ακόμη και μικρά παιδιά, κυρίως για την τέρψη του θεάματος, την αυτό-αποενοχοποίηση και το ξαλάφρωμα εκ του προσωπικού φορτίου.

Οι Δικαστικοί Λειτουργοί που επελήφθησαν της υποθέσεως των βουλευτών της χρυσής αυγής, κρίνοντας με βάση τη δικογραφία και το Νόμο ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προφυλάκισης και άφησαν ελεύθερους τους κατηγορούμενους, απέδειξαν ότι σε δύσκολες περιόδους, όπως η σημερινή, οι προσωπικότητες κάνουν τη διαφορά και «σώζουν την παρτίδα», αλλά και την Πατρίδα. Έχοντας απέναντι τη βεβαιότητα και την στανική απαίτηση της Κοινής Γνώμης, της Εκτελεστικής Εξουσίας και της -de facto- Μιντιακής ομοίου, διέσωσαν το κύρος της Δικαιοσύνης που δεν παρασύρεται από κραυγές, που (πρέπει να) είναι ο θεματοφύλακας θεμελιωδών αρχών του Δικαίου και δεν αποτελεί παράρτημα κανενός, παρά μόνο τελεί «δέσμια» της ιδίας συνείδησης, αντλώντας το προσωπικό νομικό και ηθικό καθήκον της από την έλλογη βούληση του ελεύθερου όντος και όχι από ωφελιμιστικές, ή άλλες, παραμέτρους.

Εν τέλει, σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίσταση, το τρίτο πόδι της Δημοκρατίας μας άντεξε και δεν έσπασε. Συνέτριψε το φασισμό, πετώντας του κατάμουτρα Δημοκρατία. Και κράτησε όρθιο –προς το παρόν- όλο το Οικοδόμημα.

ΥΓ1. Αποστρέφομαι τη φασιστική ιδεολογία και τις πρακτικές της. Όπως, όμως, έχει διακηρύξει ένας άλλος εκπρόσωπος του αιώνα των Φώτων, «διαφωνώ με όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι να πεθάνω το δικαίωμά σου να τα λες».

ΥΓ2. Ο όποιος πολιτικός «σεισμός» ακολουθήσει, δε θα οφείλεται στη μη προφυλάκιση των τριών, αλλά στους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν της αρχικής σύλληψής τους.

ΥΓ3. Οι κλωτσιές του Κασιδιάρη στους δημοσιογράφους μετά την αποφυλάκισή του, εντός του χώρου της Δικαιοσύνης, είναι αφορμή σκέψης για όσους λοξοκοιτούσαν προς τη χρυσή αυγή με το σκεπτικό «όλοι είναι λαμόγια» και διατηρούν την ελάχιστη δυνατότητα νηφάλιου συλλογισμού.

Ο ΣΙΩΠΗΛΟΣ

7 thoughts to “Δικαιοσύνη vs Χρυσής Αυγής”

  1. Θα μου επιτρεψετε να πω οτι στην Ελλαδα, δυστυχως, δεν ετυχαμε να ακολουθησουμε την υπολοιπη Ευρωπη και να εποφεληθουμε της κοσμογονιας του διαφωτισμου .
    Εμεις,τοτε ,ειχαμε εφησυχασει και αφανιστει κατω απο το ζυγο της Οθωμανικης αυτοκρατοριας, που επιδιωξαμε να υποδεχτουμε για να μην ειμαστε κατω απο την επιρροη της τιαρας του Παπα !
    Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα να μεινουμε στο σκοταδι που βρισκομαστε ακομα και σημερα ως αναφορα τους 3 βασικους πυλωνες της δημοκρατιας .
    Γιατι δεν σημαινει οτι γραφοντας σε ολα τα εγγραφα της χωρας τη φραση “Ελληνικη Δημοκρατια ” ,αυτο και ειμαστε !!!
    Δυστυχως οι δυο απο τους πυλωνες αυτους (η δικαστικη και η εκτελεστικη εξουσια ) εχουν γινει θρυψαλα απο την πρωτη στιγμη που εμφανιστηκαν στα εδαφη της χωρας αυτης .
    Εδω δεν υπαρχουν εννοιες οπως σεβασμος, προστασια ατομικων δικαιωματων, δικαιοσυνη, Παιδεια, πολιτισμος πλεον .
    Επικραττει ο νομος της ζουγκλας, το δικαιο του ισχυροτερου !
    Και η δικαιοσυνη εχει καιρο να φανει στη ψωροκωσταινα !!!
    Μονο αν συνειδητοποιησουμε αυτο θα κανουμε στροφη και θα επιλεξουμε αλλο δρομο .Αν νομιζουμε οτι κατι καταφερε η δικαιοσυνη με τις σπασμωδικες κινησεις της τις προηγουμενες ημερες θα εφησυχαστουμε και θα διαιωνισουμε τις ιδιες λανθασμενες πρακτικες !

    Ο “σεισμος” λοιπον θα οφειλεται σε αυτες ακριβως τις ελλειψεις που εχουμε σαν κρατος, σαν πολιτες και σαν ατομα, ειδικοτερα .
    Γιατι ποτε δεν υπερασπιστηκαμε τα δικαιωματα του αλλου, ειμαστε εκ φυσεως πανηγυριτζηδες χωρις να ξερουμε το γιατι πολλες φορες και δυστυχως εκ γεννετης αλλοιθωροι !!!

  2. Γιατί βρε Γιάννη πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε υπό κηδεμονία-προστασία; Λες δηλαδή ότι επιδιώξαμε!! να υποταχθούμε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία(αν και ο αριθμός των επαναστατικών κινημάτων ανέρχεται σε δεκάδες κατά τα χρόνια της Τουρκικής βαρβαρότητας,γεγονός που δείχνει το αντίθετο) γιά να μην υποταχθούμε στον πάπα. Δηλαδή δεν αποτελεί υποδούλωση η υποταγή στον Πάπα;Γιατί σώνει και καλά πρέπει να έχουμε προστάτες;Πως μπορείς να δώσεις το δικό σου στίγμα στην οικουμένη όταν είσαι ετερόφωτος και όχι αυτόφωτος;
    Και από την άλλη πλευρά είναι γνωστό από όλους τους ιστορικούς ότι, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δέχθηκε το αποφασιστικό πλήγμα από τους Δυτικούς Σταυροφόρους το 1204.Η κατάληψη της Πόλης το 1204 σε συνδυασμό με την παραχώρηση εμπορικών προνομίων στους Βενετούς και Γενουάτες κατάλυσαν κάθε είδους οικονομική αυτοτέλειά της .Ουσιαστικά η Κων/πολη αποτέλεσε την πρώτη αποικία της Δύσης στην Ανατολή πολύ πριν τον Κολόμβο και τις ανακαλύψεις του.Αυτή έστρωσε το έδαφος στην κατάκτησή της από τους Οθωμανούς.
    Και κάτι γιά τον Δυτικό Διαφωτισμό το οποίο το έχω ξαναγράψει. Τον Δυτικό Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση δεν ακολούθησαν οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι(1789-1840) με αποτέλεσμα εκατομμύρια θύματα; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι Αγγλοι,Γάλλοι,Ολλανδοί επέβαλλαν στις αρχές του 19ου αιώνα μιά κτηνώδη αποικιοκρατία σφάζοντας τοπικούς πληθυσμούς στην Αφρική και στην Ασία και οργανώνοντας το μεγαλύτερο εμπόριο δούλων από την Αφρική στην Λατινική και Βόρεια Αμερική; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις ιδέες του Βολταίρου; Kαμμία απολύτως.Οι ίδιοι πολιτισμένοι δήθεν Ευρωπαίοι δεν επιτέθηκαν ως νέοι Σταυροφόροι στην Γιουγκοσλαβία με ανηλεείς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων; Και να ήταν μόνο η Γιουγκοσλαβία….Σε πόσες άλλες χώρες δεν έχουν επέμβει….
    Η δολοφονία (καρατόμηση γιά την ακρίβεια) του μεγάλου χημικού Λαβουαζιέ το 1789 αν δεν απατώμαι (τον θυμάσαι από τα μαθητικά μας χρόνια) δεν έγινε από το επαναστατικό δικαστήριο της Γαλλικής επανάστασης; Αρα ας στεκόμαστε με μεγάλη επιφύλαξη απέναντι σε απόψεις περί κοσμογονίας-πρωτοπορίας του Γαλλικού Διαφωτισμού.
    Η δική μας λοιπόν η θέση-σταυροδρόμι ανάμεσα στις δυό αυτές επιβουλές(εξ Ανατολών Τουρκική επιθετικότητα και εκ δυσμών η επίθεση των Νέων Σταυροφόρων ) καθορίζουν την τραγικότητα αυτού του τόπου.Η λύση δεν είναι η υποταγή στον ένα ή στον άλλο.Αυτό βιώνει ο ελληνισμός εναλλάξ από το 1204(Δυτικοί Σταυροφόροι-Οθωμανοί-Αγγλικά δάνεια -Βαυαροί-Δυτικοί δηλαδή μετά το 1830). Η λύση είναι η ανάδειξη του δικού σου στίγματος γυρίζοντας στις δικές σου ανεξάντλητες πηγές της ιστορίας και της παράδοσής σου,χωρίς βέβαια να απομονωθείς από το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι.Μόνο έτσι θα δούμε προκοπή.Αυτό βέβαια απαιτεί νέες ηγεσίες,όχι δουλικές σε ξένους προστάτες,όχι άλλους δηλαδή ευρωλιγούρηδες.
    Δύσκολο,όχι όμως ακατόρθωτο.

  3. Η υποταγη, Κωστη εχει ξεκινησει απο τα χρονια που οι αρχαιοι Ελληνες, ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ εμπιστοσυνη στις ιδιες δυναμεις και το ρολο που θα επρεπε να παιξουν στο παγκοσμιο στερεωμα, εψαχναν να στηριξουν τις αυτοκαταστροφικες τους πρακτικες αναζητωντας συμμαχους να τους βοηθησουν σε αυτη ακριβως την ανοησια που μαστιζει αυτη τη φυλη .Επρεπε να επεμβει ο Μ. Αλεξανδρος για να τους ενωσει με τη βια για να ησυχασουν και να σταματησουν να… τρωγονται μεταξυ τους !!!Και μολις πεθανε το… διαλυσανε παλι το μαγαζι !!!

    Εχεις δικιο, η χωρα αυτη βρισκεται σε ενα πολυ νευραλγικο σημειο της υφηλιου, ειναι το σταυροδρομι μεταξυ Ασιας, Ευρωπης και Αφρικης .
    Για θυμισε μου, ποτε το εκμεταλευτηκαμε αυτο ;;;
    Ποτε ενωθηκαμε σε ενα κοινο σκοπο, ο οποιος θα μας οδηγουσε σε θεση πλοηγου που, χωρις πολεμικες επιχειρησεις λογω του πολιτισμικου μας δυναμικου, θα καταλαμβαναμε ειρηνικα ολοκληρο τον γνωστο τοτε κοσμο ;
    Παρα μας φταινε οι Ενετοι, οι Σταυροφοροι, οι Αγγλοι, οι Γαλλοι, οι Ρωσσοι και δεν ξερω κι’ εγω ποιος αλλος !
    Και μην μπερδευεσαι .Η Ανατολικη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια (που εμεις την αποκαλουμε Βυζαντινη χωρις να γνωριζουμε οτι ΚΑΝΕΝΑΣ Ανατολικος αυτοκρατορας δεν ειχε Ελληνικη ριζα και χωρις αμιγως Ελληνικους πληθυσμους να εξουσιαζει ) ειχε δυτικες επιρροες .
    Και δεν το συνειδητοποιησαμε ποτε !
    Απλως θελαμε να σταθουμε απο μονοι μας, παντα, αλλα χωρις να το προσπαθουμε πραγματικα και χωρις να εχουμε εμπιστοσυνη στις δυναμεις μας !!!
    Ετσι οι… αγαπητοι μας ιερωμενοι επελεξαν να υποταγουν στον πιο… ακινδυνο απο πλευρας επιβολης εχθρο, τους Οθωμανους, πιστευοντας οτι με τον… πολιτισμο τους θα τους εχουν υπο ελεγχο .Δυστυχως ομως μετα την υποδουλωση στους Ρωμαιους δεν ειχε μεινει αρκετο δυναμικο να υποστηριξει αυτο το τολμημα και, ετσι, παραδοθηκαμε στην ραστωνη και την απραξια που μας συντροφευει εκτοτε !
    Και αντι να χτιζουμε εκ νεου τη χωρα με τα δυτικα πιστευω και με οπλο τον δικο μας πολιτισμο που δανεισαμε, προτιμησαμε να μαθαινουμε πως καθαριζουν τα νυχια τους με το κουζινομαχαιρο οι φιλοι μας οι Οθωμανοι …

    Για να διαθετεις ηγετες πρεπει να κατανοησεις ΤΙ ακριβως εισαι, ΠΟΥ βρισκεσαι, ΠΟΥ θελεις να φτασεις και το κυριοτερο να εχεις απο πισω σου την υποστηριξη ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του λαου .
    Ενος λαου, ομως που εχει χασει καθε επαφη με το παρελθον του και βολοδερνει απο ‘δω κι’ απο ‘κει χωρις πυξιδα και προορισμο !

    Για πες μου εσυ, στη χωρα που υπαρχουν 10.000.000 διαφορετικες αποψεις ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ, οπου ποτε και κανενας δεν θα εμπιστευθει τον διπλανο του και δεν θα τον υποστηριξει πως πιστευεις οτι μπορουμε να πορευθουμε χωρις αφεντες, προστατες και καθοδηγητες ;

  4. Κοιτα με τι λαο εχουμε να κανουμε :

    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fnews247.gr%2Feidiseis%2Fkoinonia%2Feglima%2Fntokoymento_o_xrhstos_pappas_me_stolh_nazi_kai_fonto_ton_agkylwto_stayro.2441620.html&h=mAQElDxoT

    Και αδικο να εχει, θα βρει δικαιολογια να βγει κι’ απο πανω !!!

    Με τετοια μαγια δεν φτιαχνεις ΤΙΠΟΤΕ !!!

  5. Αγαπητέ Γιάννη,η νευραλγική γεωπολιτική θέση της χώρας αποτελεί συνάμα πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα.Δυό τρείς επισημάνσεις μου στα γραφόμενά σου:
    1) Είναι αναμφίβολο ότι ο Νεώτερος Ελληνισμός το 1204(και μιλάω γιά Ελληνισμό γιατί σύμφωνα με σοβαρούς ιστορικούς και όχι νεόκοπους συνοικιακούς προοδευτικούς δήθεν ιστορικούς….-όπως τονΖαμπέλιο,Παπαρρηγόπουλο,Σβορώνο κτλ τότε αποκτά εθνική συνείδηση ο νεώτερος Ελληνισμός) δέχθηκε ένα καθοριστικό χτύπημα από τους Δυτικούς με αποτέλεσμα να εξασθενήσει και να συρρικνωθεί τόσο πολύ ώστε να πέσει στα χέρια των Οθωμανών.Από τότε ως σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους.Το ζήτημα δεν είναι ποιόν θα μιμηθείς.Από αυτόν τον μεταπραττισμό-πιθηκισμό-μιμητισμό πάσχουμε ως έθνος.Το ζήτημα είναι τι κομίζεις εσύ ως χώρα,ως πολιτιστικό υπόβαθρο στον σύγχρονο κόσμο,ποιό είναι το δικό σου στίγμα.
    2) Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ιδιαίτερα μετά τον 6ο αιώνα εξελληνίζεται πλήρως (με την καθιέρωση της ελληνικής στην θέσην της λατινικής γλώσας,με την ελληνική παιδεία της στα πανεπιστήμια της Κων/πολης κλπ).Οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες ιδιαίτερα των τελευταίων 2-3 αιώνων πριν την άλωση παρότι “φυλετικά” δεν είναι Ελληνες ωστόσο αισθάνονται και αποκαλούν τον εαυτό τους “Βασιλέα Ρωμαίων” και “Ελλήνων”(δες Αυτοκράτορας Νικαίας “Ιωάννης Βατάτζης”).Αλλωστε το να είσαι Ελληνας δεν σημαίνει ότι είσαι και “φυλετικά” καθαρός αλλά ότι είσαι μέτοχος του ελληνικού πολιτιστικού προτύπου και της Ελληνικής Παιδείας.Και αυτό το αισθάνονταν πάρα πολύ οι Βυζαντινοί.
    3) Από το 1821 και μετά από την Οθωμανική σκλαβιά 4 αιώνων η χώρα βρίσκεται σε μιά άλλη εξίσου επικίνδυνη δυτική κατοχή.Η χώρα μέσω δανείων(σου θυμίζει κάτι αυτό;) της Αγγλίας στον Μαυροκορδάτο(τον σπουδαγμένο στις πεφωτισμένες χώρες της Δύσης!!!) γίνεται υπόδουλη στα σχέδια της Αγγλικής πολιτικής.Αλλά και πιό μετά.Αφού δολοφονείται ο Καποδίστριας(από ποιούς άραγε; μήπως από την δυτικόφιλη παράταξη;) ποιόν στέλνουν οι Μεγάλες Δυνάμεις ως κυβερνήτη;Τον Βαυαρό Οθωνα.Και μετά, βασιλιάδες Αγγλοι,Γερμανοί κτλ.Πάντα κάποιος ξένος να διοικεί αυτήν την χώρα! Και εάν τύχει κάποιος Ελληνας σε αυτήν την θέση πρέπει με το στανιό να είναι με τον ένα ή με τον άλλο προστάτη.
    Αυτή είναι η δυστυχία μας.Οτι πάντα θέλουμε έναν προστάτη.Οτι φτιάξαμε ένα κράτος μεταπραττικό που προσπαθεί να μιμείται και όχι να παράγει. Ετερόφωτο και όχι αυτόφωτο.Αν το συνειδητοποιήσουμε,πάψουμε να κοιτάμε δεξιά και αριστερά γιά βοήθεια,γυρίσουμε στις δικές μας ρίζες και στην παράδοσή μας τότε μόνο θα έχουμε ελπίδα να μην εξαφανισθούμε ως Εθνος.

  6. Η τελευταια παραγραφος λεει ολη την αληθεια, Κωστα .

    Το οτι, ομως, η Ανατολικη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια διδασκοταν τα Ελληνικα εμενα δεν μου λεει τιποτε .Και το οτι οι Αυτοκρατορες αυτοαποκαλουνταν οπως λες ,παλι με αφηνει αδιαφορο.
    Και εμενα με λενε Αμερικανο, αλλα δεν ειμαι !!!
    Ποτέ η γλωσσα, απο μονη, της δεν σταθηκε ικανη να στηριξει πολιτισμους !!!
    Ειναι το γενετικο φορτιο που κουβαλα ο καθε λαος το οποιο, με τη συνδρομη και της γλωσσας διαμορφωνει ιδεες και συνειδησεις .
    Ο πληθυσμος στον οποιο βασιστηκε η δημιουργια του νεου Ελληνικου κρατους και Εθνους,το ξαναλεω, ΔΕΝ ηταν Ελληνικος !!!Ανεμομαζωματα και διαβολοσκορπισματα ( Τουρκαλβανοι και Τουρκοσποροι, Σλαβοι, Βλαχοι και λοιποι ) ηταν, που επιστρατευτηκαν απο τις “φιλιες” δυναμεις για να τους βοηθησουν στη δημιουργια του προτεκτορατου .
    { Και δυστυχως ,το να εισαι και να λεγεσαι Ελληνας ( εχει διαφορα, Κωστα ο Ελληνας απο τον νεοελληνα ) απαιτει φυλετικη καθαροτητα !!!Γι’ αυτο πασχιζαν και αμυνονταν με νυχια και με δοντια τοτε, για να ΜΗΝ υποδουλωθουν απο βαρβαρους !!! }
    Και τωρα διδασκομαστε τα Ελληνικα, εκεινα τα Ελληνικα τα κουτσουρεμενα που συντηρουν αντι να απεμπολουν δυστυχως αυτο το μεταπραττικο κρατος .
    Που αλλου, σε Ευρωπαϊκη χωρα εννοω, διανοουνται να κανουν παρελασεις αλα… Ceausescu για να διατηρησουν την Εθνικη τους ενοτητα και ταυτοτητα !;!;!;!;!
    Δεν σου λεει τιποτε αυτο ;;;

    Δυστυχως η ευκαιρια χαθηκε, Κωστα και μου ειναι αδιανοητο το πως θα βρει τη κατευθυνση που πρεπει αυτος ο…”αλλου πατω κι’ αλλου βρισκομαι” λαος .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *