Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίτιμοι διδάκτορες δύο διακεκριμένοι καθηγητές

viewimg.aspΔύο εξαίρετους επιστήμονες, δύο διεθνώς καταξιωμένους γιατρούς τίμησε χθες το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο ιατρικό έργο τους, τη συνεισφορά τους στην επιστήμη αλλά και στην κοινωνία.

Σε μια πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του κτιρίου Βιόπολις στο Μεζούρλο, ο διάσημος καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Juan – Carlos Parodi και ο διεθνώς καταξιωμένος ορθοπαιδικός χειρουργός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ Michael Patzakis, αναγορεύτηκαν επίτιμοι διδάκτορες του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η τελετή της αναγόρευσης άρχισε με την προσφώνηση των καθηγητών Michael Patzakis και Juan – Carlos Parodi, από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Ιωάννη Μεσσήνη, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξέχουσες προσωπικότητες των δύο καθηγητών και στην τιμή που προσδίδει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η αποδοχή της πρόσκλησής.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε ο έπαινος προς τον καθηγητή Michael Patzakis από τον καθηγητή Ορθοπαιδικής του Τμήματος Ιατρικής των Σχολών Επιστημών Υγείας κ. Κωνσταντίνο Μαλίζο ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο τιμώμενος στις αρχές της δεκαετίας του ’70 διερεύνησε τα πιθανά αίτια των πολλών ανεπιθύμητων μετατραυματικών και μετεγχειρητικών λοιμώξεων και διαπίστωσε ότι η καλύτερη δυνατή χειρουργική τεχνική δεν επαρκούσε για την πρόληψή τους αφού συχνά παρέμεναν μολυσμένα. Έτσι ολοκλήρωσε και δημοσίευσε τις πρωτοποριακές τότε μελέτες του για τον νέο θεραπευτικό αλγόριθμο αντιμετώπισης των ανοικτών καταγμάτων, όπου τεκμηρίωσε τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της προφυλακτικής χορήγησης των κατάλληλων αντιβιοτικών σε συνδυασμό με την εκάστοτε ενδεδειγμένη χειρουργική τεχνική. Η εφαρμογή αυτών των θεραπευτικών πρωτοκόλλων η οποία απέδωσε θεαματική βελτίωση της έκβασης των τραυματισμών διαδόθηκε ταχύτατα. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση δεν έχει αλλάξει, δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα. Τα συμπεράσματα και οι θεραπευτικές πρακτικές από τις θεμελιώδους σημασίας κλινικές μελέτες του, εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτέλεσαν τη βάση της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των ανοικτών καταγμάτων και των σηπτικών επιπλοκών τους, δηλαδή της οστεομυελίτιδας και της σηπτικής αρθρίτιδας».

 

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Πατζάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις αρχές εξουσίας και αρετής που πρέπει να έχει ένας ηγέτης όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει να αναγνωρίζει τα ταλέντα του, να είναι ειλικρινής, να μπορεί να ηγείται χωρίς να υπάρχει το αίσθημα του φόβου. Και ακόμη να διαθέτει χρόνο για τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους φίλους του, να έχει χιούμορ για να πορεύεται στη ζωή».

 

Στη συνέχεια της χθεσινής εκδήλωσης ακολούθησε η τελετή αναγόρευσης του κ. Juan – Carlos Parodi, όπου τον έπαινο ανέγνωσε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του στην ιατρική επιστήμη, σημειώνοντας ότι «είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής με την ενδοαγγειακή μέθοδο με την τοποθέτηση μοσχευμάτων και κάθε εταιρία τον συμβουλεύεται όταν θέλει να παράξει κάποιο νέο μόσχευμα. Η συμβολή του στην εξέλιξη της επιστήμης είναι καταλυτική».

 

Ακολούθησε και για τον κ. Parodi η αναγόρευσή του από τον καθηγητή κ. Στεφανίδη για να πάρει τον λόγο και εκείνος με τη σειρά του, όπου αναφέρθηκε σε σταθμούς ορόσημα στην ιστορία της Αγγειοχειρουργικής με στόχο μέσω των μοσχευμάτων τη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών.

 

Τη χθεσινή τελετή αναγόρευσης των δύο σπουδαίων καθηγητών Αγγειοχειρουργικής και Ορθοπαιδικής που άνοιξε με την κιθαρίστα Αντιγόνη Μπαξέ, τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αθαν. Μαμάκος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας, ο πρόεδρος του ΙΣΛ κ. Ντ. Γιαννακόπουλος, καθηγητές Ιατρικών Σχολών, μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής, γιατροί, η εκδότρια – διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθερία» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, ο οικονομικός διευθυντής της «Ε» κ. Γ. Μιχαλόπουλος και άλλοι προσκεκλημένοι.

 

Σοφία Ορφανιώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *