Νέα από Αρκαδία. Αντίπαλος του φασισμού ο πολιτισμός

ARKADIA18-150x15017Μετά τα όσα η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε για τους Χρυσαυγίτες, αυτόν τον οχετό του υπόκοσμου που πολλά υποσχόταν σε αδύναμες οικονομικά καιν πολιτισμικά τάξεις, εύλογο το ερώτημα για τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν μερικές χιλιάδες συμπατριώτες μας να τους δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και να τους θεωρούν επίδοξους σωτήρες. Και η απάντηση που δίνεται για την κρίση και τα μνημόνια μπορεί να έχει και έχει στέρεα βάση όμως μην ξεχνάμε και μην υποτιμούμε τους δικούς μας μικρούς καθημερινούς φασισμούς που σταδιακά και ανεπαισθήτως μας οδηγούν στους μεγαλύτερους, στους πιο αποτρόπαιους, στους πιο επικίνδυνους. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από τους τραμπούκους που ενσωματώθηκαν στους νεοναζί υπήρξε ανοχή και αποδοχή από ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας που πολιτισμικά, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν ταίριαζε με το προφίλ του χρυσαυγίτη. Εχει αποδειχθεί άλλωστε και ιστορικά ότι άνθρωποι χωρίς καλλιέργεια όχι μόνο δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν αλλά υποτάχθηκαν στη βαρβαρότητα. Δυστυχώς ο φόβος, η οργή, η ανασφάλεια, όταν συνδυάζονται με μια κουλτούρα αντιπολιτικής, βρίσκουν πολύ εύκολα διέξοδο στο μίσος, στην ξενοφοβία, στην εχθρότητα απέναντι στον άλλον, ιδιαίτερα όταν είναι διαφορετικός. Και σε αυτούς τους πολίτες βρίσκει πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσεται ένας υποδόριος ή και φανερός εθνικισμός και μια διάχυτη συνωμοσιολογία που υφέρπουν σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, οπότε το μείγμα γίνεται κάτι παραπάνω από εκρηκτικό…

Πώς λοιπόν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς έναν αντίπαλο του πολιτικού και κοινωνικού υποκόσμου, μοχθηρό και οπλισμένο; Μεταξύ άλλων με την τέχνη, με τον πολιτισμό, με ένα έργο μουσικό ή λογοτεχνικό, με την καλλιέργεια γενικότερα. Όχι βέβαια σε σύντομο χρόνο, αλλά σε βάθος χρόνου. Γιατί ο πολιτισμός μπορεί να εμψυχώσει, να συγκινήσει, να αμφισβητήσει, να προκαλέσει, να κινητοποιήσει. Το θέατρο, το σινεμά, ο χορός, τα εικαστικά, δίνουν στη χώρα και στους πολίτες της προοπτική και ανάσα. Και αυτό είναι στέρεο βήμα, γιατί εδραιώνει το επόμενο. Μπορεί να μοιάζει αδύναμο (σε κάποιους και αφελές). Όμως δεν είναι απατηλό, δεν είναι συγκυριακό. Δεν είναι, δηλαδή, δειλό. Πως το είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος. «Ο πραγματικός αντίπαλος της βαρβαρότητας και του φασισμού είναι ο πολιτισμός. Δεν είναι μόνον οι νόμοι και οι θεσμοί». Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε.

Αστειότητες

Ποτέ, είναι αλήθεια, δεν καταλάβαμε αυτό το επαναλαμβανόμενο, σε κάθε γιορτή και μετά από παρέλαση, τηλεοπτικό θέαμα, όπου ο παριστάμενος υπουργός, ο Περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, οι βουλευτές των κομμάτων κλπ, καλούνται είτε να αναλύσουν το νόημα της εορτής είτε να αποφανθούν περί του αξιόμαχου των ενόπλων μας δυνάμεων. Θα συμφωνήσετε πως όσα λέγονται, τις περισσότερες φορές ασυναρτησίες, μεταξύ δημωδών ασμάτων και εμβατηρίων, χάνουν την όποια σοβαρότητά τους. Δεν ξέρουμε ούτε μία ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία προσφέρονται παρόμοια θεάματα.

Κορινθία 2013

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 5η πανελλήνια έκθεση Κορινθία 2013, η μεγαλύτερη και καλύτερη από κάθε άλλη φορά που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας με τον αριθμό επισκεπτών να καταγράφει σημαντική αύξηση 20% έναντι της τελευταίας διοργάνωσης. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας έδωσε και σε αυτή την έκθεση το «παρόν», προκειμένου να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του νομού μας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το περίπτερο του Επιμελητηρίου επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου με αποτέλεσμα να κλειστούν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Κορινθίας και την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Όχι σε υποχρεωτική ένταξη

Την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας εκφράζει με επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας προς τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, για τη ρύθμιση (εγκύκλιος 80 του ΟΑΕΕ) που προωθείται και αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2014 για υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ όλων των επαγγελματιών και εμπόρων που έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική ή εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι: « στην Αρκαδία έχουμε 320 οικισμούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ένα καφενείο, οι συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου για τα ελάχιστα καφενεία και καταστήματα που λειτουργούν στα υπόλοιπα χωριά θα είναι δυσβάσταχτες, καθώς οι άνθρωποι θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν υψηλές εισφορές στον ΟΑΕΕ, σε μια περίοδο που η κρίση έχει εκμηδενίσει τα ούτως ή άλλως πενιχρά τους εισοδήματα.

Στις περισσότερες άλλωστε περιπτώσεις τα καταστήματα αυτά τα λειτουργούν άνθρωποι μεγάλων ηλικιών, γι αυτό και η υλοποίηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» για τα χωριά και θα οδηγήσει στην περαιτέρω ερήμωση και εγκατάλειψη της υπαίθρου σε ένα νομό μάλιστα που οι ορεινές του περιοχές είναι ήδη ερημωμένες και γερασμένες. ……Σας καλούμε, λοιπόν, λέει ο κ. Γιαννακούρας, να επανεξετάσετε την συγκεκριμένη ρύθμιση και να μην επιμείνετε στην πληρωμή των εισφορών, ανακαλώντας ταυτόχρονα τα απαράδεκτα και άδικα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ για πληρωμή πολλών χιλιάδων ευρώ από ασφαλισμένους του ΟΓΑ…..

Αγαπήθηκε πολύ

Απλός όσο δεν γίνεται. Καλωσυνάτος όσο δεν παίρνει. Πάνω από όλα γεμάτος ανθρωπιά ο μέχρι χθες προπονητής του Αστέρα, αγάπησε και αγαπήθηκε στη Τρίπολη όσο κανένας άλλος. Γι αυτό και την εγκαταλείπει αφήνοντας πίσω του τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσοι τον γνώρισαν ή συναναστράφηκαν μαζί του. Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα σχόλια του αθλητικού τύπου, όπως : onsports.gr: Αστέρας Τρίπολης: Η λαμπερή θητεία του Τσιώλη protothema.gr: Αστέρας Τρίπολης: Ο Τσιώλης του άλλαξε επίπεδο και έφυγε. κλπ. Θα μας λείψει πολύ. Κρίμα.

Πρόσκληση εικαστικών

Μια πρόταση της προέδρου του ΦΟΤ κ. Πολίτη – Μέλεγου προς το δήμο Τρίπολης , που έγινε αποδεκτή, θέλει τη συμμετοχή εικαστικών και άλλων πολιτών που τους αρέσει η καλλιτεχνική δημιουργία όπως είναι οι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, για να προσφέρουν ιδέες και εθελοντική δουλειά ώστε να στολιστούν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα της οδού Εθνικής Αντίστασης τις μέρες των γιορτών. Αυτό ανακοινώθηκε από τον αντιδήμαρχο Σταύρο Κουκάκη και την πρόεδρο του ΦΟΤ κ, Πολίτη- Μέλεγου σε συνέντευξη τύπου όπου απηύθυναν κάλεσμα για τις εκδηλώσεις, θέλοντας όπως είπαν φέτος τα Χριστούγεννα να έχουν ένα άλλο χρώμα, μία άλλη νότα…

Συνάντηση δημάρχων

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο και στο γραφείο του Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη , πραγματοποίησε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης συνοδευόμενος από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Παιδείας και Αθλητισμού κ. Γεώργιο Φραγκούλη. Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Τρίπολης , ο Δήμαρχος Πρέβεζας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την φιλοξενία τις ημέρες του εορτασμού της Άλωσης και τον ενθουσιασμό του για την ομορφιά του φυσικού τοπίου και την πολιτιστική ποικιλομορφία της Τρίπολης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκαν και οι δεσμοί φιλίας ενώ ο κ. Μπαΐλης εξέφρασε και την πρόθεση εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας να ανταποδώσει την εξαίρετη φιλοξενία του Δήμου Τρίπολης.

Χαμογελάτε

24 ώρες εξυπνάδες

Μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας γιατί απλώς οι άλλοι δεν σας σκέφτονται . Αναρωτιούνται μόνο τι σκέφτεστε εσείς για αυτούς .

Η τύχη είναι ένας χαμάλης που του φορτώνουμε πάντα τις βλακείες .

O τεμπέλης είναι ένας νεκρός που , δυστυχώς , δεν μπορούμε να τον θάψουμε .

Η ζωή είναι ένα κρεμμύδι που το καθαρίζουμε κλαίγοντας .

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του πλούσιου είναι ότι μπορεί να δανείζεται .

Ο γάμος είναι όπως η τσίχλα : όσο περισσότερο τη μασάς , τόσο λιγότερο ουσία έχει .

Με τους άνδρες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ότι στις κότες : όσο γερνούν , τόσο πιο τρυφεροί γίνονται .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *