Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 15-9-11

Θεσσαλονίκη Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στην εισφορά για τα ακίνητα που ανακοινώθηκε χθες, στη μεγάλη μείωση του προσωπικού σε επιχειρήσεις και στις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης σε σχέση με την παράταση της ζωής, αναφέρονται τα σημερινά κεντρικά πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.   Συγκεκριμένα  Στον κεντρικό του τίτλο ο  «Αγγελιοφόρος» τονίζει: «‘‘Μακελειό’’ με τα ακίνητα» και προσθέτει: «ακόμη πιο άγριο χαράτσι» που όπως επισημαίνει, θα το πληρώσουν οι άνεργοι και οι ευπαθείς ομάδες αλλά όχι… η Εκκλησία.  Η «Μακεδονία», με τίτλο «Πόσο θα πληρώσουμε για το ειδικό τέλος ακινήτων / Αναλυτικοί πίνακες για όλη τη Θεσσαλονίκη», τονίζει και αυτή ότι ενώ πληρώνουν και άνεργοι, εξαιρείται η εκκλησία   Η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης», τονίζει ότι «7 στις 10 εταιρίες θα μειώσουν  το προσωπικό τους και ότι το ποσοστό θα αυξηθεί το 2012, ενώ το 33% προχώρησε σε πάγωμα μισθών.  «Παρατείνεται η ζωή των ανθρώπων ως και 1.000 χρόνια, με τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Τύπου Θεσσαλονίκης», που αναφέρει ότι αυτό υποστηρίζει Βρετανός γεροντολόγος.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Ακόμη πιο άγριο το χαράτσι / «Μακελειό» με τα ακίνητα»
Δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά είναι η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, καθώς η μέγιστη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται από 10 – που ήταν η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης- σε 16 ευρώ και φτάνει τα… 20 ευρώ με την καθιέρωση ενός «νέου» συντελεστή παλαιότητας, ο οποίος, αντί να μειώνει την επιβάρυνση για τα παλαιά ακίνητα, την αυξάνει για τα καινούργια!
Το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει τελικά 16 κλίμακες. Η διεύρυνση της κλίμακας δεν επηρεάζει μόνο τα ακριβά ακίνητα, αλλά «διαχέεται» και στα φτηνά και μεσαία, της τάξης των 1.000 – 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
– Θα το πληρώσουν οι άνεργοι και οι ευπαθείς ομάδες αλλά όχι… η Εκκλησία
– Θα φτάσει μέχρι και τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αφού ο συντελεστής
παλαιότητας θα… αυξήσει το χαράτσι!
– Σε όσους δεν πληρώσουν έγκαιρα την εισφορά θα κοπεί το ρεύμα (σελ. 28)

«Δημόσιο: «ευελιξία» πριν από την εργασιακή εφεδρεία» (σελ. 29)

«Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα»
Επέμειναν στην πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες με τον Γ. Παπανδρέου.
Απομακρύνεται ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας
T. Γκάϊτνερ: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα (σελ. 3, 5)

««Εύρηκαν» χίλια χρόνια αργότερα»
Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη αποκαλύπτεται (σελ. 38)

«Απέραντο εργοτάξιο η Νέα Παραλία» (σελ. 16)

«ΠΑΟΚ: μεγάλη βραδιά στην Τούμπα»
Σήμερα στις 20:00 με Τότεναμ (σελ. 22 – 23)

«Θεσσαλονίκη: Παγκάκια στην Τσιμισκή!»
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα τοποθετηθούν 300 παγκάκια σε πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων της πόλης (σελ. 15)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Η άποψη μας: Για ένα κομμάτι ψωμί» (άρθρο γνώμης σελ. 4)
Ο «τυφώνας τρόικα» παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του και n Ελλάδα μεταλλάσσεται βίαια σε μια χώρα διαφορετική από αυτήν που ήταν μέχρι το 2010. Καλύτερη ή χειρότερη μένει να φανεί. Όχι τόσο επειδή οι αλλαγέ5 που γίνονται στο δημόσιο τομέα διά των περικοπών δημιουργούν ένα νέο διοικητικό πλαίσιο, όσο διότι οι τροϊκανοί λειτουργούν ως  ξένοι. Χωρίς   ψυχολογία δεσμεύσει και «ιστορία» αναφορές. Με τις αποφάσεις και τις  εντολές τους παρεμβαίνουν καθοριστικά στην αλλαγή της νοοτροπίας των Νεοελλήνων. Το παιχνίδι τους, δηλαδή, παίζεται και πέρα από την καθημερινότητα. Είναι ανοιχτό σε πολλαπλέ5 αναγνώσει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εργασιακή εφεδρεία, που αποτελεί προθάλαμο απόλυσα από το στενότερο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, και η εφαρμογήτης σπάει ένα ταμπού που κανείς εγχώριος παράγων δεν τολμούσε να αγγίξει. Βασισμένοι στο δίπολο ότι το δικαίωμα στη δουλειά είναι ιερό και ότι το Δημόσιο οφείλει να είναι άψογο8 εργοδότη, οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες του τόπου δεν τολμούσαν καν να σκεφτούν μέχρι τώρα ότι υπάρχει περίπτωση να απολυθεί για λόγους οικονομίας κάποιος εργαζόμενος σε υπουργείο ή ΔΕΚΟ. Ίσως κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες να σκέφτηκαν και να μίλησαν κατά καιρούς για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα άλλο εργασιακό πλαίσιο στο δημόσιο τομέα, αλλά πάντα οι προτάσεις αφορούσαν το μέλλον. Δηλαδή, όσους προσληφθούν μετά την όποια μεταρρύθμιση γίνει.
Οι Γερμανοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπουν, βέβαια, τα πράγματα διαφορετικά. Τους ενδιαφέρουν «τα γράμματα και οι αριθμοί», ενώ είναι αλλεργικοί σε εξαιρέσεις, αστερίσκους και μισές δουλειές. Θέλουν αποτελέσματα. Έβαλαν, λοιπόν, κάτω χαρτιά, μισθολόγια και συμβάσεις και απαίτησαν μείωση του δημόσιου τομέα εδώ και τώρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι που νόμιζαν ότι έχουν απολύτως σίγουρη δουλειά θα βρεθούν εκτός εργασίας. Αυτό από μόνο του ανατρέπει την κυρίαρχη σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη κοσμοθεωρία. Η τράπουλα ανακατεύεται από την αρχή, αφού τα σημερινά παιδιά θα μεγαλώσουν χωρίς   τη… μυθολογία της σιγουριάς του Δημοσίου. Όταν πριν από 30 χρόνια οι Κατσιμιχαίοι τραγουδούσαν κι έδιναν μάθημα τους «Για ένα κομμάτι ψωμί δε φτάνει μόνο η δουλειά / το πιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου, δικέ μου», σίγουρα δεν είχαν στο νου τους την πλειονότητα των Ελλήνων δημόσιων υπαλλήλων.

«Επωνύμως: Νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά» (άρθρο του Φαίδωνα Καλογεράκη, προέδρου του ΚΕΘΕΑ, σελ. 6)
Είναι εμφανής ο απώτερος στόχος του καινούργιου νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης: ο εξορθολογισμός των ποινών. Αυτή ήταν και η εξαρχής κατεύθυνση του προηγούμενου υπουργού, του κ. Καστανίδη, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Εύλογο, επίσης, το γιατί. Σε ένα θέατρο του παραλόγου, που θυμίζει έντονα έργο του Ιονέσκο, οι εφτά στους δέκα κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές έκαναν (ή και κάνουν) χρήση ουσιών. Με το νέο νόμο λοιπόν -και εφόσον ψηφιστεί ως έχει- τιμωρείται ο έμπορος και όχι ο αυτοκαταστροφικός χρήστης. Απτό παράδειγμα  αυτού είναι ότι, αν κάποιος συλληφθεί με ποσότητα που παραπέμπει σε διακίνηση και εμπορία, άσχετα με το αν ισχυριστεί ότι είναι εξαρτημένος, η ποινή που θα του επιβληθεί είναι βαριά. Κλείνει έτσι ένα παραθυράκι του νόμου που έχουν εκμεταλλευθεί πολλοί στο παρελθόν. Κυρίως όμως, είναι φανερή η προσπάθεια του νομοθέτη να «ενθαρρύνει» το χρήστη να ξεκινήσει μια διαδικασία θεραπείας και εντέλει κοινωνικής του ένταξης.
Ενώ λοιπόν σαφώς εκτιμάται ως θετική η κατεύθυνση του νομοσχεδίου, υπάρχει ένα οξύμωρο που ακυρώνει και εξουδετερώνει κάθε καλή πρόθεση. Για να μπορεί αυτή η πολιτική να φέρει αποτέλεσμα -και εδώ ως αποτέλεσμα εννοούμε την απεξάρτηση και επανένταξη του εξαρτημένου- χρειάζεται να υπάρχει η ανάλογη υποδομή σε υπηρεσίες θεραπείας και επανένταξης. Πράγμα αδύνατο βέβαια, καθώς την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας αναστέλλει τη χρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων! Γιατί σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί θεραπεία η παροχή υποκατάστατων από τα προγράμματα συντήρησης, των οποίων τη δημιουργία με τόση εμμονή προωθεί το ίδιο υπουργείο στα νοσοκομεία της χώρας. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, αυτήν της Πορτογαλίας, μιας χώρας η οποία βρίσκεται σε οικονομική κρίση και που κάποιοι την προβάλλουν στο θέμα των ναρκωτικών ως παράδειγμα προς μίμηση, η ενίσχυση των θεραπευτικών δομών ήταν ιδιαιτέρως γενναία.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω το σύντομο αυτό σχόλιο με ένα απόσπασμα από την ανοιχτή επιστολή των συλλόγων οικογένειας της ΙΘΑΚΗΣ και των άλλων προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ προς τους κ.κ. Λοβέρδο και Βενιζέλο: «Εμείς, που βλέπουμε τα παιδιά μας να δίνουν καθημερινά και να κερδίζουν τη μάχη για τη ζωή, θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα τους αλλά και το δικαίωμα άλλων παιδιών που είναι ακόμα στη χρήση, για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες. Κύριοι υπουργοί, στις ανθρώπινες ζωές δε γίνονται περικοπές».

«Καλές σχέσεις» (σχόλιο σελ. 6)
Ο τέως πρωθυπουργός πάντως ζει και αυτός σε ρυθμούς ΔΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει τη σαββατιάτικη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, όπως έκανε και πέρσι, πρώτη χρονιά που το Σεπτέμβριο δεν ήταν στο τιμόνι του κόμματος. Επιβεβαιώνοντας τις καλές και χωρίς εντάσεις σχέσεις που διατηρεί εδώ και αρκετούς μήνες με το διάδοχο του στην προεδρία της ΝΔ.

«Η πρώτη» (σχόλιο σελ. 6)
Καθόλου τυχαίες οι σημερινές κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί επισκέπτεται το δήμο Αξιού και τη Χαλάστρα, όπου το κόμμα της διατηρεί ισχυρούς πυρήνες, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, από τον οποίο τα τοπικά της στελέχη εσχάτως έχουν παράπονα. Πάντως, η Ντόρα θα είναι η πρώτη αρχηγός κόμματος που θα επισκεφτεί φέτος περίπτερα της ΔΕΘ. Μέχρι στιγμής όλοι οι άλλοι το απέφυγαν…

«Συγχαρητήρια στους άλλους» (σχόλιο σελ. 6)
Συγχαρητήρια στους «πράσινους» δημάρχους Συκεών – Νεάπολης Σ. Δανιηλίδη, Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδη, καθώς και το «γαλάζιο» δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, δίνει ο «πράσινος» επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ν. Νυφούδης. Για την αποτελεσματικότητα τους στη λειτουργία νέων σχολικών μονάδων, σημειώνει. Καρφί αναμφισβήτητα για τη διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Πάντως, ως μέθοδος κριτικής είναι ομολογουμένως νέα και ενδιαφέρουσα.

«Με τα πρωτοβρόχια» (σχόλιο σελ. 6)
Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, κατατίθενται στη Βουλή ερωτήσεις για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλονίκη. Πριν γίνει υφυπουργός, κατέθετε μια οπωσδήποτε ο Γ. Μαγκριώτης, τώρα την πρώτη της σεζόν κατέθεσε η Χρ. Αράπογλου. Απαντήσεις πιθανότατα θα της δώσει ο Θεσσαλονικιός υφυπουργός, αλλά εξηγήσεις καλείται να δώσει και το υπουργείο Εσωτερικών. Μπάζα, σκουπίδια και αυθαίρετα μέσα στα ρέματα είναι αιτίες πλημμύρας…

«Πριν την ώρα του» (σχόλιο σελ. 7)
Ότι «τα’ χει πάρει» ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, με τον υφυπουργό του, Πάρι Κουκουλόπουλο, για τα όσα είπε σχετικά με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους δήμους, είναι βέβαιο. Αλλιώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να εξηγεί με λεπτομέρειες πρωί – πρωί χτες σε τηλεοπτική του εμφάνιση στη NET τι είπε ο κ. Κουκουλόπουλος την προηγούμενη μέρα και να τον «αδειάζει» προσπαθώντας να πείσει ότι «δεν έχει προκύψει ποτέ κανένα θέμα εσωτερικά στην κυβέρνηση με την εφεδρεία στους δήμους». Κατά τον κ. Καστανίδη, ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι σε υπερχρεωμένους δήμους μόνον εάν δε δεχτούν μετατάξεις προσωπικού θα είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση α εφαρμόσει την εφεδρεία και οι δημοσιογράφοι το γενίκευσαν. Συμπέρασμα: ο Καστανίδης «τα πήρε» γιατί ο Κουκουλόπουλος άνοιξε το θέμα πριν την ώρα του…

«Επωνύμως: Τέτοιες ικανότητες» (άρθρο του πολ. Μηχανικού Γ. Μεταξά, σελ. 7)
Η στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά διαμορφώθηκε επί εκσυγχρονισμού, μετά το ρεζιλίκι στα Ίμια. «Η Ελλάδα είναι μικρή και ανήμπορη χώρα, δεν μπορεί να χειρισθεί τέτοια θέματα. Εμείς, θα αφοσιωθούμε στα εσωτερικά μας προβλήματα!». Πραγματικά, τόσα χρόνια, αφοσιώθηκαν (στη διατήρηση της εξουσίας τους). Έτσι, καλλιέργησαν (και στηρίχθηκαν επάνω του), το δίκτυο της κλεπτοκρατίας, της προπαγάνδας και της γενικευμένης διαφθοράς. Με δανεικά, με ολοένα και περισσότερα δανεικά, λεφτά, που διανέμονταν μεταξύ εαυτών και αλλήλων. Φυσικά, τα ελληνοτουρκικά πήγαιναν κατά κρημνών. Για να έχει πρόσοψη η πολιτική των υποχωρήσεων, επινοήθηκε ο «καλός» και ο «κακός» Τούρκος. Ο κακός Τούρκος ήταν ο στρατοκράτης κεμαλιστής που συντηρεί τον εθνικισμό και την επιθετικότητα, για να εξουσιάζει στη χώρα του. Προνόμια, γαλόνια, λεφτά. Ο καλός Τούρκος, ο πολιτικός, ήταν ο φίλος μας. Ήθελε να ξεδοντιάσει τον κακό Τούρκο, να φέρει την ειρήνη και τη φιλία. Κατά συνέπεια, εμείς, έπρεπε να καταπίνουμε απειλές, προσβολές, να κλείνουμε τα μάτια. Έπρεπε να ενισχύσουμε τους καλούς Τούρκους, να τους χαρίζουμε επιτυχίες (σε βάρος μας), ώστε να δυναμώσουν, να νικήσουν τους κακούς Τούρκους! Κι αν δε χαρίσαμε επιτυχίες… Δικαιώματα στο Αιγαίο αναγνωρίσαμε (στη Μαδρίτη), την Κύπρο απορφανίσαμε (ακυρώσαμε το ενιαίο δόγμα, το σύστημα πυραύλων, σεκοντάραμε το σχέδιο Ανάν), στη Θράκη το Τουρκικό Προξενείο βοηθήσαμε (στην προσπάθεια του να κάνει Τούρκους τους Έλληνες Πομάκους). Με συνομιλίες, ροκανίζαμε το χρόνο, ώσπου «να ωριμάσουν τα πράγματα», δηλαδή μέχρι που να το πάρουμε απόφαση και να σκύψουμε το κεφάλι. Το σχέδιο καλά πήγαινε. Εξασφαλίσαμε ήρεμη ατμόσφαιρα (για τις κυβερνητικές ελίτ). Καλή ζωή, τριάντα χρόνια. Ξαφνικά, τα πράγματα αλλάζουν. Η Κύπρος γίνεται το κέντρο της προσοχής. Φυσικά αέρια, Ισραήλ, Μέση Ανατολή, μεγάλες δυνάμεις… Ο τούρκικος τσαμπουκάς χοντραίνει. Όλοι καταλαβαίνουν πως, αν περάσει ο εκβιασμός, στη συνέχεια, η Τουρκία θα καταπιεί και το μισό Αιγαίο. Ο καλός ο Τούρκος, ο φίλος μας, μας δείχνει τα δόντια. Και το μαχαίρι του. Δικαιολογημένη η αμηχανία των ομάδων μας της εξουσίας. Ποιο συμβιβασμό να βρουν και πώς να τον περάσουν στο κοινό τους; Τώρα απαιτείται να αποφασίσουν, να επινοήσουν, να προβλέψουν, να ρισκάρουν. Δύσκολα πράγματα. Αυτοί είναι μαθημένοι σε κανένα Βατοπέδι… τίποτα ομόλογα… καμιά Ζήμενς… Εκεί τα καταφέρνουνε. Τέτοιες ικανότητες.

«Παπαρήγα: Να παρεμποδίσουμε το σχέδιο χρεοκοπίας του λαού» (σελ. 9)
Σε οργανωμένη προσπάθεια παρεμπόδισης των μέτρων της κυβέρνησης κάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στην ΔΕΘ. «Το κυβερνητικό, ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας είναι σχέδιο σωτηρίας του κεφαλαίου και χρεοκοπίας του λαού», τόνισε η κ. Παπαρήγα ζητώντας αυτό το σχέδιο «να χρεοκοπήσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού». Υπογράμμισε πως «ό,τι πάρουν δεν θα το ξαναδώσουν» και συμπλήρωσε πως «άμεσα δεν μπορούν να παρεμποδιστούν όλα, αλλά πολλά μπορούν να παρεμποδιστούν». Τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι η 25η πλουσιότερη χώρα, αλλά έχει έναν πληθυσμό εξαιρετικά φτωχό, υπογράμμισε ότι «σήμερα νομιμοποιείται η μη πληρωμή χαρατσιών και από όσους δεν έχουν» και ζήτησε σε αυτόν τον οργανωμένο αγώνα να είναι «όλοι για έναν και ένας  για όλους». Σχετικά με τη συζήτηση περί μη καταβολής της έκτης δόσης, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι είναι και συναισθηματικός εκβιασμός, αλλά υπάρχει και πραγματικός κίνδυνος στάσης πληρωμών. Τόνισε ότι Μέρκελ και Σαρκοζί «δεν είναι ανθέλληνες, είναι κεφαλαιοκράτες» και δρουν με βάση τα συμφέροντά τους, ενώ ζήτησε σε περίπτωση που υπάρξει στάση πληρωμών η αντίδραση να είναι άμεση, «να φτάσει η φωνή μας μέχρι τις Βρυξέλλες». Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, κάτι που, όπως τονίζει, «θα φέρει εξελίξεις προβλεπόμενες και απρόβλεπτες». Ως τέτοιες εξελίξεις στην Ελλάδα ανέφερε ενδεχόμενη δυσκολία στο κυρίαρχο σύστημα, με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, αποδυναμωμένες κυβερνήσεις και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι αυτά μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερα, έκανε λόγο για ουτοπίες και ψευδαισθήσεις, υποστηρίζοντας ότι μόνον ένα κόμμα που θα πάρει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής θα μπορεί να επιβάλει τους δικούς του όρους στην Ε.Ε.  Αναφερόμενη στις προσκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, είπε ότι κάτι τέτοιες προτάσεις δημιουργούν υποκατάστατα ελπίδας. Μιλώντας για το κίνημα των «Αγανακτισμένων» υποστήριξε προς το Κ.Κ.Ε. είχε αρχικά προσεκτική στάση απέναντί του και στη συνέχεια «εξαιρετικά επιφυλακτική», καθώς, όπως είπε, στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος βρέθηκαν στελέχη της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, της «χρυσής αυγής» και του ΛΑΟΣ. Τέλος, μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ υποστήριξε ότι εμπλέκει τη χώρα μας σε σχεδιασμούς που μπορεί να τη μετατρέψουν σε θύμα.

«Θέλει να κερδίσει το στοίχημα της ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς» (σελ. 10)
Το στοίχημα της παρουσίας του στη ΔΕΘ θέλει να κερδίσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκινά από αύριο τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Η ομιλία στη ΔΕΘ είναι το κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», λένε στη ΝΔ και αυτή είναι η φράση που ακούγεται πολύ συχνά σε όλες τις συσκέψεις που έχει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ με τους στενούς του συνεργάτες. Ο ίδιος φέρεται αρκετά προβληματισμένος από το τοπίο που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία, ενώ μελετά με μεγάλη προσοχή κάθε λεπτομέρεια και της ομιλίας του αλλά και της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.[…]

«Καταδικάστε το δικομματισμό!» (σελ. 11)
«Θα στηρίζαμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, χωρίς όμως να συμμετέχουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Να αποχωρήσει ο δικομματισμός και να ενισχυθεί ο ΛΑΟΣ, έτσι ώστε να παίξει στο μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο ζήτησε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο δικομματισμός πρέπει να καμφθεί. Εμείς θα στηρίζαμε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, χωρίς να συμμετέχουμε σε αυτήν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη ΔΕΘ, ενώ παραδέχτηκε ότι ούτε η συνεργασία ΝΔ και ΛΑΟΣ θα έσωζε την Ελλάδα, γιατί θα είχε απέναντί της το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά. […]

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Αναλυτικοί πίνακες για όλη τη Θεσσαλονίκη»
«Πόσο θα πληρώσουμε για το ειδικό τέλος ακινήτων»
Πληρώνουν και άνεργοι – Εξαιρείται η εκκλησία
Σημαντική επιβάρυνση για 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και ένα  εκατομμύριο επιχειρήσεις προκύπτει από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων. Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες προσδιορίστηκε από 3,75 έως 20 ευρώ το τ.μ. για τα καινούργια κτίσματα. Το τέλος θα το καταβάλλουν, με σημαντική ωστόσο μείωση και οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι.  Απαλλάσσονται η Εκκλησία, τα κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα, οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών και τα διατηρητέα, εφόσον δεν αποδίδουν εισόδημα. Με το σύστημα υπολογισμού του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το υπουργείο εξομοιώνει, ως προς τις αντικειμενικές αξίες, τα πολύ παλαιά κτίσματα (“ηλικίας” άνω των 25 ετών) με τα νεόδμητα κτίρια (σελ. 4-6)

«Πήρε τη στήριξη Μέρκελ και Σαρκοζί ο Παπανδρέου».  Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη πεπεισμένοι ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη δέσμευση του έλληνα πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της (σελ. 8)

ΑΠΟΨΗ / Θύμιος ο αναρχικός
Τι κοινό μπορεί να έχει ένας μεσήλικας ελεύθερος επαγγελματίας με έναν νεαρό ακτιβιστή αναρχικό της πλατείας Εξαρχείων; Πολλά! Όπως αποδεικνύεται, είναι τελικά θέμα σύμπτωσης και όχι θέμα ιδεολογίας το αν σε μια δημοκρατία θα απειλούνται… οι βουλευτές. Αν για παράδειγμα υπερψηφίσουν έναν νόμο στον οποίο είναι κάθετα αντίθετη η επαγγελματική ομάδα που θίγεται, τότε ο Θύμιος συμπίπτει στην απειλητική ρητορεία του με την πλατεία. “Έναν έναν θα τον στοχοποιούμε και θα έχει την ίδια αντίδραση που θα έχει και ο Ραγκούσης από δω και πέρα”, είπε. Εκτός αν με νεότερη δήλωσή του μας διευκρινίσει ότι εννοεί π.χ. το στοχοποιημένο μαύρισμα στις κάλπες. Αλλιώς να συνέλθει και να αφιππεύσει πάραυτα, διότι δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση και κάνει ζημιά στους συναδέλφους του, που κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα και όχι τα οφίκια του προέδρου…

«Το περίπτερο της “Μ” στην 76η ΔΕΘ». Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση των ιστορικών πρωτοσέλιδων της εφημερίδας, η οποία συμπλήρωσε 100 χρόνια διαρκούς και μαχητικής παρουσίας στην ελληνική ζωή (σελ. 15)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Άρδευση από λύματα» (σελ. 12)
Στη διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων για την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών στην περιοχή Χαλάστρας -Καλοχωρίου προχώρησε και φέτος, για 5η συνεχή χρονιά, η ΕΥΑΘ Α.Ε., διατηρώντας την πανελλαδική πρωτοπορία της στον τομέα αυτόν. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2011, περίπου 160.000 κ.μ. λυμάτων από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων θεσσαλονίκης περνούσαν καθημερινά από επεξεργασία κι απολύμανση, για να διοχετευτούν στη συνέχεια σε μια αρδευόμενη περιοχή 12.000 στρεμμάτων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος διενεργούνταν συστηματικές δειγματοληψίες κι έλεγχοι για την απόλυτη ασφάλεια στην άρδευση των καλλιεργειών. Σε αυτό το πρόγραμμα διαχείρισης υδατικών πόρων η ΕΥΑΘ Α.Ε. συνεργάζεται με κρατικούς φορείς και περιφερειακές υπηρεσίες, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους.

«Πεζοδρομήσεις και παγκάκια στο κέντρο» (σελ. 13)
Άρχισαν οι εργασίες σε τρεις δρόμους
Παγκάκια στην Τσιμισκή και στη Μητροπόλεως, πεζοδρομήσεις κεντρικών οδών με δένδρα, βρύσες και σιντριβάνια, και επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων προβλέπει ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής.
Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα τοποθετηθούν 300 παγκάκια σε πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της πόλης, εκ των οποίων τα πρώτα στην Τσιμισκή την επόμενη εβδομάδα, ενώ 50 δρόμοι θα μετατραπούν σε πεζόδρομους ή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, για να μπορούν οι κάτοικοι να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο χωρίς εμπόδια. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον αντιδήμαρχο αστικού σχεδιασμού, πολεοδομίας και δικτύων Ανδρέα Κουράκη στη διάρκεια χθεσινής επιθεώρησης που έκαναν στα έργα πεζοδρόμησης των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ρογκότη και Δαγκλή.[…]

«Έκαναν «έξωση» στα πρωτάκια των πολυτέκνων» (σελ. 13)
Τους απαγορεύθηκε να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη εδώ και 20 χρόνια ετήσια εκδήλωση τους σε αποθήκη του λιμανιού
Έπειτα από 20 χρόνια η καθιερωμένη εκδήλωση του κεντρικού συλλόγου πολυτέκνων γονέων νομού θεσσαλονίκης «Οι Άγιοι Πάντες» επίδοση της σχολικής τσάντας στα μικρά παιδιά (πρωτάκια) που ξεκινούν την εκπαιδευτική τους πορεία δεν έγινε στην αποθήκη του λιμένος θεσσαλονίκης, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στον δρόμο επί της Κουντουριώτου και :Iωνος Δραγούμη. Η εκδήλωση γινόταν πάντα στην αποθήκη Δ’ του λιμένος, το ίδιο είχε αποφασισθεί και για τη φετινή εκδήλωση. Λίγες ημέρες όμως πριν από την εκδήλωση, ειδοποιήθηκαν από τον ΟΛΘ ότι πρέπει να αλλάξει η αποθήκη λόγω έργων που γίνονται στο λιμάνι στην αποθήκη 1. Η εκδήλωση είχε ορισθεί για την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 18.30. Από τις 17.30 που φτάσανε οι πολύτεκνοι, για να μπουν στο λιμάνι για την εκδήλωση, η αστυνομία απαγόρευε την είσοδο σε όλους τους πολύτεκνους. Έπειτα από συνεννόηση με την αστυνομία και διαβεβαίωσή τους, περίμεναν στον δρόμο μέχρι τις 7 μ.μ., για να τους επιτραπεί η είσοδος και να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση τους. Στις 7 μ.μ. δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι θα περίμεναν ακόμη 15 λεπτά για να κάνουν την εκδήλωση στην αποθήκη 1, όπου είχαν τις σχολικές τσάντες και τα παιχνίδια, διαφορετικά θα έκλειναν τον δρόμο και θα πραγματοποιούσαν εκεί την εκδήλωση τους.
Σε ανακοίνωση του συλλόγου επισημαίνεται ότι θεωρούν ντροπή την όλη συμπεριφορά. Ο πρόεδρος του συλλόγου Ε. Θεοτοκάτος κατήγγειλε όλα όσα έγιναν και ευχήθηκε να μην είναι οργανωμένη από την κυβέρνηση η επίθεση που δέχεται η πολύτεκνη οικογένεια από πολλές πλευρές και δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την προστατέψει. Τέλος, δήλωσε θα προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, για να προστατέψουν το κύρος του συλλόγου αλλά και την αξιοπρέπεια της πολύτεκνης οικογένειας.

««Άνοιγμα» του ΑΧΕΠΑ σε ασθενείς του εξωτερικού» (σελ. 14)
Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας που διαφημίζει τις ιατρικές υπηρεσίες του μέσω ειδικής ιστοσελίδας -Ήδη έχουν νοσηλευτεί 141 ξένοι ασθενείς
Βούλγαρος στρατιωτικός της KFOR διακομίζεται από το Κόσοβο στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της θεσσαλονίκης. Οι γιατροί είναι σε ετοιμότητα και ο ασθενής υποβάλλεται σε νευροχειρουργική επέμβαση με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό που έχει συμβεί τους τελευταίους οκτώ μήνες στο γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ”, το οποίο από τον περασμένο Ιανουάριο επιχειρεί “άνοιγμα” σε ασθενείς του εξωτερικού. Ήδη, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει υπογράψει σύμβαση τριών ετών, ύψους 6.000 ευρώ, με αγγλική εταιρεία, η οποία διαθέτει σάιτ στο διαδίκτυο για την προβολή νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να διαφημίσει το “ΑΧΕΠΑ” και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Πληροφορικής του “ΑΧΕΠΑ “, από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα έχουν επισκεφθεί το νοσοκομείο, είτε για να υποβληθούν σε εξετάσεις είτε για να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση, 141 ασθενείς από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Ιταλία. Όπως επισημαίνει ο κ. Βεργούλας, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει λάβει και ευχαριστήριες επιστολές, όπως για παράδειγμα από Σερβία και Ισραήλ για ασθενείς από τις χώρες αυτές που νοσηλεύτηκαν στο “ΑΧΕΠΑ”, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένας στρατιωτικός της KFOR, ο οποίος διακομίστηκε από το Κόσοβο στη Θεσσαλονίκη και υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση στο “ΑΧΕΠΑ”.Από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα έχουν επισκεφθεί το ΑΧΕΠΑ, είτε για να υποβληθούν σε εξετάσεις είτε για να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση, 141 ασθενείς από διάφορες χώρες […]

«Βιβλία: “Ανακυκλώνουν” βιβλία νια να αντιμετωπίσουν την έλλειψη» (σελ. 15)
Ζητούν από μαθητές να επιστρέψουν τα περσινά
Με διαγωνισμό ανακύκλωσης βιβλίων των προηγούμενων ετών στα σχολεία προσπαθεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών βιβλίων, που είναι οξύτατο στον νομό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό προϊστάμενο εκπαίδευσης Θ. Καρτσιώτη, “τίθεται σε εφαρμογή, σε συνεργασία και με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των παλαιών βιβλίων. Τα σχολεία του δήμου που θα πετύχουν μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτό το είδος… ανακύκλωσης θα επιβραβευτούν με έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο κ. Καρτσιώτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων τέτοιων πρωτότυπων προτάσεων, προκειμένου τα βιβλία του οργανισμού να φτάσουν έγκαιρα σε όλους τους μαθητές. Πάντως στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Πιερίας έχουν ήδη μοιραστεί όλα τα βιβλία του οργανισμού, ενώ στα επαγγελματικά λύκεια έχει αποσταλεί το 45% των βιβλίων.

«Σε 185 σχολεία το νέο ολοήμερο πρόγραμμα» (σελ. 15)
Συνολικά σέ 185 σχολεία (21 νηπιαγωγεία, 96 δημοτικά και 68 γυμνάσια) εφαρμόζεται το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, που ουσιαστικά είναι διευρυμένο. Τα νέα προγράμματα σπουδών έχουν ενσωματώσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση των ικανοτήτων για τον 21ο αιώνα (Ιούλιος 2008), τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νοέμβριος 2009), καθώς και τις μελέτες αξιολόγησης που έγιναν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στηρίζονται σε παιδαγωγικά σύγχρονες θεωρίες και μεθόδους (μαθησιακή τροχιά, διαθεματικές δραστηριότητες κ.ά.) και προωθούν τις ιδέες της διεπιστημονικότητας, της δημιουργικότητας και της συνεργασίας. Με την πιλοτική εφαρμογή του αναμορφωμένου ωρολογίου προγράμματος εφαρμόζονται αποτελεσματικότερα και παιδαγωγικά αρτιότερα οι καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας. Έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο η έναρξη της επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης στα νέα προγράμματα σπουδών και θα ακολουθήσει επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών που θα κληθούν να τα διδάξουν. Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει κηρύξει για τις 22 Σεπτεμβρίου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στη θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Επίσης για την ίδια ημέρα η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στην αρχή της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας, ενώ οι καθηγητές προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4 και 5 Οκτωβρίου.

«”Αγανακτισμένοι φοιτητές” κατά των καταλήψεων» (σελ. 15)
Την ώρα που η γενική συνέλευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και πολλών τμημάτων του ΑΠΘ ψήφιζε υπέρ της συνέχισης της κατάληψης, ώστε να είναι πλέον σίγουρο ότι θα χαθεί η εξεταστική, στο διαδίκτυο πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και από τους ίδιους τους φοιτητές, που ζητούν “ανοιχτά πανεπιστήμια”. Η αρχή έγινε από την Αθήνα δύο εβδομάδες πριν. Τρεις φοιτητές από την ΑΣΟΕΕ, άγνωστοι μεταξύ τους, δημιούργησαν τρεις διαφορετικές σελίδες στο Facebook, ζητώντας να ανοίξει η σχολή τους. Αυτό στάθηκε αφορμή να γνωριστούν, να κρατήσουν μία από τις τρεις σελίδες και στην τελευταία γενική συνέλευση να έρθουν δεύτεροι με μόλις 84 ψήφους διαφορά πίσω από την ΠΑΣΠ, που ήταν υπέρ της κατάληψης, όπως αναφέρεται στο σημείο συνάντησης που δημιούργησαν στο Facebook με τίτλο “ανοιχτά πανεπιστήμια”. Τώρα πλέον η σελίδα τους μετρά περισσότερα από 1.500 μέλη, ενώ η κίνηση τους βρήκε μιμητές στο ΕΜΠ, στη Νομική, την Ιατρική Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναρτήθηκαν διαδικτυακά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε “εικονικά” μια ομάδα με το όνομα “Πρωτοβουλία Αγανακτισμένων Φοιτητών”. Το κίνημα για ανοιχτά πανεπιστήμια έχουν αγκαλιάσει τελειόφοιτοι που τους απομένουν λίγα μαθήματα για το πτυχίο και φοιτητές κατά του νόμου για τα ΑΕΙ που θεωρούν όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι εγγραφές και οι διοικητικές πράξεις γίνονται κανονικά καθώς οι περισσότερες γραμματείες τμημάτων και το κτίριο διοίκησης δεν τελούν υπό κατάληψη.

«Δήμος Θεσσαλονίκης: Αύξηση στην ανακύκλωση» (σελ. 17)
Κατά 15% αυξήθηκαν οι ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. Βάσει των πρώτων απολογιστικών στοιχείων της αντιδημαρχίας καθαριότητας, μπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, συγκεκριμένα 85 στον άξονα των οδών Βασιλίσσης Όλγας – Βασιλέως Γεωργίου – Τσιμισκή και 350 σε όλη τη β’ δημοτική κοινότητα. Συγχρόνως αντικαταστάθηκαν σε 100 σημεία χωροθέτησης οι παλαιοί γκρι κάδοι με νέους μπλε κάδους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) είναι ενθαρρυντική […]

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Ενώ το 33% προχώρησε σε πάγωμα μισθών 7 στις 10 εταιρίες θα μειώσουν το προσωπικό τους»
Το ποσοστό θα αυξηθεί το 2012 (σελ. 3)

«Στήριξη από το Παρίσι / Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να σωθεί η Ελλάδα, τόνισε ο Ν. Σαρκοζί» (σελ. 5 & 8)

«Χ. Καστανίδης: Eφεδρεία στους ΟΤΑ μόνο αν δεν προχωρήσουν οι μετατάξεις» (σελ. 4)

«Επιφυλλίδες / Ο αγώνας (και ο «αγώνας») συνεχίζεται»

«Λέει ο ‘Ολι Ρεν: H ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα είχε τεράστιο  κόστος» (σελ. 5)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Άνεργοι και ανάπηροι θα πληρώνουν για το σπίτι τους!» (σχόλιο, σελ. 2)
Το «κοινωνικό» του πρόσωπο δείχνει για άλλη μία φορά ο… «σοσιαλιστής», Γιωργάκης Παπανδρέου! Βάζει μεταξύ άλλων τους ανάπηρους και τους άνεργους να πληρώνουν το φόρο ακίνητης περιουσίας! «Τιμωρούνται» και αυτοί επειδή έχουν σπίτι!

«Πολλοί πασόκοι θα ψηφίσουν ΚΚΕ» (σχόλιο, σελ. 2)
Με αφορμή τη χθεσινή παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ακόμη περισσότεροι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσουν ΚΚΕ. Εννοείται βέβαια γιατί ιδεολογικά αλλά και πρακτικά νιώθουν προδομένοι από το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη Παπανδρέου. Και φυσικά προδομένοι από τη πρωθυπουργία του. Και βέβαια αυτή η εικόνα καταγράφεται ανάλογα και σε επίπεδο Θεσσαλονίκης.

«Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες τηλεθεατές «ψηφίζουν» την ΕΤ3» (σελ. 3)
Υψηλή τηλεθέαση κατέγραψε η Nielsen Audience Measurement για τις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων της ΕΤ3 την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011. Σύμφωνα με τις μετρήσεις το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων στη μία σε πανελλαδικό επίπεδο σημείωσε μέσο όρο τηλεθέασης 8,7% με 143.121 τηλεθεατές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη ήταν 13,2% και στην περιφέρεια 10,3%. Υψηλή  τηλεθέαση είχαν και οι αθλητικές ειδήσεις με μεγαλύτερα ποσοστά στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το απογευματινό δελτίο ειδήσεων στις 17.00. Επίσης, μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης είχαν, τόσο η ενημερωτική εκπομπή «Πέντε και…» με την Έλσα Ποιμενίδου, καθώς και ο «Κόσμος των Σπορ» στις 18.30. Τέλος, το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στις 22.00 είχε πανελλαδικά 4,7% με 193.909 τηλεθεατές, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη 8,8% και στην περιφέρεια 5,9%.

«Θεσσαλονίκη: 300 παγκάκια σε κεντρικούς δρόμους» (σελ. 3)
Τριακόσια παγκάκια, δέντρα, βρύσες και σιντριβάνια θα κάνουν την εμφάνιση τους από τις επόμενες ημέρες έως το τέλος του χρόνου σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων η Τσιμισκή και η Μητροπόλεως, σε μια προσπάθεια να καταστεί η πόλη φιλικότερη προς τους πολίτες και τους επισκέπτες. Τα πρώτα παγκάκια θα τοποθετηθούν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα στην οδό Τσιμισκή, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη. Στην ενέργεια αυτή προχωρά η δημοτική αρχή, που επιπλέον προγραμματίζει να πεζοδρομήσει το συντομότερο δυνατό 50 δρόμους, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο χωρίς εμπόδια. Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκαναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, στη διάρκεια επιθεώρησης που πραγματοποίησαν το πρωί στα έργα πεζοδρόμησης στις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ρογκότη και Δαγκλή. Επιπλέον, ο κ. Κουράκης επανέλαβε πως τα έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθούν σε 2,5 χρόνια. Αναγνώρισε πως λόγω των εργασιών υπάρχει πρόβλημα για πεζούς και ποδηλάτες και ανέφερε πως η δημοτική αρχή αναζητά λύση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Με τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης»
«Παρατείνεται η ζωή των ανθρώπων ως και 1.000 χρόνια»
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες ειδήσεις που μας προκαλούν από ανησυχία μέχρι και… κατάθλιψη. Υπάρχουν όμως και ειδήσεις που μας κάνουν να ελπίζουμε και αφορούν μάλιστα κάτι που αποτελεί πρόκληση για την επιστήμη αλλά και διακαή πόθο των ανθρώπων για αιώνες: Τον έλεγχο της γήρανσης!
Ο Βρετανός γεροντολόγος Δρ. Aubrey de Grey, υποστηρίζει ότι έχουν ήδη γεννηθεί παιδιά που θα ζήσουν μέχρι τα 150 τους και πως πριν τα παιδιά αυτά συμπληρώσουν τα 20 χρόνια τους, «θα έχει έρθει στη ζωή και ο άνθρωπος που θα ζήσει μία χιλιετηρίδα».
Αναφέρει ότι οι γιατροί του μέλλοντος θα «συντηρούν» τον οργανισμό με γονιδιακές και βλαστοκυτταρικές θεραπείες πετυχαίνοντας περισσότερα αλλά και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής. Εξάλλου, ο μελλοντολόγος Ρέι Κουρτσβάιλ υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα «απολαμβάνουν» την αθανασία εντός των επόμενων 20 χρόνων. Πιστεύει ότι η λύση θα έρθει από την νανο-τεχνολογία, ωστόσο, δηλώνει ότι προς το παρόν πρέπει να καταλάβουμε την ακριβή λειτουργία του σώματός μας (σελ. 14-15)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Η Αφροδίτη δεν είναι μόνο έρωτας, αλλά και πετρέλαιο στην ΑΟΖ της Κύπρου». Σπεύδει ο «Όμηρος» για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το μεγάλο παιχνίδι ξεκίνησε. Έβαλε μπρος η πλατφόρμα-γεωτρύπανο Νoble με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη» (σελ. 8)

«Γ. Καρατζαφέρης : ‘‘Στη συνείδηση των Ευρωπαίων έχουμε χρεοκοπήσει’’».
«Στη συνείδηση των Ευρωπαίων έχουμε χρεοκοπήσει», παρατήρησε χθες ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 76η ΔΕΘ και καταλόγισε ανικανότητα τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον Αντώνη Σαμαρά  (σελ. 7)

«Παπαρήγα: ‘‘Να παρεμποδίσουμε το σχέδιο χρεοκοπίας του λαού’’». Τόνισε ότι «δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα, όσο είσαι μέσα στο λάκκο των λεόντων με λιοντάρια ελληνικά, ευρωπαϊκά και όχι μόνο» (σελ.  7)

«Ο Μπουτάρης θέλει να κάνει… δύσκολη τη ζωή των αυτοκινήτων». . «Θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή των αυτοκινήτων», είπε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που επιθεώρησε  την έναρξη των εργασιών πεζοδρόμησης στις οδούς Δαγκλή και Ρογκότη, καθώς επίσης και τις εργασίες ανάπλασης της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης  (σελ. 6)

«Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο Παπαγεωργόπουλος για την Παγία».
Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μετά την απολογία του στον β’ ειδικό ανακριτή (σελ. 5)

«Συνελήφθη ο Τούρκος που πουλούσε ηλεκτρικούς εκκενωτές στην Δ.Ε.Θ. Ενώπιον της δικαιοσύνης οδηγήθηκε έπειτα από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Τ.Θ.» ο 38χρονος Τούρκος υπεύθυνος του σταντ στη Δ.Ε.Θ. που πουλούσε ελεύθερα ηλεκτρικούς εκκενωτές (taser) σε σχήμα κινητού τηλεφώνου, έναντι 45€  (σελ. 5)

«Τέλος οι απεργίες από τους ταξιτζήδες της Θεσσαλονίκης» . Ο κ. Γιαννακάκης δήλωσε πως πλέον δεν θα υπάρχουν συνεδριάσεις, κινητοποιήσεις και απεργίες αλλά άλλου είδους κινητοποιήσεις, όπως φυλλάδια, δελτία Τύπου όπου θα ενημερώνουν τι γίνεται με τον κλάδο (σελ. 18)

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 857,18  – 1,67%

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο Παπαγεωργόπουλος για την Παγία» (σελ. 5)
Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μετά την απολογία του στον β’ ειδικό ανακριτή. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, για το σκάνδαλο της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής» του δήμου, το έλλειμμα της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 534.000 ευρώ, απολογούμενος χθες αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ήταν αυτός που αποκάλυψε την υπόθεση και κίνησε τις διαδικασίες για τη διενέργεια ελέγχων στο εν λόγω δημοτικό κονδύλι. Παράλληλα στην απολογία του τόνισε πως ήταν αυτός που απομάκρυνε άμεσα από τις θέσεις τους δημοτικούς υπαλλήλους, θέτοντας τους σε καθεστώς αργίας. Τελικώς με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο πρώην δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων. Να σημειωθεί πως με την απολογία του πρώην δημάρχου έπεσε η «αυλαία» των απολογιών για την «Παγία Προκαταβολή», καθώς συνολικά απολογήθηκαν 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, οι οποίοι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Την ίδια τύχη είχε και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που παραμένει, πάντως, προφυλακισμένος για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης «μαμούθ». Το επόμενο διάστημα η δικογραφία για την «Παγία» αναμένεται να διαβιβαστεί σε εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος, θα προτείνει την παραπομπή ή όχι των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη. «Σύντομα η ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας τις διαδικασίες ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης οδεύει προς το τέλος της. Πάντως να σημειωθεί πως οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους είναι αυτές της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, της απάτης σε βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση και της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Ακόμη, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε απιστία, της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η «μαύρη τρύπα» στο συγκεκριμένο ταμείο δημιουργήθηκε κατά το διάστημα από το 1999 έως το 2007. Διαπιστώθηκαν δε δαπάνες που είτε δεν δικαιολογούνταν και δεν ήταν νόμιμες είτε δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα παραστατικά.

«Συνελήφθη ο Τούρκος που πουλούσε ηλεκτρικούς εκκενωτές στην Δ.Ε.Θ» (σελ. 5)
Ενώπιον της δικαιοσύνης οδηγήθηκε έπειτα από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Τ.Θ.» ο 38χρονος Τούρκους υπεύθυνος του σταντ στη Δ.Ε.Θ. που πουλούσε ελεύθερα ηλεκτρικούς εκκενωτές (taser) σε σχήμα κινητού τηλεφώνου, έναντι 45€. Ο Τούρκος έμπορος του οποίου η εταιρία στεγάζεται στο περίπτερο 5 της Δ.Ε.Θ. συνελήφθη προχθές στις 17:30 περίπου το απόγευμα έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας. Στο κατάστημα – αντιπροσωπεία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 18 συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος απευθυνόμενος κατά την απολογία του στον εισαγγελέα ισχυρίστηκε πώς δεν γνώριζε το ισχύον ελληνικό νομικό πλαίσιο και νόμιζε πως επιτρεπόταν η διάθεση τέτοιων προϊόντων, πράγμα που ισχύει σ’ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το θέμα, προκύπτει πληθώρα ερωτηματικών σχετικά με το πόσο ελέγχονται τα προϊόντα των εταιριών που στεγάζονται – φιλοξενούνται στην φετινή έκθεση. Σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, οι συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης και μάλιστα οι κεκαλυμμένες εμπίπτουν ακράδαντα στον νόμο περί όπλων όπως αυτός ορίζεται στον ποινικό κώδικα.

«Ο Μπουτάρης θέλει να κάνει δύσκολη τη ζωή των αυτοκινήτων» (σελ.6)
Να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των αυτοκινήτων», είπε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που επιθεώρησε την έναρξη των εργασιών πεζοδρόμησης στις οδούς Δαγκλή και Ρογκότη, καθώς επίσης και τις εργασίες ανάπλασης της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την παράνομη στάθμευση, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανοχή της Δημοτικής Αρχής στο θέμα αυτό είναι πλέον μηδενική. Με αφορμή και τις δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας (16 έως 22 Σεπτεμβρίου) επανέλαβε την πρόταση του για εναλλακτική και πιο φιλική προς το περιβάλλον και την πόλη μετακίνηση. «Αυτές οι πεζοδρομήσεις, όπως και η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας για την οποία περιμένουμε εντός των ημερών έγκριση από την περιφέρεια, είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν έγινε νωρίτερα, κυρίως εξαιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας που απαιτείται για να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση των δρόμων. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην πόλη για τους πεζούς, να φαρδαίνουμε τα πεζοδρόμια, να διαδώσουμε τη χρήση των ποδηλάτων και να διευκολύνουμε τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας», είπε ο κ. Μπουτάρης.

«ΕΕΘ: Ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις της Δελφών το Μετρό» (σελ.6)
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στους επαγγελματίες στην Δελφών οι καθυστερήσεις στις εργασίες που παρατηρούνται στο εργοτάξιο του μετρό, με δεδομένο ότι αυτή θα παραμείνει κλειστή για ένα χρόνο κρούει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΕΕΘ, «η ανακοίνωση μάλιστα του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη ότι η βασική γραμμή του έργου περικόπτεται στη νέα Ελβετία και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, παρά τα συμφωνημένα για επιτάχυνση των εργασιών και διευκολύνσεις στους θιγόμενους». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «το έργο έχει καταντήσει… γεφύρι της Άρτας». «Είναι απαράδεκτο ένα έργο που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης, να έχει εξελιχθεί σε «ταφόπλακα» για εκατοντάδες επιχειρήσεις, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των εργασιών και που οφείλονται στην ολιγωρία και την προχειρότητα με την οποία αυτό αντιμετωπίζεται από τους υπευθύνους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδης. Επιπλέον, επισήμανε ότι τηρούνται «δύο μέτρα και σταθμά» σε σχέση με την κατασκευή του αντίστοιχου έργου στην Αθήνα. «Σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Αττικό Μετρό, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 36% των εργασιών, στην κύρια γραμμή, την στιγμή που στην Αθήνα σε πέντε περίπου χρόνια είχε ολοκληρωθεί η αρχική φάση ενώ σε λίγο ολοκληρώνονται και οι επεκτάσεις του έργου», υπογράμμισε ο κ. Ζορπίδης. Όπως τόνισε, είναι ανάγκη η επιτάχυνση των εργασιών, καθώς «η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο πότε θα έρθει η σειρά της για να επιβιβαστεί στο τρένο της ανάπτυξης και οι επαγγελματίες εν μέσω οικονομικής κρίσης να πληρώνουν τα σπασμένα».

«Στο μετρό Ψωμιάδης και εκπρόσωποι ΑΠΘ» (σελ.6)
Τα εργοτάξια σταθμών του μετρό επισκέφθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Διονύσιος Ψωμιάδης, όπως και ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κ. Γιάννης Παντής, και καθηγητές του ΑΠΘ. Το εργοτάξιο στο σταθμό «Ευκλείδης», τον πρώτο κατασκευασμένο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε ο κ. Διονύσιος Ψωμιάδης, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του κ. Τάκη Παπαϊωάννου. Για την πορεία του έργου, τους κκ. Ψωμιάδη και Παπαϊωάννου, ενημέρωσαν ο διευθυντής Έργων μετρό Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης και τα στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε., Μ. Ζάννη, Θ. Ζαχαράκης και Απ. Καραλής. Επίσκεψη σε τρία εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν ο αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., κ. Γιάννης Παντής, πρόεδροι και καθηγητές Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που σχεδιάζονται από τους δύο φορείς και οι οποίες εντάσσονται στο πνεύμα και στο γράμμα του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε η Αττικό Μετρό Α.Ε. / Μετρό Θεσσαλονίκης, με τους φορείς της πόλης. Η επίσκεψη στα εργοτάξια των σταθμών «Αγία Σοφία», «Βενιζέλου» και «Συντριβάνι», είχε σκοπό τον εντοπισμό των χωρικών δυνατοτήτων, προκειμένου να υλοποιηθούν εικαστικές και λοιπές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στις περιοχές των εργοταξίων του μετρό, με σκοπό την αισθητική τους βελτίωση και την φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *