Αλήθειες και ψέματα για το εισιτήριο 25 ευρώ στα Νοσοκομεία.

εσυΣτον Νόμο 4093/12 (Έγκριση Μεσοπρόθεσμου) και συγκεκριμένα στην περίπτωση 12 της υποπαρ. ΙΒ.2, της παρ. ΙΒ, του άρθρου πρώτου, ορίζεται « η εκ μέρους των ασθενών από 1.1.2014 καταβολή υπέρ ΕΟΠΥΥ του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών.»

Όμως μόλις 2,5 μήνες μετά την ψήφιση του παραπάνω Μεσοπρόθεσμου, ψηφίζεται ο Νόμος 4111/13, όπου με την παράγραφο 4 του άρθρου 37 διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο της προαναφερθείσας διάταξης.

Δηλαδή με απλά λόγια, ο πρώην Υπουργός Υγείας κος Λυκουρέντζος, επέβαλε κατόπιν εντολών της Τρόικας (Μεσοπρόθεσμο γαρ το νομοθέτημα) χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, άφησε όμως ένα παραθυράκι για τυχόν μελλοντική επανεξέταση του θέματος, με το δεύτερο εδάφιο της συγκεκριμένης διάταξης. Του τράβηξαν όμως το αυτί οι ανώτεροί του για την ύπαρξη του παραθύρου και έτσι 2,5 μήνες αργότερα το παράθυρο το αφαίρεσε ο ίδιος. Έτσι αναθεωρήσεις απαγορεύονται, ανεξαρτήτως της πορείας των οικονομικών των Νοσοκομείων.

Επομένως από 1.1.2014 ΟΛΟΙ οι νοσηλευόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κατά την εισαγωγή τους 25 ευρώ. Τελεία και παύλα. Ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους κάλυψης ή της οικονομικής τους κατάστασης. Τα δε χρήματα προορίζονται να καλύψουν τις τρύπες του ΕΟΠΥΥ, όπως σαφέστατα καθορίζεται στον νόμο και όχι τις ανάγκες των Νοσοκομείων και ασφαλώς ούτε την νοσηλεία των ανασφάλιστων.

Θα ήταν δε αφέλεια να πιστεύει κανένας ότι, ενώ με εντολή της Τρόικας, αφαιρέθηκε η δυνατότητα για αλλαγές στην παραπάνω διάταξη, είναι δυνατόν τώρα να μπουν προσθήκες, όπως εισοδηματικά κριτήρια, ασφαλιστική κάλυψη, ύπαρξη χρόνιων νοσημάτων κ.τ.λ., ώστε να υπάρχουν εξαιρέσεις από την πληρωμή του 25ευρου ή να αλλάξει ο προορισμός των χρημάτων.

Το δε χαράτσι του 1 ευρώ σε κάθε συνταγή, μάλλον έχει περάσει απαρατήρητο…

Αντώνης Γερμανάκης

Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

πηγή. ygeianet.gr

2 thoughts to “Αλήθειες και ψέματα για το εισιτήριο 25 ευρώ στα Νοσοκομεία.”

 1. Εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια καταληστεύουν τον ελληνικό λαό με αλεπάλληλα μέτρα στον τομέα της υγείας.Απαριθμώ ορισμένα εξ αυτών: Αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένων στα φάρμακα,κόψιμο φαρμάκων από την συνταγογραφούμενη λίστα,απόδοση διαφοράς τιμής πρωτοτύπου-γενοσήμου από τον ασφαλισμένο,αύξηση συμμετοχής σε παρακλινικές εξετάσεις,κούρεμα ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ αμοιβών σε γιατρούς και λοιπούς προμηθευτές,
  τηλεφωνική κλήση με χρέωση γιά ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ,χαράτσι ένα ευρώ ανά συνταγή γιά τον ΕΟΠΠΥ, κτλ.
  Τώρα 25 ευρώ γιά εισαγωγή σε νοσοκομείο του ΕΟΠΠΥ.Βάλτε και το πραγματικό γεγονός ότι γιά να εξετασθεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΠΥ με οξύ πρόβλημα υγείας δεν βρίσκει ραντεβού την ίδια μέρα (είναι ολα κλεισμένα για καιρό) και πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τον γιατρό.Ολα αυτά συνθέτουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας 3 χρόνια μετά από αλεπάλληλα μέτρα και μνημόνια.Και έπεται συνέχεια.
  Δυστυχώς όμως,τα παπαγαλάκια των κυβερνώντων στα ΜΜΕ(Μέσα Μαζικής Εξαπατήσεως) και οι δικές τους δουλικές ηγεσίες του ιατρικού σώματος αφήνουν τους εγκληματίες που κυβερνούν αυτήν την χώρα να την οδηγήσουν στον αφανισμό και στην εξαθλίωση!

 2. Και που ‘σαι ακομη ,Κωστη .

  Εγω .παντως .επειδη εχω ζησει χειροτερα ( τρεις ασθενεις σε καθε κρεβατι ,παντελη απουσια αντιβιοτικων πλην πενικιλλινης ,μια νοσηλευτρια για 20-25 χειρουργημενους ασθενεις ,γυαλινες συριγγες που επρεπε να αποστειρωθουν ξανα και ξανα κ.λ.π ,για να μην αναφερω τους μισθους των επαγγελματιων υγειας ) πιστευω οτι εχουμε δρομο ακομη για τον πατο .

  Και μην παραξενευτεις αν φτασουμε εκει .
  Γιατι αυτο μας αξιζει ,δυστυχως .Ειμαστε μια χωρα που εχουμε κανει καραμελα το ποσο μεγαλοι και τρανοι ηταν οι (υποτιθεμενοι) προγονοι μας ,στρωσαμε φαρδυ-πλατυ το κ@λο μας πανω σε εκεινες τις δαφνες και αυτο ηταν !!!

  Τωρα και να θελουμε να σηκωθουμε ,διαλεξαμε τη λαθος στιγμη !
  Δεν προκειται να λαβουμε βοηθεια ( και λεγοντας βοηθεια εννοω ουσιαστικη και οχι δανεικα που τα πληρωνουμε χρυσα ) απο κανενα !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *