Κίνδυνος λουκέτου για το Γενικό Κρατικό Νίκαιας

νικαιαΣήμα κινδύνου εκπέμπει το Γενικό Κρατικό Νίκαιας και ζητάει από το υπουργείο Υγείας πρόσθετη χρηματοδότηση αλλιώς κλείνει. Το νοσοκομείο έχει ήδη καλύψει το πρώτο οκτάμηνο το 90,59% των πιστώσεων του έτους. Σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 23/9/2013 του διευθυντή διοικητικού του νοσοκομείου προς το διοικητικό συμβούλιο -το οποίο διαβιβάστηκε στην αρμόδια υγειονομική περιφέρεια και στο υπουργείο Υγείας- η πίστωση φτάνει μέχρι σήμερα.

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε πως οι πιστώσεις του προϋπολογισμού μας επαρκούν κατ’ εκτίμηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2013 και κατόπιν τούτου θα αντιμετωπίσουμε σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας δεδομένου ότι δεν θα είναι δυνατή η έκδοση απόφασης δέσμευσης πίστωσης και συνεπώς ανέφικτη η πραγματοποίηση προμήθειας υλικών για τη λειτουργία του νοσοκομείου».

Ισορροπία τρόμου

Το έγγραφο είναι ένα από τα πολλά που η διοίκηση του νοσοκομείου έχει στείλει ως προειδοποίηση για την ανεπαρκή χρηματοδότηση στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια και στον υπουργό. Οπως αναφέρει η επιστολή σε συνέχεια εγγράφων του νοσοκομείου, «ουδεμία απάντηση ή ενέργεια υπήρξε από το υπουργείο Υγείας ή από τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου».

Η πίστωση του νοσοκομείου για το 2013 είναι 28.044.921 ευρώ και ήδη το πρώτο οκτάμηνο έχουν ξοδευτεί 25.407.282,50 ευρώ. Πίστωση πολύ χαμηλότερη από εκείνη του 2012, οπότε το νοσοκομείο δαπάνησε 31.400.566,73 ευρώ.

Η ελλιπής χρηματοδότηση έχει φέρει σε ακραίο σημείο το νοσοκομείο. Η ισορροπία τρόμου ανάμεσα στα εξαιρετικά χαμηλά κονδύλια και τις ανάγκες των ασθενών το σπρώχνει καθημερινά προς την κατάρρευση. Το υπουργείο γνωρίζει, αλλά κωφεύει. Σοβαρές οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, φάρμακα για τους ασθενείς με AIDS. Η διοίκηση καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να το κρατήσει όρθιο ακυρώνοντας την αγορά άκρως απαιτητών ιατρικών μηχανημάτων (αγορά για την οποία έχει ολοκληρωθεί η νόμιμη και χρονοβόρα διαδικασία) προκειμένου να βρεθούν χρήματα για κρίσιμα φάρμακα. Παρ’ όλα αυτά, το φαρμακείο συνεχίζει να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Η οργή των ασθενών με βιβλιάρια Προνοίας που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω των ελλείψεων ξεσπά άδικα στους υπαλλήλους του φαρμακείου.

«Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή και κατ’ εξοχήν αρμόδιοι είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» τονίζει σε ανακοίνωση η 5μελής επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου και προσθέτει: «Η πολιτική που εφαρμόζουν έχει σκοπό την πλήρη διάλυση του νοσοκομείου μας και, πρακτικά, το λειτουργικό του κλείσιμο. Απαιτούμε την άμεση χρηματοδότηση του Νοσοκομείου μας και την άμεση κάλυψη των ασθενών, που παρακολουθούνται είτε ως νοσηλευόμενοι είτε ως εξωτερικοί ασθενείς, με τα αναγκαία για την περίθαλψή τους και την υγεία τους φάρμακα».

Τον Ιούλιο ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Γιάννης Ευδοκιμίδης είχε 10 εκατομμύρια ευρώ στη διάθεσή του από το υπουργείο Υγείας, τα οποία κατένειμε ανισομερώς: τα μισά στο «Αττικόν» και τα ρέστα στα υπόλοιπα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του. Το Γενικό Κρατικό Νίκαιας έλαβε 450.000 ευρώ!

Χωρίς απόθεμα φαρμάκων

Σε έγγραφό του προς τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ (29.8.2013) με κοινοποίηση στο υπουργείο Υγείας ο διοικητής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Πεταλάς, μετά τη σχετική μοιρασιά, αναφέρει ότι «ακόμα και σε ανακατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού να προβούμε, δεν δύνανται να καλυφθούν οι ανάγκες μας μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός μας για την οικονομική χρήση 2013 έχει υποστεί περαιτέρω μείωση σε σχέση με τα οριακά μεγέθη των δαπανών του προϋπολογισμού 2012. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ήδη τεθεί στο υπουργείο Υγείας, το οποίο και σας έχει κοινοποιηθεί».

Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» η διεύθυνση του φαρμακείου του νοσοκομείου σε έγγραφό της στις 30.8 υπογραμμίζει:

«Δεν υπάρχει απόθεμα φαρμάκων για την εξυπηρέτηση των ασθενών του ιατρείου λοιμώξεων του νοσοκομείου καθώς κι αυτών των φυλακών Κορυδαλλού σε αντιρετροϊκά φάρμακα (φάρμακα AIDS) όπως και του παιδοενδοκρινολογικού ιατρείου του νοσοκομείου. Το υπάρχον απόθεμα για την κάλυψη των νοσηλευομένων επαρκεί για ελάχιστο χρονικό διάστημα κι έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα άκρως απαραίτητα όπως: αντιβιοτικά, αντιμηκητιασικά, αλβουμίνες και αντιαιμορραγικά. Επίκειται επείγον ζήτημα εξυπηρέτησης των ασθενών με βιβλιάρια πρόνοιας-απορίας, των οποίων εκτελεί συνταγές το νοσοκομείο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων».

Με ανακατανομές πιστώσεων του προϋπολογισμού, μεταφέροντας δηλαδή από τον έναν κωδικό στον άλλον βάσει αναγκών και προτεραιοτήτων, η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το «νευρικό» Νίκαιας (όπως το αποκαλούν οι γιατροί του λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας). Ενδεικτικά, έγγραφο της 20.9.2013 αναφέρει ότι «προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου, σας γνωστοποιούμε πως θα προβούμε σε μείωση της πίστωσης του ΚΑ 1511Α που αφορά σε προμήθεια τροφίμων κατά 50.000 ευρώ προκειμένου να ενισχύσουμε την πίστωση του ΚΑ 1312 Α που αφορά σε προμήθεια φαρμακευτικού υλικού η οποία έχει εξαντληθεί».

Ο διοικητής του νοσοκομείου στο ίδιο έγγραφο (29.8) προς τη 2η ΥΠΕ και στο υπουργείο παραθέτει ενδεικτικά δεδομένα για τις πιστώσεις προϋπολογισμού σε διάφορες κατηγορίες δαπανών του νοσοκομείου, αναφέροντας ότι για την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού από 7.110.282 ευρώ έχει απομείνει το ποσό των 39.185,95 ευρώ, για υγειονομικό υλικό από 6.279.200 ευρώ έχει απομείνει το ποσό των 100.900,36 ευρώ, για προμήθεια ορθοπεδικού υλικού από 855.000 ευρώ έχουν απομείνει 128.787,24 ευρώ, για τα χημικά αντιδραστήρια από 3.796.734 ευρώ έχουν απομείνει 334.805,10 ευρώ.

Της Ντάνι Βέργου

http://www.efsyn.gr/?p=119998

 νοσοκ. Νικαιας Σύλλογος εργαζομενων ΚΛΙΚ εδω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *