Νέα από Αρκαδία. Ζήτημα αγωγής

ARKADIA18-150x1501Στο τέλος αυτού του καλοκαιριού, όσοι χρησιμοποίησαν δημόσια μεταφορικά μέσα για τις μετακινήσεις τους, θα έμειναν με μια πικρή γεύση από τη νέα γενιά των πεντάχρονων και οχτάχρονων βλαστών μας που κάνει το ντεμπούτο της στη ζωή με ένα δυσάρεστο εντυπωσιακό τρόπο.

Στα λεωφορεία της γραμμής για τη θάλασσα, στις παραλίες ή στα εστιατόρια μια συνεχής επίδειξη τέλειας απουσίας ορίων και έλλειψης κοινωνικής αγωγής, έκανε και την πιο καλοπροαίρετη ανοχή θρύψαλα – ακόμα και αν λατρεύεις τα μικρά… Απαθέστατοι ο μπαμπάς και η μαμά παρακολουθούν τα βλαστάρια τους να κλωτσούν το κάθισμα του μπροστινού τους , να ουρλιάζουν χωρίς λόγο στο αυτί του διπλανού τους, να εκτοξεύουν το μπουκάλι του νερού στον απέναντι ανυποψίαστο.

Από κοντά και τα κάπως μεγαλύτερα παιδιά του γυμνασίου, ασυνόδευτα βεβαίως από γονείς, να κάνουν σαματά, να μην σέβονται το διπλανό τους υπερήλικα, να αδιαφορούν αν αυτός είναι όρθιος και κρέμεται από μια χειρολαβή.

Τα παιδιά αυτά είναι οι αυριανοί ενήλικες, που θα πετάξουν το άδειο πακέτο τσιγάρων από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους, θα αφήσουν τη σακούλα με τα αποφάγια τους στην άμμο, θα προσπεράσουν «πονηρά» τον μπροστινό τους στη ουρά, θα γίνουν οι νταήδες της ασφάλτου…

Το πρόβλημα αγωγής των νέων δεν είναι τωρινό, οι ρίζες του είναι βαθιές και έρχονται από μακριά. Δεν φταίει ούτε η κρίση ούτε οι δυσκολίες που ενέσκηψαν. Δεν άνοιξαν από τη μία μέρα στην άλλη οι οχετοί. Είχε ήδη συντελεστεί και συντελείται μέσα στην οικογένεια, στα σχολεία και σε ολόκληρη την κοινωνία, μια θορυβώδης αποκήρυξη των «καλών τρόπων». Τους αποκάλεσαν «καθωσπρεπισμό» και νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν. Και δεν κατάλαβαν ότι ο τύπος ενός κανόνα όταν συγχέεται με το περιεχόμενό του παράγει εκτρώματα.

«Σε κάθε περίοδο υπήρχε καταπίεση, αλλά η κερδισμένη σε αντάλλαγμα ικανότητα να πηγαίνει κανείς αντίθετα σε ορισμένες ροπές του – λογιζόταν ως επίτευγμα αυτό. Μόνο στη δική μας εποχή θεωρήθηκε κατόρθωμα η περιφρόνηση των περιορισμών εν γένει. Ας μη διαμαρτυρόμαστε, λοιπόν, που σπάζουν κλειδαριές και ανοίγουν με πάταγο κάποιες θύρες γερά ασφαλισμένες άλλοτε. Οι νέοι τύραννοι είναι εδώ. Ελεύθεροι να λοιδορούν, να χειροδικούν, να τα κάνουν γυαλιά-καρφιά, άμα τους καπνίσει, και να σαρκάζουν με το σοκ που προκαλούν». Β. Καραποστόλης

Καταλήψεις

Ήταν αναμενόμενο. Μετά την απεργία των εκπαιδευτικών τη σκυτάλη της διάλυσης της παιδείας παίρνουν οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Έτσι χθες ξεκίνησαν τη κατάληψη οι μαθητές του τρίτου λυκείου της πόλης, αντιδρώντας στο «νέο λύκειο» και ακολουθώντας τους μαθητές του πρώτου λυκείου που συνεχίζουν την απεργία τους για δεύτερη (χθες) συνεχόμενη μέρα.

Στο Αστρος οι καταλήψεις που είχαν ξεκινήσει τη Δευτέρα τερματίστηκαν την Τρίτη και τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά. Πάντως, από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανακοινώνεται πως η αναπλήρωση των χαμένων ωρών στα σχολεία είναι στο χέρι του διευθυντή, ενώ οι απουσίες των μαθητών θα μπαίνουν κανονικά.

Έκθεση ζωγραφικής

Στη αίθουσα τέχνης «Κούρος» προσκεκλημένος καλλιτέχνης είναι αυτή τη φορά, ο ζωγράφος Ηλίας Δελλόγλου, γνωστός στους αναγνώστες της «Καθημερινής», και όχι μόνο, με το ψευδώνυμο Ηλίας Μακρής. Στην εφημερίδα, ως Ηλίας Μακρής αποτυπώνει στα εύστοχα σκίτσα του την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα με πικρό χιούμορ, σαρκασμό και στοχαστικότητα. Ως Ηλίας Δελλόγλου είναι εξίσου ταλαντούχος, καταξιωμένος ζωγράφος με πλήθος ατομικών αλλά και συλλογικών εκθέσεων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 9μμ και θα προλογίσει ο Δημήτρης Ταλαγάνης.

Στην μακρινή Ιερισσό

Ἡ Μητρόπολη Ιερισσού και Αγίου Όρους, την οποία ποιμαίνει εδώ και ένα χρόνο ο Σος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2013 πρόκειται να βιώσει χαρά «ἀνεκλάλητη», σύμφωνα με ανακοίνωση, από την μετακομιδή των Λειψάνων της αγίας Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής πού ἡ Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της τις μέρες αυτές,. Η μετακομιδή θα γίνει από την Όσσα Λαγκαδά όπου ανευρέθησαν, στον τόπο όπου ἡ Αγία γεννήθηκε και μαρτύρησε, στο Ζαγκλιβέρι. Προς τούτο πολλοί συμπατριώτες μας αναμένονται να «αλώσουν» για μια ακόμη φορά την περιοχή, με προσκυνηματική εκδρομή που διοργανώνουν προς τούτο.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Η επερχόμενη διαθεσιμότητα 14 υπαλλήλων του ΙΚΑ Τρίπολης ήρθε προς συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου από το δημοτικό σύμβουλο κ. Τάσο Παπαζαχαρία. Ενημέρωση έκανε η δημοτική σύμβουλος κ. Ρούλα Συνοδινού, εργαζόμενη του ΙΚΑ η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία θα προκληθούν από μια τέτοια κινητικότητα, όπως είναι οι καθυστερήσεις στις επιτροπές του ΚΕΠΑ, στις συντάξεις… κλπ, πέραν του ότι κάποιοι συμπολίτες μας θα χάσουν τη δουλειά τους… Τελικά το ΔΣ αποφάσισε να συνταχθεί και να αποσταλεί ψήφισμα διαμαρτυρίας από εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Αναρρωτική άδεια

Ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια σε υπάλληλο του υπουργείου Υγείας -αδιευκρίνιστο το πότε- αποτελεί ίσως την πιο… απίστευτη περίπτωση απουσίας από τη δουλειά για λόγους υγείας και αποκαλύπτει το μέγεθος του «οργίου» χορήγησης αδειών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» υπάλληλος του υπουργείου Υγείας πήρε τρεις εβδομάδες αναρρωτική άδεια γιατί το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού του χεριού… εκτινασσόταν και προφανώς δεν μπορούσε να κυκλοφορεί στους διαδρόμους του υπουργείου με παρατεταμένο δάχτυλο.

Στον συγκεκριμένο υπάλληλο είχε χορηγηθεί η ανάλογη ιατρική γνωμάτευση από γιατρό του νοσοκομείου Λαρίσης ο οποίος σημείωνε σε αυτή ότι αφού τον εξέτασε διέγνωσε ότι πάσχει από «τινασσόμενο μέσο δάκτυλο της αριστερής χειρός».

Πηγή: www. iefimerida.gr

Ιατρείο Εφηβικής Υγείας

Από τις αρχές Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου Ιατρείο Εφηβικής Υγείας για εφήβους από 11 έως 19 ετών, οι οποίοι θα έχουν κλείσει ραντεβού εκ των προτέρων. Υπεύθυνος του Ιατρείου είναι ο Παιδίατρος του Κέντρου Υγείας, ο οποίος έχει μετεκπαιδευτεί στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Παν. και Αγλ. Κυριακού. Πηγή: leonidion.gr

Χαμογελάτε

Αυτό που οι τραγουδίστριες, να θέλουν να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους κι αντί να κάνουν φωνητική κάνουν πλαστική, δεν το καταλαβαίνω.

Πήρα κατά λάθος την πυροσβεστική σήμερα, οπότε έβαλα φωτιά στο σπίτι για να μην φανώ ηλίθιος…

Όταν έχω νεύρα στην δουλειά πλησιάζω το αφεντικό μου και του λέω: “είσαι μαλάκας”….μετά δείχνω το bluetooth μου και νομίζει ότι μιλάω στο κινητό.!!

Δεν κάνω ποτέ λάθη. Μια φορά νόμιζα ότι έκανα, αλλά τελικά έκανα λάθος.

Έχασες το καπάκι της μερέντας; Μην αγχώνεσαι… φάτην όλη να μη χαλάσει..

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Ζήτημα αγωγής”

  1. Της ημετερας παιδειας τεκνα …

    Αυτη ειναι και η κυρια αιτια που αυτη η χωρα παει συνεχεια κατα διαβολου !
    Ελλειψη κανονων ,μνημης και σεβασμου απεναντι σε οποιονδηποτε και σε οτιδηποτε .

    Ειναι δυνατον να φτιαξεις κρατος με τετοιο υλικο ;;;

    Μπανανια στον αιωνα τον απαντα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *