Νέα από Αρκαδία. Σεβασμός του δημόσιου χώρου

ARKADIA18-150x1501Τα φώτα της δημοσιότητας και το πολιτικό ενδιαφέρον αυτής της εβδομάδας κερδίζουν, αναμφίβολα, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, και κυρίως η στυγνή δολοφονία του 34χρονου στην Αμφιθέα.

Όμως αυτήν την εβδομάδα έχουν έρθει οι γνωστοί μας επιθεωρητές, αλλά με αυτούς φαίνεται ότι δεν ασχολείται κανείς. Ήρθαν, όχι μόνο να τσεκάρουν τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά για να τσεκάρουν και τα έργα που ποτέ δεν έγιναν, σε διάφορα μέρη της χώρας, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κι αυτός είναι ένας τομέας -των υποδομών, της διαχείρισης των αποβλήτων των καταναλωτικών μας συνηθειών και συσκευασιών- στον οποίο έχουμε μείνει πολύ πίσω. Το μόνο που θυμάται κανείς εδώ και χρόνια από αυτό το «μέτωπο» είναι οι «αγώνες» των κατοίκων για να κλείσει το Πλάτωμα και να πάνε αλλού τα σκουπίδια. Που αλλού, στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, στην Αγία Τριάδα, προσωρινά βέβαια, μέχρι να ξεχαστούν κι εκεί.

Εν τω μεταξύ η πόλη αναπλάσσεται, και έχει γίνει αγνώριστη. Όμως μια βόλτα σε κεντρικά της σημεία της, αποκαλύπτει πως πολλοί κάδοι ανακύκλωσης ή έχουν εξαφανιστεί ή όπου υπάρχουν χρησιμοποιούνται για όλα τα σκουπίδια. Σε μια πόλη που φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, να υποδεχτεί μελλοντικά πολλούς τουρίστες ολοχρονίς, που λέει πως έχει ευγενείς και φιλόξενους κατοίκους και επαγγελματίες, κανείς δεν ασχολήθηκε με την υποδοχή των ανακυκλούμενων απορριμμάτων. Πώς λοιπόν να διαπαιδαγωγηθούν οι πολίτες. Όταν και όπου υπάρχουν μπλε κάδοι, ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που ακολουθούν πιστά και με τον σωστό τρόπο τη διαδικασία της ανακύκλωσης; Ίσως γιατί κανείς δεν συνέχισε να τους διδάσκει τον τρόπο, ενώ και όσοι λειτουργούν υπεύθυνα, ελάχιστα πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της κίνησής τους.

Πολλοί θα πουν ότι σε τέτοιες εποχές δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες. Εύκολη δικαιολογία… Γιατί πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν λειτουργώντας παράλληλα ο κεντρικός σχεδιασμός -της πολιτείας ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- η διαπαιδαγώγηση των πολιτών και ο εθελοντισμός. Για παράδειγμα, είναι σπουδαία η λειτουργία των εθελοντών στις δράσεις που κάνει γνωστός τηλεοπτικός σταθμός καθαρίζοντας διάφορα σημεία της χώρας. Βλέπουμε, πως αυτοί οι εθελοντές βάζουν τα χέρια τους μέσα σε νησίδες πνιγμένες στο αγριόχορτο για να βγάλουν ό,τι πέταξαν ελαφρά τη καρδία οι περαστικοί. Όμως πώς να σεβαστούν έναν δημόσιο χώρο που δεν έχουν σεβαστεί πρώτα απ’ όλα οι τοπικοί άρχοντες; Γιατί μπορεί για τους σύγχρονους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων να χρειάζονται χρήματα και υποδομές, αλλά για την αποψίλωση του χώρου μπροστά από το σπίτι μας χρειάζεται απλώς βούληση…

Δεν ξεχνά

Έχει αποδημήσει εις Κύριον εδώ και σαράντα τόσα χρόνια. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να τον έχουν ξεχάσει όλοι, ακόμη και οι συγγενείς του, τρόπος του λέγειν δηλαδή, εκείνη που δεν τον ξέχασε είναι η εφορία. Τον θυμήθηκε και του έστειλε μάλιστα ειδοποίηση για εξόφληση απλήρωτου χρέους. Που συνέβη το γεγονός; Εδώ στην Τρίπολη.

Πλημμελή μέτρα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Αρεως με σκοπό την ερχόμενη Κυριακή να ο κύριος χώρος της να είναι επισκέψιμος. Δεν λείπουν ωστόσο τα δυσάρεστα καθώς τα μέτρα προστασίας, που η εργατική νομοθεσία επιβάλλει για την ασφάλεια των περαστικών από ατυχήματα, είναι πλημμελή. Θύμα των ημερών αυτής της κατάστασης συμπολίτης μας, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος στην προσπάθειά του να βρει κάδο απορριμμάτων που είχε απομακρυνθεί λόγω των έργων, έμπλεξε σε μη ορατό τη νύχτα εργολαβικό νήμα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι. Αυτή την αδιαφορία όσον αφορά τα προστατευτικά μέτρα ποιος θα την πληρώσει; Και αυτόν τον άνθρωπο, που τώρα τραβάει τα πάνδηνα σε πόνους και οικονομική αφαίμαξη, ποιος τον αποζημιώνει;

ΑμεΑ

Ερώτηση αναφορικά με την πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση εξαίρεση από το μέτρο της διαθεσιμότητας των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και μέλη των οικογένειών τους, κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Ζαχαριά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το μέτρο για διαθεσιμότητα υπαλλήλων του δημόσιου τομέα είναι παράνομο, απαράδεκτο και πρέπει να ακυρωθεί. Ειδικότερα, για τις περιπτώσεις των ατόμων με αναπηρία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να διορθωθούν τα σημεία της εγκυκλίου που αφορούν υπαλλήλους που δεν έχουν ή έχει λήξει το πιστοποιητικό αναπηρίας και είναι στις λίστες αναμονής των ΚΕ.Π.Α., όπως και να αρθεί η αδικία σε βάρος αδελφών ατόμων με αναπηρία πάνω από 67 %, που στη συγκεκριμένη ημερομηνία διαθεσιμότητας δεν έχουν την επιτροπεία του προσώπου με αναπηρία.

Ελληνικά για μετανάστες

Στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα εκμάθησης ελληνικών σε μετανάστες επιπέδων Α1 και Α2. σε Τρίπολη και Αστρος . Το Έργο «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ7» απευθύνεται σε Πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι μετανάστες τις γνώσεις για την ομαλότερη ένταξη τους στην κοινωνία. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Διαδηλώσεις

 

Σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013, στις 10:30 το πρωί διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Αγ. Βασιλείου, ενάντια στη συνολική πολιτική των κυβερνώντων που «διαλύει την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, την Εθνική Άμυνα με απαίτηση των δανειστών». Αύριο δε, Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο διοργανώνεται αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

 

Δρόμος Αστρους Καστρίου

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση του έργου με τίτλο: «Μελέτη για την κατασκευή της επαρχιοακής οδού Τρίπολη – Αγιος Πέτρος – Καστρί στα τμήματα : α0 Παράκαμψη Τεγέας και β0 Ορεινή Μελιγού – Αστρος με τις παρακάμψεις του Αστρους» προεκτιμώμενης αμοιβής 1.949.973,78 € (χωρίς Φ.Π.Α. 23%). Αντικείμενο του έργου αποτελεί η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και ερευνών για την κατασκευή των οδικών τμημάτων: α) Παράκαμψη Τεγέας, και β) Ορεινή Μελιγού–Άστρος της Επαρχιακής Οδού Τρίπολη – Καστρί – Αγ. Πέτρος-Άστρος. Το τμήμα Παράκαμψης Τεγέας, μήκους περίπου 9,5 χλμ., αφορά κυρίως νέα χάραξη η οποία πρόκειται να εξυπηρετήσει μετακινήσεις υπερτοπικής κυκλοφορίας, παρακάμπτοντας την περιοχή της Τεγέας στην οποία η υφιστάμενη οδός διέρχεται μέσα από το οικιστικό περιβάλλον.

 

Χαμογελάτε

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επιγραφή “μη το αναποδογυρίζετε” είναι στην κάτω πλευρά της συσκευασίας. Έλεος!

 

Σύμφωνα με τον μετρητή θερμίδων μου, σήμερα πρέπει να κάνω ποδήλατο για 3μιση χρόνια

-Γεια! Είμαι η καινούρια γειτόνισσα! -Από πάνω ή από κάτω; -Μμμ..κατευθείαν στο ψητό βλέπω.

Να’ σαι άντρας, να έχεις γενέθλια την ημέρα της γυναίκας… και να σου φωνάζουν από απέναντι Χρόνια Πολλά… Μη σου τύχει…!

Σήμερα στις 4 τα ξημερώματα ήρθε ο γείτονας και μου χτύπησε την πόρτα.. Μα καλά.. Δεν έχει καθόλου τρόπους; Πάλι καλά που ήμουν ξύπνιος παίζοντας ντραμς. Αλλιώς σιγά μην του άνοιγα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *