Παγκρήτια σύσκεψη Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/9 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου παγκρήτια σύσκεψη των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ .
Οι νοσοκομειακοί γιατροί από όλους τους νομούς της Κρήτης συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις, τις κυβερνητικές ρυθμίσεις στην Υγεία και τους τρόπους καλύτερου συντονισμού και κοινών αντιδράσεων στα νέα ληστρικά και αντικοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών( ΟΕΝΓΕ) ότι η πολιτική της κυβέρνησης  έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της κοινωνίας και  ότι τοΜνημόνιο έχει εξελιχθεί σε πραγματική τραγωδία για την οικονομία, την εργασία, τα δημόσια αγαθά , την κοινωνική συνοχή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων.
Την ώρα που η οικονομική κρίση εκτός από φτώχεια “παράγει” και αρρώστια κι ενώ καταγράφεται μια θεαματική στροφή των πολιτών προς το ΕΣΥ, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κάνουν ότι μπορούν για να υποβαθμίσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και να μεταφέρουν το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των ασθενών. Οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας είναι προάγγελος μιας δραματικής επιδείνωσης όχι μόνο των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, αλλά κυρίως της ποιότητας περίθαλψης των συμπολιτών μας και μάλιστα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν αυτή την κυβέρνηση επικίνδυνη και πιστεύουν ότι η ανατροπή της , καθώς και η ακύρωση όλου του «νεοφιλελεύθερου κοινωνικού πειράματος» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα υπό την εποπτεία κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ- αγορών , δεν είναι πλέον μια συνδικαλιστική ή πολιτική επιδίωξη αλλά μια αδήριτη κοινωνική ανάγκη.
Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ αποφάσισαν να εισηγηθούν στις προσεχείς Γενικές Συνελεύσεις των νοσοκομείων  , τις παρακάτω ενέργειες :

Διαρκή εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τις διαλυτικές συνέπειες που θα έχουν στην περίθαλψη των πολιτών τα μέτρα της κυβέρνησης. Ως πρώτο βήμα , θα κυκλοφορήσει στα νοσοκομεία ανοικτή επιστολή των Ενώσεων προς τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Θα ακολουθήσουν δημόσιες εκδηλώσεις και συζητήσεις, από κοινού με άλλους φορείς, με στόχο τη δημιουργία μετώπου υπεράσπισης της Υγείας ως δημόσιου αγαθού και κοινωνικού δικαιώματος.
Σταθερή προσπάθεια συντονισμού με τους εργαζόμενους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και τις συλλογικές αντιστάσεις των πολιτών , για την οριστική απαλλαγή της κοινωνίας και της χώρας από τα εξουσιαστικά δεσμά κυβέρνησης- Μνημονίου-τρόικας.
Πολιτική ανυπακοή στη μετατροπή των γιατρών σε εισπρακτικό μηχανισμό του Υπουργείου . Ενίσχυση με κάθε τρόπο των πρωτοβουλιών του κινήματος «     Δεν πληρώνω στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας » .
Καθολική αντίδραση στην οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για την έκδοση πιστοποιητικών υγείας των μαθητών , φοιτητών , εργαζομένων κλπ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν αυτονόητη τη δωρεάν χορήγηση κάθε πιστοποιητικού που ή ίδια η Πολιτεία θεσπίζει και υποχρεώνει τους πολίτες να προσκομίσουν.  Θα απαιτήσουν από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να μην εισπράττουν τα 5 ευρώ ανά επίσκεψη και συμβολικά θα ορίσουν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ως ημέρα δωρεάν χορήγησης όλων των ιατρικών πιστοποιητικών στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης.
Την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα κάθε πρωτοβουλίας κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο  στις τοπικές κοινωνίες , υλοποιώντας έμπρακτα το σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση- κανένας χωρίς περίθαλψη και φροντίδα την ώρα της ανάγκης».

ΡΕΘΥΜΝΟ 14/9/2011

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ της ΚΡΗΤΗΣ

ΠΗΓΗ. (Υgeianet)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *