Οδηγίες για το «εργόσημο» με εγκύκλιο του ΙΚΑ

Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου του «εργόσημου» παρέχει με την υπ’ αρ. 68/9-9-2011 εγκύκλιό του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Το «εργόσημο», το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο, (Ν. 3863/2010), δίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη δυνατότητα σε όλους όσους απασχολούν εργαζόμενους σε κατ’ οίκον περιστασιακές εργασίες όπως οικιακούς βοηθούς, νοσοκόμους, συνοδούς, οικοδιδάσκαλους, κηπουρούς, κομμωτές, μακιγιέρ, ξυλουργούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.ά., να μπορούν
εύκολα να τους απασχολούν με απόλυτη διασφάλιση και νομιμότητα.

Στη νέα διαδικασία υπάγονται ενδεικτικά οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:

Οι υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας, (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό).

Οι κηπουρικές εργασίες και οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες οι οποίες δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.

Η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη και η μεταφορά νηπίων και βρεφών, η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους, και η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Κατά τη διαδικασία της εφαρμογής του «εργοσήμου», ο εργοδότης προσέρχεται στα ΕΛΤΑ ή στις τράπεζες και προαγοράζει τον αριθμό των εργοσήμων που επιθυμεί, προκειμένου να τα αποδώσει στον απασχολούμενο έναντι της αμοιβής, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους.

Η τιμή αγοράς του εργοσήμου περιλαμβάνει την αμοιβή του απασχολούμενου και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο απασχολούμενος μεταβαίνει ο ίδιος στα ΕΛΤΑ ή στις τράπεζες, προκειμένου να εξαργυρώσει τα κουπόνια του και εισπράττει το αναγραφόμενο πληρωτέο ποσό.

Οι ασφαλιστικές εισφορές μεταβιβάζονται αυτόματα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο εργαζόμενος κατοχυρώνει τα δικαιώματά του για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Οι καταβληθείσες ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη κατά τα 2/3 και από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου κατά το 1/3.

Ως δικαιολογητικό, συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση η ετήσια απολογιστική κατάσταση που θα αποστέλλει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον εργοδότη.

Με τον τρόπο αυτό, ο εργοδότης προστατεύεται από κάθε καταγγελία για παράνομη απασχόληση και ο απασχολούμενος διασφαλίζει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Η εγκύκλιος του διοικητή του ΙΚΑ, εκδόθηκε σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης που εξέδωσε στις 27 Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *