Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας. Η υποστελέχωση της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής κοστίζει ανθρώπινες ζωές

πατραΚε Υπουργέ,

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 72χρονου ασθενούς από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, και αφού εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντα, ως Διοικητικό Συμβούλιο, ερχόμαστε να αναδείξουμε για άλλη μία φορά τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας που καλύπτουν τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Με πληθώρα εγγράφων του Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής κ. Τσολάκη Ιωάννη, αλλά και με παρεμβάσεις της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ προς το Υπουργείο Υγείας, έχουν επισημανθεί από καιρού τα κάτωθι:

Η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών είναι μοναδική στη Νοτιοδυτική Ελλάδα και πολλές φορές καλείται να καλύψει και επείγουσες ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς το εκεί αγγειοχειρουργικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εφημερεύει μόλις επτά (7) (κατά μέσο όρο) ημέρες το μήνα.

Η Αγγειοχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν.Π. με την ύπαρξη εκτός του Διευθυντή τριών ειδικευμένων χειρούργων, ο ένας εκ των οποίων είναι επικουρικός Ιατρός του οποίου η θητεία λήγει την άνοιξη του 2014, έχει δυστυχώς δυνατότητα κάλυψης μόνο 15 εφημεριών του εκάστοτε ημερολογιακού μήνα, δηλαδή μόνο τις ημέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.

Από τον Φεβρουάριο του 2011 εκκρεμούν οι διορισμοί δύο Επιμελητών αγγειοχειρούργων, των οποίων οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί και οι διορισμοί δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, μέσα στο γενικό «πάγωμα» των προσλήψεων.

 

Ενώ έχει ζητηθεί επανειλημμένως από τον Διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, δεν έχει εγκριθεί η ανάπτυξη θέσεων ειδικευόμενων ιατρών στην ως άνω κλινική.

 

Κε Υπουργέ,

 

Η αντιμετώπιση επειγόντων αγγειοχειρουργικών περιστατικών, όπως για παράδειγμα μία ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, απαιτεί άμεση παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας σε οργανωμένο και «ετοιμοπόλεμο» τριτοβάθμιο κέντρο, όπως είναι ένα αγγειοχειρουργικό τμήμα σε εφημερία. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών στο κέντρο υποδοχής απαιτείται η άμεση διακομιδή στο πλησιέστερο καικαταλληλότερο εφημερεύον αγγειοχειρουργικό τμήμα. Δυστυχώς η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π. δεν μπορεί να παρέχει αυτή την εξειδικευμένη φροντίδα καθημερινά, παρά μόνο δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα, και αυτό λόγω της έλλειψης του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού.

 

Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται μέχρι στιγμής από όλα τα Νοσοκομεία της περιφέρειας μας και από το ΕΚΑΒ της περιοχής που γνωρίζουν το πρόβλημα, είναι η άμεση διακομιδή σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας επειγόντων αγγειοχειρουργικών περιστατικών κατά τις 15 ημέρες που δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες δυνατότητες της Πανεπιστημιακής Αγγειοχειρουργικής κλινικής.

 

Θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την άμεση επίλυση του ως άνω σοβαρότατου υγειονομικού θέματος, μέσα στα πλαίσια της ορθής διαχείρισης των λιγοστών υπαρκτών οικονομικών πόρων.

 

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες στο ως άνω σοβαρότατο θέμα.

 

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

H ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΗΣ

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 

1. 6η ΥΠΕ

 

2. ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *