Νέα από Αρκαδία. Η πραγματική μεταρρύθμιση

ARKADIA18-150x1501Η κατάργηση της χορήγησης επιπλέον άδειας λόγω χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Δημόσιο, προαναγγέλθηκε αρμοδίως. Και όλοι το δεχθήκαμε με ανακούφιση, αν και τόσα χρόνια δεν το ίχαμε καταργήσει. Έπρεπε να μας επιβληθεί το Μνημόνιο, ώστε να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε την οργάνωση του κράτους μας. Και δυστυχώς για εμάς, χωρίς το Μνημόνιο δεν θα είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια να κάνουμε όσα θα έπρεπε να είχαμε κάνει αυτοβούλως. Δεν είναι , ασφαλώς, σίγουρη η έκβαση της προσπάθειας, καθώς, ακόμη και τώρα, τρία χρόνια αργότερα, μέσα στην κυβέρνηση δίνονται παρασκηνιακές μάχες ιδεολογικού χαρακτήρα με αφορμή την κινητικότητα, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κριθεί προ πολλού. Οι προσπάθειες των λίγων που προσπαθούν να αναμορφώσουν το κράτος υπονομεύονται από τη δράση των πολλών που προσπαθούν να το συντηρήσουν, προκειμένου να διασώσουν την πελατεία τους.

Ακολουθούν ανάλογο δρόμο με αυτόν πολλών δημοσίων υπαλλήλων, που είναι ήδη αδρανείς, σε μια λευκή απεργία διαρκείας. Διορισμένοι με ρουσφέτι είχαν καταλάβει μία θέση όχι για να δουλέψουν, αλλά για να «τακτοποιηθούν». Γι αυτό και πάντα υπολειτουργούσαν, εθισμένοι, τη δουλειά να την κάνουν οι συμβασιούχοι, οι συνεργάτες, οι εξωτερικοί ελεγκτές…

 

Παρά ταύτα, οι αργόσχολοι του Δημοσίου δεν αποτελούν μια γενική αλήθεια. Η διοίκηση διαθέτει και φαύλους και άξιους. Αλλά η δομή της (διαδοχικές ρουσφετολογικές επιστρωματώσεις) δεν αφήνει σοβαρές ελπίδες για ακριβοδίκαιη σύνταξη καταλόγων με αυτούς που δεν προσφέρουν έργο. Υπάρχει, λοιπόν, ο κίνδυνος, το συρρικνωμένο πλέον Δημόσιο να είναι και πάλι χαμηλής απόδοσης, αν και λιγότερο δαπανηρό. Όμως, η μείωση δαπανών δεν είναι μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση είναι η απαγκίστρωση από αδιαφανείς διαδικασίες. Οι ριζικές αλλαγές στην οργάνωση, με επακόλουθες σταδιακές μεταβολές στη νοοτροπία. Η επαναφορά της πίστης στην αξία της εργασίας.

 

Σε μια τέτοια σκληρή μάχη, ο καθοριστικός είναι ο ρόλος του πρωθυπουργού. Αυτός μόνον μπορεί να κατευθύνει την κυβέρνηση με τρόπο ώστε να κάνει τη διαφορά, είτε μέσω της σταθερής στήριξής του στις μικρές μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της γελοίας «άδειας υπολογιστή», είτε μέσω της επιμονής του στην επιλογή των κατάλληλων προσώπων για τις κρίσιμες θέσεις, ανεξαρτήτως της κομματικής προέλευσής τους. Εν τέλει, η μεγάλη μεταρρύθμιση θα προκύψει από το άθροισμα των μικρών, εφόσον προωθούνται σταθερά και με επιμονή.

 

 

 

Φυσικό αέριο

 

Επανέρχεται το ΤΕΕ Πελοποννήσου στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και με επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.κ. Ιωάννη Μανιάτη και Ασημάκη Παπαγεωργίου ζητά: i) Να τροποποιηθεί το Π.Δ. 420 της 19/20-10-1987 έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές διέλευσης του νέου αγωγού αερίου προς Μεγαλόπολη, συγκεκριμένα οι πόλεις της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης, ώστε να καταστεί και υποχρεωτική η μελέτη και κατασκευή συστημάτων διανομής-παροχής φυσικού αερίου για τα νέα κτίρια. ii) Να εκδοθεί η ΚΥΑ πού προβλέπεται στο άρθρο 5 παρ. 5 του ανωτέρω Π.Δ. και, iii) Να συσταθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι νέες ΕΠΑ (Εταιρίες Παροχής Αερίου) στις περιοχές διέλευσης του αγωγού και τροφοδοσίας πόλεων Κορίνθου, Άργους-Ναυπλίου και Τριπόλεως, προκειμένου να αποφευχθεί καθυστέρηση στην έγκριση των εργασιών. Το ΤΕΕ Πελοποννήσου τονίζει για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα άμεσης χρήσης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πηγών ενέργειας πού επηρεάζουν κατά το δυνατό λιγότερο το περιβάλλον και ειδικά στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

 

Γιατροί ΕΣΥ Αρκαδίας

 

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ) δηλώνει ότι συμμετέχει στην τριήμερη απεργία που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ, στις 17-18-19 Σεπτεμβρίου 2013, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η δημόσια υγεία νοσεί και οφείλουμε να αντιδράσουμε για τη δυσβάσταχτη κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί αλλά και για τις επικείμενες αλλαγές που θα ακολουθήσουν. Τα νοσοκομεία, κατά τους γιατρούς, έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επί πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την αυξημένη προσέλευση σε περιστατικά λόγο της στροφής των πολιτών στα δημόσια ιδρύματα εξαιτίας των οικονομικών τους δυσκολιών αλλά και της αποσάθρωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, η αύξηση σε περιστατικά αγγίζει το 30% κατ’ έτος. Γι αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν και την υποχρηματοδότηση προς το ΕΣΥ, η οποία θα είναι μεγαλύτερη το επόμενο έτος, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια για ασφαλείς και επαρκείς υπηρεσίες υγείας.

 

Αξιολόγηση

 

Με απόφαση του Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη συγκροτήθηκε πριν λίγες μέρες Ομάδα Εργασίας που θα έχει ως αντικείμενό της την αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και κατ’ επέκταση η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και η αξιοποίηση του προσωπικού για την κάλυψη τυχόν κενών του Δήμου κατά την επόμενη περίοδο.

 

Λεωνίδιο και RAI 3

 

Τηλεοπτικό συνεργείο της δημοφιλούς εκπομπής ταξιδίων ALLE FALDE DEL KILIMANGIARO, η οποία προβάλλεται στο ιταλικό κανάλι RAI 3, θα έρθει στο Λεωνίδιο στις 21 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει γυρίσματα για εκπομπή η οποία θα προβληθεί τον Μάρτιο του 2014.

 

Πρόκειται για την κορυφαία τηλεοπτική εκπομπή τουριστικού περιεχομένου με θεαματικότητα που ξεπερνά το 1.500.000 εκατομμύρια τηλεθεατές και μεταδίδεται κάθε Κυριακή απόγευμα.

 

Η εκπομπή θα συγκεντρώσει πληροφορίες για τις παραδόσεις, τις συνήθειες και τις καθημερινές ιστορίες του τόπου μας, προκειμένου να αναδείξει τη διαφορετικότητά του. Πηγή: leonidion.gr

 

Καταδικάζουν

 

Με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ : « καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την νέα αποτρόπαια και ανοίκεια φασιστική επίθεση που, αυτή τη φορά, δέχτηκε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης από βουλευτές της Χρυσής Αυγής και περιφερόμενους ακροδεξιούς οπαδούς της, σε εκδήλωση για τα θύματα του Μελιγαλά. Τα εντεινόμενα φαινόμενα φασιστικής βίας σε όλη τη χώρα καθιστούν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία, τη δημιουργία ενός καθολικού δημοκρατικού μετώπου, που θα αποτρέψει την επέκταση και εδραίωση τέτοιων πρακτικών και φαινομένων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας και κατά της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας».

 

Αρκάδες επιχειρηματίες

 

Τη μετονομασία της εταιρείας σε Τρόπαια Συμμετοχική ενέκριναν την περασμένη Παρασκευή οι μέτοχοι της Σάνυο Ελλάς. Η απόφαση ενεκρίθη κατά την Α’ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, στην οποία παρέστησαν 22 μέτοχοι, οι οποίοι κατέχουν το 62,52% του συνόλου των μετοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Παπαγεωργίου, τα μέλη της οποίας είναι οι βασικοί μέτοχοι της Σάνυο, κατάγεται από τα Τρόπαια Αρκαδίας.

 

Εν τω μεταξύ σοβαρό πλήγμα για την οικονομία αποτελεί η ανακοίνωση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, (της οικογένειας Στασινόπουλου, με καταγωγή από την Τεγέα), του μεγαλύτερου ομίλου στο χώρο της επεξεργασίας μετάλλων με ετήσιο τζίρο 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και 7.700 εργαζόμενους, να αλλάξει έδρα και να «μετακομίσει» από την Αθήνα στο Βέλγιο.

Σοφές κουβέντες

 

Πολύτιμες συμβουλές από ένα γέρο αγρότη που φοίτησε στο πανεπιστήμιο της ζωής:

 

Μην κρίνεις τους άλλους από τους συγγενείς τους.

 

Να θυμάστε ότι κάποιες φορές η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση.

 

Ζήστε μια καλή, έντιμη ζωή. Όταν γεράστε και κοιτάξτε πίσω, θα την απολαύσετε για μια δεύτερη φορά.

 

Αν αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε μια τρύπα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να σκάβετε.

 

Αυτός που σας δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπίσετε, είναι αυτός που σας κοιτάζει από τον καθρέφτη κάθε πρωί.

 

Μην επιλέξτε να παλέψτε με έναν γέρο. Αν είναι πολύ γέρος για να σας αντιμετωπίσει, απλά θα σας σκοτώσει.

 

 

4 thoughts to “Νέα από Αρκαδία. Η πραγματική μεταρρύθμιση”

  1. Αντε ,επιτελους και ενα αρθρο που αναγνωριζει τη ζημια που εκανε ο καθενας που στηριζε και στηριζει αυτο το αισχος που λεγεται κρατικη μηχανη !!!

    Αλλα ,να σας πω .
    Η μεταρρυθμιση να προκυψει απο το αθροισμα των μικρων .Αν ,ομως ,μας παρει αλλα 100 χρονια να αθροισουμε αυτα τα μικρα βηματα ,ζητω που καηκαμε !!!

    Η ανθρωποτητα θα εχει μετοικισει στον πλανητη Αρη και μεις θα κοιταμε να απελευθερωσουμε τα κλειστα επαγγελματα ακομη …

  2. Δηλαδή με το μνημόνιο άλλαξε η κατάσταση;Σε ποιόν τομέα και προς ποιά κατεύθυνση; Αλλαξε στον χώρο της υγείας προς το καλύτερο,ας βγεί ένας να το τεκμηριώσει! Αλλαξε στην παιδεία; Αλλαξε στο δημόσιο; Αλλαξε στην ασφάλειά μας; Αλλαξε στην λειτουργία του κράτους;
    Ας μην κοροιδευόμαστε και ας πάψουμε να κάνουμε τους ευρωλιγούρηδες.
    Το μνημόνιο ήταν και είναι η καταστροφή της χώρας.Ο μόνος στόχος των δανειστών και των υπαλλήλων τους εδώ στην χώρα μας είναι η φτωχοποίηση του κόσμου(με μισθούς 300 Ε) και το ξεπούλημα της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας του καθενός (σπίτια,ακίνητα),ας το πάρουμε χαμπάρι.Ηδη ξένα funds ελεγχόμενα από γερμανικά και όχι μόνο τραπεζικά ιδρύματα ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Και εμείς ασχολούμαστε με το …επίδομα τάδε και το επίδομα δείνα.!
    Ας σταματήσουμε το παραμύθι με τους καλούς ..και πολιτισμένους τάχα….γερμανούς και τους κακούς …… Ελληνες!! Ας μας δώσουν τα δικαστικά αρχεία της Siemens γιά να δούμε και τα πολιτικά συνεταιράκια τους εδώ στην χώρα,τους δωσίλογους υποτακτικούς τους που δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε ένα απλό όχι στα e -mail που τους στέλνουν οι…υπάλληλοι της ΕΕ!!! Οσο γιά τον δήθεν καθοριστικό ρόλο του κ.Σαμαρά στις εξελίξεις,τι περιμένει κανείς από ανθρωπάκια που στέκονται σούζα και ξεφτιλίζουν διεθνώς την χώρα μας!!

  3. Κωστη ,
    Μεγα λαθος !!!
    Η χωρα ειχε καταστραφει απο τοτε που πιστεψε οτι χωρις υποδομες ,χωρις οργανωση και χωρις ιχνος ιδεας για το που θελει να κατευθυνθει θα επιβιωσει αναμεσα σε αλλες που ,καλως ή κακως ,γνωριζαν τι ηθελαν να πραξουν και προς τα που θα κατευθυνθουν !
    Και η χρονολογια της τελευταιας καταστροφης ( γιατι εχουν προηγηθει κι αλλες πολλες ,με το ιδιο υποβαθρο ,την Εθνικη μας βλακεια ) μας γυριζει πισω στην αρχη της μεταπολιτευσης .
    Εκει που ο δηθεν Εθναρχης ,αρνιοταν να ιδρυθουν βιομηχανικες μοναδες και προτιμουσε να σταλουν μεταναστες στη Γερμανια και μετα ,με τον κολοσσο της ανοησιας τον Παπανδρεου που πιστεψε οτι επειδη μπορει να κοροϊδεψει τους χαζοϊθαγενεις της ψωροκωσταινας θα το καταφερνε και με τους δανειστες ωστε τα δανεικα να ειναι και αγυριστα !!!

    Γιατι ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι το μνημονιο ! Οι δανειστες ζηταν τα χρηματα τους πισω !!!!!!!!
    Οποια αλλη εικασια απλως δεν στεκει .

    Τωρα για το αν οι Γερμανοι ,οι Γαλλοι ,οι Αμερικανοι και λοιποι επιβουλευονται τα σπιτια και την περιουσια μας ας το καταλαβαιναμε τοτε που καταναλωναμε τα δανεικα και τα ξοδευαμε σε διακοποδανεια ,αψυχολογητες αγορες καθε ειδους ,οταν κατακλεβαμε το δημοσιο με μυριους τροπους και πλουτιζαμε περα και πανω απο καθε λογικη και καθε φαντασια ενω ,συγχρονως ,πλημμυριζαμε καφετεριες ,σκυλαδικα και κ@λαδικα ή τοτε που οι Ρorsche πουλαγε τα αυτοκινητα της σαν να ηταν μινικουπερακια !!!

    Μ’ αρεσει που νομιζουμε οτι ειμαστε και εξυπνος λαος !!!

    Παρτε το αποφαση .Ειμαστε μια μικρη χωρα ,με κατω του μετριου ευφυια που χρειαζεται τον βουρδουλα των ξενων δυναμεων απο καιρου εις καιρον για να κουνησει τον κ@λο της και να ξυπνησει !!!

  4. Γιάννη.υποδομές,παραγωγή και βιομηχανία δεν μπορείς να φτιάξεις μέσα στο ευρώ.Δεν μπορείς εάν δεν έχεις δικό σου νόμισμα να το χειριστείς προς όφελος δικό σου,με αποτέλεσμα το σκληρό ¨”ευρώ-μάρκο” στην ουσία να ευνοεί απόλυτα τις πλούσιες χώρες του βορρά.Δες και σύγκρινε τις βόρειες με τις νότιες χώρες,οι μεν έχουν πλεονάσματα οι δε ελλείμματα. Ακόμα και στο θέμα της αγροτικής οικονομίας οι τάχα “φίλοι και δανειστές μας” έδιναν επιδοτήσεις γιά να θάβουμε τα αγροτικά μας προιόντα με αποτέλεσμα να διαλυθεί ακόμα και η αγροτική μας παραγωγή.
    Εφτασε λοιπόν μιά χώρα κατέξοχήν αγροτική να μην καλύπτει(ενώ μπορούσε) ούτε τις εγχώριες ανάγκες της.
    Σε συνδυασμό με την ένταξή μας στο ευρώ(θυμήσου τις προτροπές Σημίτη γιά να μπούμε στο ευρώ,να έχουμε…ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ!!!! από την ΕΚΤ), την καταφανέστατη ανεπάρκεια των κυβερνώντων μας και τα ..στραβά μάτια των Ευρωπαίων (γιατί άραγε;) φτάσαμε εδώ που φθάσαμε.Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν σταματούσαν τα δανεικά προς την χώρα;Δέν είχαν μηχανισμούς ελέγχου γιά να διαπιστώσουν τον εκτροχιασμό της χώρας μας; Και βέβαια είχαν και έκαναν τα στραβά μάτια,γιατί όμως; Γιατί ήθελαν την Ελλαδίτσα (όπως και όλον τον ευρωπαικό Νότο) αφενός να μην παράγει τίποτα αφετέρου να την προμηθεύουν με τα δικά τους καταναλωτικά προιόντα,με τα προιόντα υψηλής τεχνολογίας που παράγουν(και προωθούν όπως π,χ με τις μίζες της αμαρτωλής Siemens) αλλά και με τα απανωτά εξοπλιστικά προγράμματα προς την ήδη χρεωμένη πατρίδα μας.Ακόμα και την εποχή Γιωργάκη με την προσφυγή στο ΔΝΤ ζητούσαν από μιά χώρα στο χείλος του γκρεμού να αγοράσει άρματα μάχης από την …..Γερμανία.
    Ας αφήσουμε λοιπόν την εύκολη επίρριψη ευθυνών στους αργόσχολους δημοσίους υπαλλήλους,που μπήκαν με μέσον και δεν δουλεύουν.Και τα πυροτεχνήματα ότι τάχα..καταργήθηκε το …επίδομα υπολογιστή και θα έρθει η…..ανάπτυξη και η…..οργάνωση στην χώρα!Αυτά ένα οργανωμένο κράτος τα ρυθμίζει άμεσα χωρίς να προβαίνει καν σε ανακοινώσεις στον τύπο!
    Δεν έρχεται η ανάπτυξη με συνεχή δανεισμό και με 85 συνεχή μνημόνια.
    Ανάπτυξη μπορείς να έχεις όταν με δικό σου ΝΟΜΙΣΜΑ αγοράσεις τεχνογνωσία και φτιάξεις δικές σου βιομηχανικές μονάδες παραγωγής εκμεταλλευόμενος τις πρώτες ύλες που είναι άφθονες στην χώρα μας,όχι ξεπουλώντας τις στους δήθεν φίλους και εταίρους!
    Οσον αφορά το θέμα των δανείων δεν κατάλαβα,πρέπει ένα δάνειο του 1985 που έχει πληρωθεί στο 140-160% πρέπει να το πληρώσω στο 400%.Αυτή είναι βοήθεια προς το κράτος μας ή τοκογλυφία;Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να αποπληρώνεται ομόλογο με τόκο 60-70% προς την ΕΚΤ ενώ κλέψανε κατάφωρα τους μικροομολογιούχους;
    Αυτό δεν είναι πληρωμή νομίμων υποχρεώσεων μας αλλά ληστεία σε βάρος μας.Και τέλος πάντων πόσα είναι αυτά τα δάνεια;Μπορεί κάποιος να μας πεί ξεκάθαρα με αριθμούς ,με νούμερα,τόσα εκεί-τόσα εδώ να ξέρουμε; Και προπάντων πόσα είναι τα … δάνεια και πόσοι……… οι τόκοι.Εκεί θα φανεί όλη η αλήθεια.Και βέβαια ποιός τα πήρε και τι τα έκανε.
    Μετά από αυτόν τον έλεγχο δεν νομίζω ότι θα ξαναείχαμε πρωθυπουργούς από κόμματα σαν αυτά τα δύο που διαλύσαν την χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *