Έρχονται κοινά Windows για ταμπλέτες και PC

Η παρουσίαση των Windows 8 έγινε σε συνέδριο ανεξάρτητων προγραμματιστών στην Καλιφόρνια, με στόχο να αρχίσειαπό τώρα η δημιουργία εφαρμογών για το νέο λειτουργικό σύστημά της.

Αν και τα Windows παραμένουν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, οι ανταγωνιστές της Microsoft κερδίζουν αργά αλλά σταθερά έδαφος, κυρίως μέσα από πλατφόρμες λογισμικού για κινητά και ταμπλέτες.

Η μεγάλη πρόκληση της εταιρείας είναι πλέον να πείσει ότι τα Windows μπορούν να κυριαρχήσουν και… εν κινήσει.

Το νέο λογισμικό, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2012, για πρώτη φορά θα δουλεύει με τους επεξεργαστές χαμηλής ισχύος της ARM, που σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Μέχρι τώρα τα Windows -με την εξαίρεση των Windows Phone- απαιτούσαν ισχυρότερους επεξεργαστές Intel ή συμβατούς με αυτούς.

Η Microsoft βρίσκεται υπό πίεση να δώσει μια απάντηση στο λειτουργικό iOS της Apple και στο Android της Google για κινητά.

Όσοι προγραμματιστές θέλουν, θα μπορούν να «κατεβάσουν» την αρχική έκδοση των Windows 8 από τη διεύθυνση dev.windows.com.

To υπό σχεδιασμό λειτουργικό θα εμπλουτιστεί και θα βελτιωθεί στην πορεία, λαμβανομένων υπόψη και των παρατηρήσεων των εκτός εταιρίας προγραμματιστών.

Το νέο σύστημα θα λειτουργεί είτε με τον παραδοσιακό τρόπο που οι χρήστες ξέρουν από τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows (με «ποντίκι» και πληκτρολόγιο), είτε μέσω μιας εναλλακτικής έκδοσης ειδικά για ταμπλέτες, η οποία είναι προς το παρόν γνωστή ως «Metro» και είναι κατάλληλη για οθόνες αφής. Ο

Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν διαλέγουν ποια διεπαφή (interface) θα χρησιμοποιούν, την παραδοσιακή ή αυτή μέσω της αφής.  Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα «ενιαίο οικοσύστημα», όπως αναφέρθηκε και να δώσει στους χρήστες την ίδια εξωτερική εμφάνιση του συστήματός της και την ίδια εμπειρία χρήσης ανεξάρτητα με το είδος της συσκευής, μεγάλης ή μικρής, σταθερής ή κινητής.

Ακόμα η Microsoft έκανε γνωστό ότι θα θέσει σε λειτουργία το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα, το «Windows Store», που θα πουλά εφαρμογές για «κατέβασμα» από τους χρήστες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *