Θεσσαλονίκη. Πρωτοποριακή επέμβαση ολικής αφαίρεσης πνεύμονα σε 63χρονο ασθενή με καρκίνο

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕΠρόκειται για μία πρωτοποριακή επέμβαση, η οποία έγινε με ειδικούς χειρισμούς και προηγμένα ιατρικά εργαλεία. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια αίματος. Ο 63χρονος ασθενής δεν χρειάστηκε νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας και την τέταρτη μέρα πήρε εξιτήριο.

Η αφαίρεση του πνεύμονα έγινε θωρακοσκοπικά. Η διαδικασία θυμίζει τη λαπαροσκοπική επέμβαση, η οποία γίνεται με μικρές οπές στην περιοχή της κοιλιάς. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οπές έγιναν στα πλευρά, απ΄ όπου αφαιρέθηκε ένα δυσανάλογα μεγάλο όργανο!

 

«Ο ασθενής είχε καρκίνωμα της πύλης του αριστερού πνεύμονα», εξηγεί στο «Εθνος» ο ογκολόγος χειρουργός Χάρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό Χρήστο Αλεξίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, η αρχική διάγνωση ήταν ότι επρόκειτο για ανεγχείρητο περιστατικό, λόγω διήθησης των κεντρικών του αγγείων. Η θέση του όγκου ήταν ανατομικά δύσκολη, καθώς ?εκτός των άλλων? ερχόταν σε επαφή με την καρδιά.

Στην πρώτη φάση της θεραπείας, ο 63χρονος υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, προκειμένου να συρρικνωθεί ο όγκος. Οταν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε θωρακοσκοπική αφαίρεση του αριστερού πνεύμονα.

Οι χειρουργοί έκαναν στα πλευρά τομές τριών εκατοστών, από τις οποίες πέρασαν στον θώρακα τα εργαλεία που ήταν απαραίτητα για την επέμβαση. Απομόνωσαν τον πνεύμονα όπου βρισκόταν ο όγκος και τον αφαίρεσαν από τις οπές.

Αφαιρέθηκαν ταυτόχρονα όλοι οι σχετιζόμενοι λεμφαδένες του τμήματος του περικαρδίου. Εγινε, δηλαδή, θωρακοσκοπική ριζική πνευμονεκτομή. Η έκβαση ήταν πολύ θετική και ?όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί? ο ασθενής είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Οι επεμβάσεις αυτές ,τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης, εφαρμόζονταν μέχρι πρόσφατα σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού. Μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν και στη χώρα μας, όπως δείχνει η περίπτωση του 63χρονου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και η επιστημονική πρωτοπορία του έμψυχου δυναμικού.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Τρία όπλα στα χέρια των γιατρών

Τριών ειδών επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η πρώτη είναι τμηματική αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του οργάνου, το οποίο έχει προσβληθεί από τη νόσο. Η δεύτερη είναι η αφαίρεση ενός λοβού του πνεύμονα. Γίνεται πιο συχνά απ΄ όλες τις άλλες και αφορά ασθενείς με περιορισμένο καρκίνο του πνεύμονα.

Σχεδιασμός

Η πιο σοβαρή είναι η πνευμονεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση ενός πνεύμονα. Η επιλογή του τύπου της επέμβασης εξαρτάται από παράγοντες που μπορούν να προσδιοριστούν πριν από την επέμβαση, αλλά και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Στην περίπτωση που ο χειρουργός διαπιστώσει ότι η νόσος είναι περισσότερο εκτεταμένη απ΄ όσο είχε εκτιμήσει, τροποποιεί τον αρχικό του σχεδιασμό. Σε κάθε τύπο επέμβασης, στόχος είναι να αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος, με τη μικρότερη δυνατή απώλεια πνευμονικού παρεγχύματος.

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Εχει χαμηλά ποσοστά επιβίωσης, με μόλις το 15% των πασχόντων να επιβιώνει περισσότερα από πέντε χρόνια. Η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη όταν η διάγνωση γίνει αργά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς διαγιγνώσκονται όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς δεν υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα να την αντιληφθούν.

Το 87% των κρουσμάτων του καρκίνου του πνεύμονα σχετίζεται με το κάπνισμα. Οι καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου εισέρχονται στους πνεύμονες και προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων τους. Με το πέρασμα του χρόνου, τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη χάνουν τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού και της ανάπτυξής τους και καθίστανται καρκινικά. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κανείς.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://origin2.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *