Νέα από Αρκαδία. Οδός 23ης Σεπτεμβρίου, που;

Είναι γεγονός πως ARKADIA18-150x1501τα ονόματα των δρόμων μιας πόλης παραπέμπουν στη συλλογική μνήμη, και επιτελούν την ίδια λειτουργία με τις προτομές, τα αγάλματα και τα μνημεία που τιμούν ιστορικά γεγονότα και ανώνυμους ή επώνυμους ήρωες. «Είναι τα υλικά υποστηρίγματα μιας εθνικής πρωτίστως και μιας τοπικής δευτερευόντως μνήμης, η οποία ενισχύεται επιπλέον από τους περιοδικούς εορτασμούς, τις επετειακές εκδηλώσεις και τη δημόσια κανονικότητα του συμβολικού λόγου. Η κυκλική αυτή επανάληψη, πέρα από το στόχο της εγχάραξης αξιών και προτύπων συμπεριφοράς, υποδηλώνει αυτομάτως συνέχεια με το παρελθόν, συμβολίζει και εμπεδώνει την κοινωνική συνοχή ή την ταυτότητα ομάδων και κοινοτήτων, πραγματικών ή φαντασιακών». (Χρ. Κουλούρη).

Οι επιλογές κατά την ονοματοθεσία μιας οδού εξαρτώνται κατ’ εξοχήν από τη βούληση της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας του ΔΣ που δεν γνωρίζει τις περισσότερες φορές τι ψηφίζει γι αυτό και οι αποφάσεις της δεν συμπίπτουν πάντα με τη βούληση που εκφράζει μια μικρή ή μεγάλη πλειοψηφία δημοτών. Εξ ου και κάποιες απουσίες ονομάτων ή ιστορικών γεγονότων από τις οδούς μιας πόλης είναι σημαντικότατες και ηχηρές, προκαλούν δε με τη σιωπή τους. Όπως, εν προκειμένω, στην πόλη μας, που το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα γιορτάσει την επέτειο της Αλωσης της Τριπολιτσάς, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οδός 23ης Σεπτεμβρίου ουδαμού είναι αναγεγραμμένη. Ή για να ακριβολογούμε υπάρχει ένα μικρό δρομάκι, μεταξύ του πάρκου των Φιλοδένδρων και του 9ου δημοτικού σχολείου, ο σημερινός πεζόδρομος, αφιερωμένος στην 23η Σεπτεμβρίου 1821, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάλογη πινακίδα γι αυτό και δεν αναζητείται από κάποιον, ίσως και γιατί δεν υπάρχουν οικοδομές στο δρόμο αυτό. Τέτοια υποβάθμιση ιστορικού γεγονότος καθοριστικής σημασίας για την ύπαρξη αυτού του τόπου είναι άξια μελέτης και προσοχής, όταν την ίδια στιγμή πλεονάζουν ονόματα βασιλέων, ξένων πρωτευουσών και άλλων ασήμαντων προσωπικοτήτων, άγνωστων στους περισσότερους.

 

Ατόπημα μέγα όλων των δημοτικών αρχών που υπηρέτησαν αυτήν την πόλη η απουσία μέριμνας για ονοματοδοσία σε κεντρική οδό της ιστορικής αυτής επετείου. Θες από άγνοια, θες από αμέλεια η έλλειψη αυτή πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο δυνατόν.

 

 

 

 

 

 

 

Κατολίσθηση ορυχείου

 

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου σε ορυχείο της ΔΕΗ, στο Ψαθί Μεγαλόπολης, χωρίς ευτυχώς θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές. Επί τόπου έσπευσαν βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρόεδροι σωματείων, οι οποίοι μίλησαν για συμφέροντα που επιδιώκουν την απαξίωση της ΔΕΗ ενώ θεωρούν πως κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ επιδεικνύουν αδιαφορία, ενώ ανύπαρκτη είναι η επιθεώρηση. Όλοι δεσμεύτηκαν να πράξουν τα δέοντα για την επαναλειτουργία του ορυχείου με ασφάλεια.

 

Η απαξίωση της ΔΕΗ

 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Θανάση Πετράκο Βουλευτή Μεσσηνίας και υπεύθυνο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για θέματα ενέργειας, τον Κώστα Ζαχαριά Βουλευτή Αρκαδίας, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Πατσαρίνο και στελέχη του τμήματος ενέργειας επισκέφθηκαν το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης για να ενημερωθούν για την μεγάλη κατολίσθηση στo ορυχείο του Χωρεμίου. Μετά την ενημέρωση οι βουλευτές τόνισαν ότι, η απαξίωση της ΔΕΗ λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τη διοίκηση της επιχείρησης με σκοπό την διάσπαση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη προγραμματισμού και την αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης όπως και την ανορθολογική εκμετάλλευσή του από τους εργολάβους. Η γενικευμένη κατολίσθηση έχει ως γενεσιουργό αιτία την μη επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί δυναμικά να επιλυθούν.

 

Υποψηφιότητες

 

Αν και οι δημοτικές εκλογές απέχουν χρονικά, ωστόσο πολλά ακούγονται και γράφονται για τις υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους. Στο πνεύμα αυτό η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” αναφέρει πως για το δήμο Τρίπολης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, με καταγωγή από το Αρτεμήσιο (Κακούρι), προαλείφεται για υποψήφιος στον εν λόγω δήμο.

 

Τραμπουκισμοί και μνημόσυνο

 

Ύβρεις κατά του δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη εξαπέλυσαν μέλη της Χρυσής Αυγής που τέλεσαν μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας στον Μελιγαλά, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν αρκετοί εκ των παρισταμένων-μεταξύ των οποίων και συγγενείς των θυμάτων.

 

Τούτο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ο οποίος σε γραπτή του δήλωση τόνισε πως: «Η σημερινή ανοίκεια επίθεση στον Μελιγαλά αποκαλύπτει ξεκάθαρα εκείνους που προσπαθούν με όποιον άθλιο τρόπο να εκμεταλλευτούν τη σημερινή κρίση της χώρας για να προωθήσουν τη δική τους εξουσία», για να συμπληρώσει λέγοντας πως «ο Μελιγαλάς, η Ιστορία κι οι νεκροί μας ανήκουν στην Πελοπόννησο κι όχι σε κάποιους χρυσαυγίτες που περιφέρουν τον τραμπουκισμό τους λες κι η χώρα είναι γήπεδο και αυτοί χουλιγκάνοι». Ο περιφερειάρχης καλεί την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να εγγυηθούν άμεσα την τήρηση του νόμου κι επισημαίνει ότι, «η σημερινή περίπτωση είναι μια περίπτωση κοινής ποινικής βίας».

 

Πρωτοποριακό έργο

 

Ολοκληρώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και σε διάστημα μόλις 2 μηνών το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που έρχεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στην μείωση της οικονομικής δαπάνης του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης, όσο και στη προστασία του περιβάλλοντος με την καθοριστική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2. Το έργο εντάχθηκε πριν από 1 χρόνο στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 776.130 ευρώ».

 

Απεργία καθηγητών

 

Ως πολύ θετική χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των καθηγητών της Αρκαδίας στην απεργία, πενθήμερης διάρκειας, που ξεκίνησε χθες και θα επανακριθεί, για τη συνέχισή της ή μη στο τέλος της εβδομάδας. Τα ποσοστά συμμετοχής φαίνεται πως ξεπερνούν το 80 %.

 

Αντί για σχολείο

 

Πήρε φωτιά ο πεζόδρομος της πόλης από τα μαθητούδια που αντί για σχολείο, λόγω της απεργίας των καθηγητών, πλημύρισαν τις καφετέριες. Ο άστατος καιρός δεν εμπόδισε τους νεαρούς να στριμωχτούν σε κάθε σημείο των καφέ και να παίξουν το χαρτάκι τους ή να φιλοσοφήσουν … ποδοσφαιρικά.

 

Χαμογελάτε

 

Πολύτιμες συμβουλές από ένα γέρο αγρότη που φοίτησε στο πανεπιστήμιο της ζωής:

 

Οι φράχτες σας θα πρέπει να είναι υψηλοί για τ’ άλογα, στενοί για τα γουρούνια, και ανθεκτικοί για τους ταύρους.

 

Κρατήστε σε απόσταση τα κουνάβια και τους τραπεζίτες .

 

Μια αγριομέλισσα είναι πολύ ταχύτερη ακόμα και από ένα τρακτέρ μάρκας John Deere.

 

Συγχωρέστε τους εχθρούς σας. Τσακίζει το μυαλό τους.

 

Ένας αξιόλογος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι μνησίκακος.

 

Δεν μπορείτε να αναιρέσετε μια σκληρή λέξη που είπατε σε κάποιον.

 

Όταν ασχολείσαι με γουρούνια, θα βρωμίσεις και εσύ.

 

Τα καλύτερα διδάγματα μας τα δίνει η ίδια η ζωή, και όχι αυτοί που τα κηρύσσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *