Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 14-9-11

Θεσσαλονίκη Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί, στις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε σχολικά λεωφορεία από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη και στη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, αναφέρονται τα κεντρικά πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.    Συγκεκριμένα:  «Σε μια κλωστή η τύχη της χώρας» είναι ο δραματικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου» που επισημαίνει τον «πυρετό συσκέψεων σε Ελλάδα – Ευρώπη – Αμερική.   Από την πλευρά της η  «Μακεδονία» τονίζει με έμφαση: «Τρέχουν τώρα να βρουν λύση / Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Σαρκοζί – Παπανδρέου» και προσθέτει: «Τέλος στα σενάρια περί πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βάζει η Γερμανίδα Καγκελάριος».    H «Αυριανή Μακεδονίας -Θράκης» πληροφορεί ότι, σύμφωνα με τους ελέγχους της αστυνομίας, διαπιστώθηκαν 21 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, που κυκλοφορούσαν χωρίς ΚΤΕΟ, πυροσβεστήρες, ταχογράφους, βιβλία δρομολογίων, άδεια οδήγησης…,  «Ανάγκη σεισμικής δόνησης για να ανατραπεί το αδιέξοδο» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Τύπου Θεσσαλονίκης», που αναφέρεται στη χαρακτηριστική φράση του Αλ. Τσίπρα από τη συνέντευξη που έδωσε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 76η ΔΕΘ: Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνάντηση μεταρρυθμιστικής αριστεράς για να προκληθεί σεισμική δόνηση στο πολιτικό σκηνικό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Πυρετός συσκέψεων σε Ελλάδα – Ευρώπη – Αμερική / Σε μια κλωστή η τύχη της χώρας»
Χτες έκτακτη σύσκεψη με Ευ. Βενιζέλο, Φ. Σαχινίδη, Γ. Ζανιά και την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας για εκτίμηση της κατάστασης
Σήμερα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Γ. Παπανδρέου με Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί
Το θρίλερ για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει τέλος, με το κόστος της αναμονής, μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση της διάσωσης ή της εγκατάλειψής της, να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Όλα δείχνουν ότι οι εταίροι δε θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μας, ότι φοβούνται πολύ περισσότερο τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας απ’ ότι τις πιέσεις του εσωτερικού τους ακροατηρίου. Κρίσιμη πολιτική παρέμβαση των Αμερικανών και οικονομική των Κινέζων στην ευρωζώνη (σελ. 3, 5, 30, ΑΠΟΨΗ σελ. 4)

«Θεσσαλονίκη: «Δαγκάνες» για την παράνομη στάθμευση» (σελ. 13)

«Aπολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα»
Μαχαίρι 50%, με κατάργηση οργανικών θέσεων και επέκταση της εργασιακής εφεδρείας (σελ. 27)

«Στοχοποιούν βουλευτές οι ταξιτζήδες» (σελ. 8)

«Τρία μέτωπα για το ΚΘΒΕ» (σελ. 34)

«Είκοσι χρόνια «μαϊμού» παιδίατρος!» (σελ. 10)

«Γρίφος με το χαράτσι για τα ακίνητα»
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (σελ. 26)

«Οδυνηρή πρεμιέρα για Ολυμπιακό»
Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν 0 -1 από τη Μαρσέιγ (σελ. 19)

«Τσάμπιονς Λιγκ: Τα πλάνα του Μπόλονι εν όψει Τότεναμ»(σελ. 17)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Θρίλερ για τη σωτηρία (και πάλι) της Ελλάδας»  (σελ. 4, από τη στήλη: Η άποψή μας)
Όλα φαίνεται να κρέμονται από μια κλωστή. Σε Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα συσκέψεις επί συσκέψεων σε ένα συνεχές θρίλερ για τη σωτηρία της Ελλάδας που είναι ταυτόχρονα ένα θρίλερ για τη σωτηρία της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών, που είναι οι επόμενοι αδύνατοι κρίκοι στο παιχνίδι των αγορών.  Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει σε 10 μέρες όσα δεν εκανε από τις αρχές Ιουλίου. Βγήκε το διάταγμα για τις εφεδρείες σε 151 φορείς του δημοσίου, έσκασε η βόμβα για μείωση και του στενού δημόσιου τομέα, δίνουν όρκους πιστής τήρησης της συμφωνίας  ώστε να φέρει μπροστά την ασπίδα που λέγεται απόφαση της 21ης Ιουλίου. Κι αυτή η προστασία να λειτουργήσει επίσης κατευναστικά για Ιταλία και ισπανία. Η κρίση της ευρωζώνης μπορεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γι’ αυτό και οι Ιταλοί απευθύνθηκαν για αγορά ομολόγων τους στην Κίνα. Γι’ αυτό και γερμανική εφημερίδα αναγορεύει την Κίνα σε 18ο μέλος της ευρωζώνης. Γι’ αυτό και τα μέλη του BRIC δηλώνουν ότι θα αγοράσουν ευρωπαϊκά ομόλογα ώστε να στηρίξουν τις οικονομίες της ευρωζώνης και να μην επεκταθεί η κρίση. Γι’ αυτό έρχεται ο Γκάιτνερ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών… Ίσως ο καλός Θεός της Ελλάδας να μην μας παράτησε ακόμη…

«Πυρετός επαφών εν μέσω σεναρίων  » (σελ.5)
Με το επιχείρημα ότι τα δυσκολότερα μέτωπα άνοιξαν – με πρώτο αυτό της απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του δημοσίου – προσέρχεται σε λίγες ώρες στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Σαρκοζί. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι κρίνονται τα πάντα και ο Γ. Παπανδρέου καλείται να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται από τη σεναριολογία περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Ποια ΔΕΘ;» (σελ. 6, από τη στήλη: ΣΦΗΝΕΣ)
Τον προβληματισμό που υπάρχει για την πορεία της ΔΕΘ, όχι μόνο εντός Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Υπάρχει διεθνής έκθεση; Εγώ δεν την είδα, είπε και πρότεινε να ξαναγίνει πραγματικά διεθνής, να έχει διαρκή και ετήσια παρουσία για να πάψει να είναι ένα πανηγύρι της μιας εβδομάδας, να προσελκυστούν επισκέπτες, εκθέτες και έμποροι. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε,(σχολιάζει η εφημερίδα).

«”Αγανακτισμένοι” κατά Κουβέλη» (σελ. 7, από τη στήλη: ΣΦΗΝΕΣ)
Στόχος αποδοκιμασιών από ομάδα «Αγανακτισμένων»  έγιναν προχτές το βράδυ στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Φ. Κουβέλης έφυγε νωρίτερα από ταβέρνα που συνέτρωγε με στελέχη του, τα οποία αποδοκιμάστηκαν λίγα λεπτά αργότερα από ομάδα ‘Αγανακτισμένων» με συνθήματα όπως «Έξω από τη Θεσσαλονίκη του ΠΑΣΟΚ το δεκανίκι», «Φώτη Κουβέλη φύγε από εδώ, στην πόλη μας δεν θέλουμε κανένα αρχηγό».
Πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς έδειχναν πικραμένοι από το περιστατικό και έλεγαν ότι όλα τα κόμματα που συνομιλούν με την «πλατεία» οφείλουν να πάρουν θέση.

«Βασιλικότερος.. »… ( σελ. σελ. 7, από τη στήλη: ΣΦΗΝΕΣ)
Βασιλικότερος του Βασιλέως εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο Π. Ψωμιάδης. Οι αβάντες του προς τον Αντ. Σαμαρά δεν λένε να σταματήσουν. Χθες τον καλωσόρισε στη Θεσσαλονίκη καλώντας τον να ξεπροστιάσει τα ψέματα της κυβέρνησης και να πάρει δυναμικές πρωτοβουλίες για αλλαγή. Τον χαρακτήρισε μάλιστα ηγέτη της πατρίδας και του ελληνισμού. Ούτε για τον Καραμανλή δεν τα έλεγε αυτά

«Μάχη βουλευτών -Ραγκούση  στον ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ»  (σελ. 8)
Σφοδρά πυρά και αυστηρή κριτική επιφύλαξαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Ραγκούση με τους ταξιτζήδες να έχουν συγκεντρωθεί από όλη την χώρα έξω από την Βουλή, Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ στοχοποιούσε εκ νέου τους βουλευτές απειλώντας όσους θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο πως θα πάθουν ό,τι θα πάθει κι ο Ραγκούσης. Κι αργότερα δήλωσε πως εννοούσε ότι θα αφανιστούν πολιτικά.

«Σε ρυθμούς ΔΕΘ και επίσκεψης Σαμαρά η Ν.Δ.» (σελ. 9)
Όλα  πλέον στη Ν.Δ. κινούνται σε ρυθμούς ΔΕΘ. Στη Συγγρού γνωρίζουν ότι οι εποχές έχουν καλυτερέψει για τη Ν.Δ. και η φετινή παρουσία Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετική.  Πέρυσι πολεμούσαμε να πείσουμε τον κόσμο ότι η αντιμνημονιακή πολιτική μας είναι σωστή. Φέτος η θέση μας έχει δικαιωθεί.  Τώρα πρέπει να πείσουμεε τον κόσμο για τις θέσεις μας, λέει στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Ταυτόχρονα καταγράφεται κομματικός οργασμός στις οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας που θα κληθούν να ενισχύσουν την οργανωτική επιτυχία των παρουσιών του Σαμαρά στη ΔΕΘ.

«Κίνημα κατά των καταλήψεων»  (σελ.10)
Σε συλλογή υπογραφών για το άνοιγμα των υπό κατάληψη σχολών και τμημάτων του Αριστοτελείου προχωρούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές του ιδρύματος, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις θα χαθεί η εξεταστική, αλλά και το εξάμηνο. Οι φωνές διαμαρτυρίας στο ΑΠΘ πληθαίνουν καθώς στο μέτωπο κατά των καταλήψεων προστίθενται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές.

«Στα Γρεβενά ο Οικουμενικός Πατριάρχης»  (σελ. 11)
Από τις 23 έως τις 26 του Σεπτεμβρίου με αφορμή εκδηλώσεις που διοργανώνει η τοπική μητρόπολη. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα βρίσκεται στον βορειοελλαδικό χώρο και στις αρχές Οκτωβρίου όταν θα επισκεφθεί το ¨Άγιον Όρος.

«Επί …ποδός για τα σχολεία» (σελ. 12)
Με κεντρικό σύνθημα «διαλύεται το δημόσιο σχολείο. Ξεσηκωθείτε» μέλη της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολικό συγκρότημα «Ευκλείδης» για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη βιβλίων, καθηγητών καθώς και για την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 21 στα τμήματα της πληροφορικής.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Σαρκοζί – Παπανδρέου»
«Τρέχουν τώρα να βρουν λύση»
Τέλος στα σενάρια περί πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βάζει η γερμανίδα καγκελάριος
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη (19:00) Μέρκελ – Σαρκοζί – Παπανδρέου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αγορών και όλων των κυβερνήσεων του πρώτου κόσμου. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα των χθεσινών πυρετωδών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.
Στο μεταξύ, τέλος στα σενάρια περί άτακτης πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έδωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της “Μ”, σύμφωνα με το οποίο πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν τα σενάρια αυτά “ανοησίες για εσωτερική κατανάλωση”, η κ. Μέρκελ άδειασε τον υπουργό Οικονομίας Ρόσλερ, που άνοιξε το θέμα (σελ. 6, 7)

«Συνέντευξη στη “Μ” του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη / “Πυρηνικός πόλεμος η επιστροφή στη δραχμή”». “Εάν δεν μας δώσουν την 6η δόση, τότε η Ευρώπη θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια”, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ (σελ. 8, 9)

«Πέταξαν έξω μικρούς αθλητές». Καταγγελία γονέων μετά την απόφαση της διοίκησης του εθνικού γυμναστηρίου της Μίκρας να “νοικιάζει” τους χώρους του στους συλλόγους (σελ. 38)

ΑΠΟΨΗ / Λαϊκός ξεσηκωμός
Η αφόρητη πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού, για την οποία μίλησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδεύτηκε με την απειλή ποινικών και ειδικών δικαστηρίων για την εκποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ προειδοποίησε και τους πιθανούς επενδυτές. Εποικοδομητικό και άκρως υπεύθυνο από την πλευρά του, την πλευρά της μετακομμουνιστικής ελληνικής αριστεράς, η οποία, αφού ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση την κατάρρευση του δικού της μοντέλου, εξακολουθεί να λειτουργεί σαν κήνσορας της ελεύθερης οικονομίας και να ζητά όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την ενδυνάμωση του αποδεδειγμένα φαύλου, αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού, αποδεδειγμένα οπισθοδρομικού και απίστευτα κοστοβόρου κράτους -επιχειρηματία. Λαϊκός ξεσηκωμός, λοιπόν, για να αυξήσουμε το κράτος!

«Χωρίς τον συντελεστή παλαιότητας ο υπολογισμός του τέλους στα ακίνητα». Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να καταλήγει στην απόφαση να μη λαμβάνεται υπ’ όψιν η παλαιότητα των ακινήτων κατά τον υπολογισμό αυτού του νέου φόρου, ο οποίος θα ενσωματωθεί στους δύο επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ (σελ. 18)

«Φυγή επιχειρηματιών στη Βουλγαρία». Διογκώνεται το κύμα των Βορειοελλαδιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα. Δύο χιλιάδες  Έλληνες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη γειτονική χώρα και το 40% εξ αυτών γράφτηκε φέτος στα βουλγαρικά μητρώα  (σελ. 14)

«Κομμένες οι τυρόπιτες από τα κυλικεία».  Πλήγμα για τους κυλικειάρχες όλης της χώρας θα είναι η εξαίρεση των προϊόντων σφολιάτας από τη λίστα των επιτρεπόμενων προϊόντων (σελ. 20)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Ο θησαυρός στην επιφάνεια» (σελ. 2,  από τη στήλη: ΓΝΩΜΗ)
Ο ορυκτός πλούτος είναι πλούτος μόνο αν εξορυχτεί. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για να περιγραφεί η Ελλάδα ως Ελ Ντοράντο ή ως Σαουδική Αραβία.  Μπορεί να μην είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο, αλλά είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι πόροι. Σε λίγες ημέρες δημοσιοποιείται ο πρώτος διαγωνισμός για πετρελαϊκές έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Δίνεται το σύνθημα της επανάκαμψης της χώρας στο διεθνές παιχνίδι των πετρελαϊκών ερευνών. Εξίσου σημαντικό το κεφάλαιο της γεωθερμίας που πρώτη φορά ανοίγει.  Το ζεστό νερό που κυκλοφορεί υπογείως σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Με αυτές τις κινήσεις όπως και με εκείνες για εξερεύνηση λατομικών περιοχών για πολύτιμα στερεά ορυκτά δημιουργούνται προσδοκίες ότι ο θησαυρός θα βγει στην επιφάνεια.

«Ο Κ. Βαρθλομαίος στα Γρεβενά στις 23-26 Σεπτεβρίου..»  (σελ. 2)
Τετραήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο κ. Βαρθολομαίος για την 100η επέτειο της θυσίας του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού.  Επίσκεψη που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ευρύτερη περιοχή και τον νεότερο ελληνισμό, τονίζει σε ανακοίνωσή της η μητρόπολη Γρεβενών. Περιβαλλοντικό μήνυμα αναμένεται να στείλει από τον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα ο Παναγιότατος.

«Ανάπλαση με …ηλεκτρικό πριόνι.» (σελ. 4)
Ολική φυτική-οικολογική καταστροφή προκλήθηκε στο παραλιακό πάρκο «Μέγας Αλέξανδρος» που βρίσκεται πίσω από το άγαλμα, από τις εργασίες ανάπλασης που ξεκίνησαν  πριν ένα μήνα. Για την αποκατάσταση της καταστροφής θα χρειάζονταν 30-40 χρόνια με την προϋπόθεση επαναφύτευσης αντίστοιχου αριθμού δέντρων. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε, μεταξύ άλλων, από αυτοψία που έκαναν ειδικοί επιστήμονες του σωματείου «Φίλοι του πρασίνου Θεσσαλονίκης»

«Λιγότεροι και κατώτεροι των περιστάσεων Παπανδρέου και Σαμαράς» (σελ.8 & 9)
Από τη συνέντευξη του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο ΛΑΟΣ δεν ψηφίζει κανένα από τα μέτρα της κυβέρνησης/ Καμιά απόλυση. Θα βάλουμε τους υπαλλήλους να δουλέψουν/ Για τις αποκρατικοποιήσεις: Τους προειδοποιήσαμε ότι υπάρχει και «Γουδή». Ας το ξέρουν πριν προβούν σε κινήσεις που θα κάνουν το «Γουδή» ανελαστικό/ Για τις εκλογές: Ο κ. Παπανδρέου ξέρει, αν πέσει τώρα, ποιο θα είναι το κόστος από τις υπερδραστηριότητες κάποιων μελών της οικογένειάς του. Εκλογές μοπορεί να γίνουν από το απρόβλεπτο και απρόοπτο/ Για κυβέρνηση εθνικής ενότητας: Αυτό έπρεπε να γίνει από το το Σάββατο, όταν είδε το Βατερλό ο κ. Παπανδρέου., Έπρεπε να προχωρήσει σε αλλαγή κυβέρνησης. Να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλαγή του πολιτικού σκηνικού/ Για Σαμαρά: Η Ν.Δ. δεν έχει τις λύσεις. Το χειρότερο που θα μπορούσε να υπάρξει είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. . Νομίζω ότι αυτό που θα προκύψει είναι μια εντολή του λαού να πάμε όλοι μαζί, πράγμα που δεν καταλαβαίνουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί/ Για Κ. Καραμανλή: Εμένα δεν με ενοχλεί η παρουσία του Κ. Καραμανλή στα πολιτικά πράγματα. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι δεν ενοχλεί και κάποιους άλλους/ Για τον Ευάγ,. Βενιζέλο: Ο αντιπρόεδρος κάηκε τόσο πολύ αυτούς τους τρεις μήνες που δεν ξέρουμε αν θα κερδίσει τίποτα το ΠΑΣΟΚ προσφέροντάς του το δαχτυλίδι. Άλλη ήταν η εικόνα Βενιζέλου τον Ιούνιο κι άλλη τον Σεπτέμβριο.  Ίσως αν γίνουν εκλογές τώρα, σύντομα, ο Βενιζέλος έχει κάποια υπολείμματα σοβαρότητας ή επιχειρηματολογίας.

«Κλείστε τα σύνορα στους οφειλέτες του δημοσίου» (σελ. 12)
Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η οικονομική αιμορραγία του ν. Κιλκίς προς τις αγορές και τα καζίνα των Σκοπίων, το επιμελητήριο του νομού προτείνει στην κυβέρνηση να μην επιτρέπεται η έξοδος προς τη γειτονική χώρα σε όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο! Εφόσον η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, ας λάβει σοβαρά υπόψιν της τις δικές μας προτάσεις, τονίζει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Π. Τονικίδης. Η Βόρεια Ελλάδα χάνει μηνιαίως 15 εκατ ευρώ.

«Μπλεγμένοι στη γραφειοκρατία μαθητές και γονείς στο Μελισσοχώρι» »  (σελ. 14)
Λύση με παράτυπο τρόπο στο πρόβλημα σχολικής στέγης δόθηκε χθες έπειτα από παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών και γονέων. Οι μαθητές θα φοιτούν πλέον στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, το οποίο όμως λειτουργεί παράτυπα καθώς δεν έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η ίδρυσή του.

«ΚΘΒΕ: Δεν έφταναν οι καθυστερήσεις, ήρθε και η εφεδρεία» (σελ. 30)
Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, εγκύκλιος για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αλλά και μια αποχώρηση (του Κ. Καζάκου) από παραγωγή του ΚΘΒΕ σκιάζουν την εύρυθμη  λειτουργία του οργανισμού. Τα μαύρα πανιά φιγουράρουν και πάλι στην ΕΜΣ ενώ οι εργαζόμενοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Σύμφωνα με τους ελέγχους της αστυνομίας: 21 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη»
Χωρίς ΚΤΕΟ, πυροσβεστήρες, ταχογράφους, βιβλία δρομολογίων, άδεια οδήγησης (σελ. 2)

«Μετά τις πιέσεις της Τρόϊκας / Συρρίκνωση κατά 30% στο στενό δημόσιο τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση» (σελ. 4)

«Τον Αύγουστο: Τους 693.329 έφτασαν οι άνεργοι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ» (σελ. 5)

«Επιφυλλίδες / Πύργοι: … πρόσχημα»

«Σε μαρασμό το Κιλκίς / “Καταναλωτική μετανάστευση” Ελλήνων σε Σκόπια και Βουλγαρία» (σελ. 3)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Χαλκιδική: Διαμαρτυρία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού» (σελ. 3,
Συμβολική συγκέντρωση  διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Ιερισσού πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι της περιοχής ενάντια στη δημιουργία μεταλλευτικής μονάδας.  Παρόμοια συγκέντρωση έγινε προχθές βράδυ στο Στρατώνι, όπου συνεδρίαζε εκείνη την ώρα το δημοτικό συμβούλιο Αριστοτέλη. Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας ζήτησε να γίνουν ενημερωτικές ημερίδες και να καλυφθούν κατά 90% οι θέσεις εργασίας από δημότες.

«Δρομολογήθηκε λύση για τους μαθητές Μελισσοχωρίου/ Διαμαρτυρία καθηγητών στον Ευκλείδη» (σελ. 3)
Γονείς και μαθητές του δημοτικού σχολείου Μελισσοχώριου συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης όπου ύστερα από συζητήσεις κατέληξαν σε προσωρινή διευθέτηση του προβλήματος στέγασης των υπεράριθμων μαθητών του σχολείου.
Εκπαιδευτικοί της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του σχολικού συγκροτήματος «Ευκλείδης» διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα των δημόσιων σχολείων, αλλά και για το πρόβλημα που ανέκυψε με το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης από το γειτονικό Θεαγένειο νοσοκομείο.

«Σε μαρασμό η αγορά του Κιλκίς» (σελ. 3)
Τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ τον μήνα «αγγίζουν» οι απώλειες στην οικονομία του Κιλκίς από τη διαφυγή εσόδων προς τις αγορές και τα καζίνο των Σκοπίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου Κιλκίς. Καζίνο, φθηνότερη βενζίνη, γαλακτοκομικά προϊόντα, ρούχα και άλλα εμπορεύματα αλλά και ιατρικές υπηρεσίες προσελκύουν στη γειτονική χώρα μεγάλους πληθυσμούς από την περιοχή και όμορους νομούς.  Ξεχωριστή ατραξιόν τα καζίνο όπου κατ΄ εκτίμηση του προέδρου του Επιμελητηρίου κάθε μέρα περνούν τα σύνορα 1000 με 1500 αυτοκίνητα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Ανάγκη σεισμικής δόνησης για να ανατραπεί το αδιέξοδο σκηνικό»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ότι είναι αναγκαία η συνάντηση μεταρρυθμιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς για να προκληθεί σεισμική δόνηση στο πολιτικό σκηνικό
Δύο ήταν τα κυρίαρχα σημεία τα οποία προκάλεσαν αίσθηση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 76η ΔΕΘ. Πρώτον, το κάλεσμά του σε οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και δεύτερον η πρότασή του για τη σύσταση ενός νέου Συνασπισμού εξουσίας που θα αποσύρει το μνημόνιο.
«Δεν λέμε απλώς να φύγει η κυβέρνηση, επιλέγοντας μια ευνοϊκή γι’ αυτήν ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά να ανατραπεί υπό από το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόωρες εκλογές ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του πρωθυπουργού και είπε ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι ήδη σε εφεδρεία πρωθυπουργός» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Επίσης τόνισε ότι «το κόστος των εκλογών δεν πρέπει να τίθεται σαν θέμα την ώρα που η Ελλάδα καταρρέει».

«Τα ακίνητα θα κινηθούν…κατά της φορολογίας τους». Να μπει τέλος στη «φοροκαταιγίδα» ζητούν οι έμποροι και οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ  / «Πόλεμος μεταξύ πράσινων και «α-πράσινων» στο δήμο Θεσσαλονίκης
«Καμιά φορά αναρωτιέσαι… Να γίνουν έργα στην πόλη; Πώς θα υλοποιηθούν; Ποιοι θα ενοχληθούν; Το ερώτημα που είναι ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις: Γιατί ό,τι γίνεται προκαλεί αντιδράσεις; Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη. Το κόψιμο των δέντρων στο πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», οι οποίοι κάνουν λόγο για οικολογική καταστροφή. Μέλη του σωματείου, πραγματοποίησαν αυτοψία στο παραλιακό πάρκο Μ. Αλέξανδρος  που βρίσκεται πίσω από το άγαλμα, εκεί όπου ξεκίνησαν οι εργασίες από το δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη για τη Β΄ Φάση ανάπλασης της Νέας Παραλίας (σελ. 6)

«‘‘Πυρετός’’ στη ΝΔ για την επίσκεψη Σαμαρά στη ΔΕΘ».  «Ούτε ως σκέψη δεν πρέπει να υπάρχει η χρεοκοπία», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ για τον ορυμαγδό των σεναρίων που εκπορεύονται κυρίως από το Βερολίνο (σελ. 8)

«Μάζεψε τα…σπασμένα των επεισοδίων ο δήμος Θεσσαλονίκης».  Μηδαμινές είναι σύμφωνα με τους αντιδημάρχους Καθαριότητας και Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πόλη από τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, μέρα εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Θανάση Παππά, οι ζημιές που καταγράφηκαν είναι σε εννιά κάδους απορριμμάτων του δήμου, από τους οποίους τέσσερις μικροί και πέντε μεγάλοι. Επίσης φθορές σημειώθηκαν σε πάρκα της περιοχής Συντριβανίου και της ΧΑΝΘ, ενώ υπήρξαν φθορές στα Συστήματα Αυτόματου Ποτισμού (pop up), στα πάρκα της περιοχής Λευκού Πύργου και στην περίφραξη της Β’ φάσης ανάπλασης του έργου της Νέας Παραλίας (σελ. 5)

«2ο Κ.Ο.Θ. Underground: μεγαλύτερο βήμα στην ανοιχτή έκφραση & δημιουργία»
Ένα μεγαλύτερο βήμα στην ανοιχτή έκφραση και δημιουργία δίνουν ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση» με το «2ο Κ.Ο.Θ. underground» που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου στο Block33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία) (σελ. 12)

X.A. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 842,12 – 51 %

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταλλείων Κασσάνδρας. » (σελ. 5)
Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων έξω από  το δημαρχείο Ιερισσού. Κρέμασαν πανό χωρίς όμως να εμποδίσουν από την εργασίας τους, τους δημοτικούς υπαλλήλους. Παρόμοια συγκέντρωση προχθές στο Στρατώνι, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Αριστοτέλη. Ημερίδες ενημέρωσης και να καλυφθούν κατά 90% οι θέσεις  εργασίας από δημότες, ζητεί ο δήμαρχος Χρ. Πάχτας.

« Αποδοκιμασίες κατά Κουβέλη στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 7)
Φραστική επίθεση από «Αγανακτισμένους» ενώ έτρωγε σε ταβέρνα δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Έξω από τη Θεσσαλονίκη, του ΠΑΣΟΚ το δεκανίκι» επιτέθηκαν προσωπικά στον κ. Κουβέλη που αποχώρησε από την ταβέρνα σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα. Οι «Αγανακτισμένοι» υποστηρίζουν ότι τον έδιωξαν, ενώ στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος έφυγε για προγραμματισμένη εμφάνιση στην ΕΤ3.

«Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων τάσσονται οι καθηγητές ΤΕΙ»  (σελ. 8)
Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, εκφράζοντας ωστόσο αντιρρήσεις επί ορισμένων διατάξεων τάχθηκαν οι καθηγητές των ΤΕΙ που συνεδρίασαν και συζήτησαν το νέο νόμο.  Είναι πλέον νόμος του κράτους, παρακολουθούμε κριτικά την εφαρμογή του και εντοπίζουμε τις δυσλειτουργίες του, καταγγέλλουμε στην ομοσπονδία τα σημεία που κατά την γνώμη μας έχουν πρόβλημα συνταγματικότητας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων,  σε ανακοίνωση των καθηγητών.

«Σφοδρές οι αντιδράσεις για την εργασιακή εφεδρεία» (σελ. 10)
Έντονες αντιδράσεις φορέων, εργαζομένων και αντιπολίτευσης προκαλεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Κινητοποιήσεις αποφάσισε το Συντονιστικό των ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ-ΕΙΝ και των σωματείων ΟΣΚ-ΙΓΜΕ-ΟΔΔΥ-ΕΟΜΜΕΧ-ΟΠΕΓΕΠ-ΕΘΙΑΓΕ-ΕΛΟΓΑΚ-ΔΗΜΗΤΡΑ ενώ έντονη αντίθεση εξέφρασε η ΓΣΕΕ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *