ΠΟΥ: Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα

“Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο”, δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, ένας από τους αξιωματούχους του οργανισμού, αρμόδιος για τον αγώνα κατά του καπνίσματος και εισηγητής της έκθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν εξαιτίας αυτών των ασθενειών, δηλαδή αριθμός ισοδύναμος με το 63% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως. Από τα 36 εκατομμύρια, τα εννιά είναι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 48% των θανάτων, οι διάφορες μορφές καρκίνου για το 21%, οι ασθένειες που συνδέονται με το αναπνευστικό για το 12% και ο διαβήτης για το 3%.

Οι βασικοί παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η εμφάνιση μη μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι το αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα, τόνισε ο Μπέτσερ.

Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα συνδέονται πρωτίστως με τις αναπτυγμένες χώρες, όμως η εισαγωγή του αστικού και δυτικού τρόπου ζωής στις αναπτυσσόμενες έχει προκαλέσει την σημαντική εξάπλωση τους και σε αυτές με συνέπεια να καταγράφονται και στις χώρες αυτές υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Από τα στοιχεία της έκθεσης, προκύπτει ότι οι γυναίκες στην Ιαπωνία διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο από μη μεταδιδόμενα νοσήματα με 178 θανάτους στις 100.000 γυναίκες το χρόνο, ενώ για τους άντρες τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στον Άγιο Μαρίνο, κρατίδιο στην Ιταλία, με 308 θανάτους στους 100.000 άντρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=309497

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *