Έρχεται σαφάρι ελέγχων στην Υγεία για μαύρο χρήμα! Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

φακελακιαΣαφάρι ελέγχων ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπίσουν ιδιωτικές κλινικές, γιατρούς και φαρμακοποιούς που επί σειρά ετών λειτουργούν σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών Ταμείων. Πως θησαυρίζουν

Φακέλους για κυκλώματα που αποτελούνται από ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και γιατρούς και δρουν σε όλη τη χώρα έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Πρόκειται για το colpo grosso που έχει στηθεί σε βάρος των ασθενών αλλά και του ΕΟΠΥΥ.Ειδικότερα επιτήδειοι του χώρου, φροντίζουν να εγγράφουν ακόμη και πλασματικές εξετάσεις σε ασθενείς όταν τους νοσηλεύουν ενώ γιατροί συμβάλουν είτε με παραπεμπτικά είτε με τις υπογραφές τους στις περιπτώσεις αυτές.  Και αυτό διότι όταν θα έρθει η ώρα του «κουρέματος» στο οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση πόρων απο κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, τα ποσά που θα πρόκειται να εισπράξουν έστω κι αν μειωθούν με το claw back (κούρεμα αν υπάρχει υπέρβαση σε προϋπολογισθέν κονδύλι), θα πλησιάζουν στα πραγματικά χωρίς απώλειες για τις τσέπες τους.

 

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, είχε επισημάνει ότι οι δαπάνες σε κλινικές και διαγνωστικά έχουν ξεφύγει και πάλι λίγο κάτω από το 50%.

 

Εκτός αυτού όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει λεπτομερώς και περιπτώσεις γιατρών που φέρονται να υπερσυνταγογραφούν και ταυτόχρονα να έχουν παχυλούς λογαριασμούς σε τράπεζες. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διασταυρώνουν τα στοιχεία των γιατρών ενώ δεν αποκλείονται και αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε ιατρεία και νοσηλευτικά ιδρύματα.

 

Επόμενο βήμα των ελεγκτικών αρχών – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- θα είναι να μελετήσουν δεδομένα και φαρμακευτικών εταιρειών που ενδέχεται να έχουν συναλλαγές με γιατρούς.

Άλλωστε η τακτική είναι γνωστή: ορισμένοι γιατροί λαμβάνουν το “δωράκι” τους για να συνταγογραφούν υπέρ ενός σκευάσματος. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται φύλλο και φτερό όλα τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ της εταιρείας του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

 

Και επειδή το τελευταίο διάστημα είχαν δημοσιοποιηθεί περιπτώσεις γιατρών που φέρονταν να υπερσυνταγογραφούν αλά στην πραγματικότητα κατείχαν θέσεις π.χ. σε χωριά που δικαιολογούσαν τις πολλές συνταγές, οι αρχές εξετάζουν πια και τα γεωγραφικά δεδομένα ώστε να μην εκτεθούν και πάλι.

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες αρκετοί γιατροί που είχαν στοχοποιηθεί, με αρθρογραφίες τους και επιστολές τους εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για την προχειρότητα της δημοσιοποίησης των στοιχείων.

Και είναι γνωστό σε όλο τον ιατρικό κλάδο το γεγονός ότι πολλοί γιατροί, ειδικά όσοι υπηρετούν σε μικρές υγειονομικές μονάδες και σε χωριά, είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν αμέτρητα σκευάσματα επειδή δεν υπάρχει άλλο ιατρείο ή νοσοκομείο σε κοντινή απόσταση.

 

Ενδεικτική είναι η περιγραφή που έκανε γιατρός από την Κρήτη σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα εξηγώντας γιατί ο ίδιος μπορεί να εμφανιστεί να υπερσυνταγογραφεί ενώ στην ουσία κάλυπτε ανάγκες μεγάλου πληθυσμού.

 

“Εργάζομαι ως γιατρός γενικής ιατρικής σε Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου στην Κρήτη.

Καθημερινά συνταγογραφώ για 40-50 ασθενείς κυρίως τρίτης ηλικίας.

Η πλειοψηφία αυτών λαμβάνει χρόνια αγωγή με περισσότερα από τρία φάρμακα.

Για να ανταπεξέλθω στο φόρτο εργασίας που επιβάλει η χρονοβόρος ηλεκτρονική συνταγογράφιση, εκδίδω τρίμηνες συνταγές για τους περισσότερους ασθενείς.

 

Κάθε ηλεκτρονική συνταγή “χωράει” τρία φάρμακα.

Άρα για έναν ασθενή που λαμβάνει τέσσερα φάρμακα εκδίδονται 2 συνταγές επί 3 ίσον 6 για το τρίμηνο. (Έτσι τις μετρά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά τις εμφανίζει όλες στον ίδιο μήνα!!!).

Κάθε μέρα εξυπηρετώ “συνταγογραφικά” 40 περίπου ασθενείς.

Συνεπώς 40(ασθενείς) Χ 6(2 τρίμηνες συνταγές ανά ασθενή) Χ 22 εργάσιμες ημέρες = 5800 συνταγές. Έτσι λοιπόν βγαίνουν τα νούμερα τα οποία ο ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός και οι αδιάβαστοι δημοσιογράφοι βαφτίζουν “ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ” σημείωνε ο γιατρός από την Κρήτη.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *