ΠΟΥΓΥ – ΕΟΠΥΥ. Δελτίο τύπου

ΕΟΠΥΥ-logoΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΠΥΥ

ΑΘΗΝΑ 5-9-2013

Παρά τις διαβεβαιώσεις, μόλις πριν ένα μήνα, του Υπουργού Υγείας, ότι κανείς δεν πρόκειται να κλείσει τις Μονάδες Υγείας (Πολυϊατρεία) του ΕΟΠΥΥ και ότι κανείς Έλληνας βουλευτής δεν πρόκειται να ψηφίσει το σχέδιο δράσης της  Task force για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κάνει ακριβώς το αντίθετο.

 Να τι προσπαθεί να κάνει η Συγκυβέρνηση :

 • Με επικοινωνιακά τερτίπια, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας.

• Mεταφέρει τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ και βάζει σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα (απόλυση) όλο το Ιατρικό και Υγειονομικό προσωπικό, χαρίζοντας την Υγεία του λαού στα μεγάλα εγχώρια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα.

• Σύμβουλοι και πλήθος ¨σοφών¨ από τον χώρο της υγείας, οι ίδιοι δηλαδή  που δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ σε μία νύχτα και προεξόφλησαν την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, επαναπροσλήφθηκαν για να υπογράψουν τη θανατική της καταδίκη. 

• Είναι λογικό να τρίβουν τα χέρια τους οι κλινικάρχες και τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, αφού βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται και ταυτόχρονα να καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος από την ¨πίττα¨ της υγείας. 

• Είναι γνωστό σε όλους, ΕΟΠΥΥ – Υπουργείο – Κυβέρνηση ότι ο ιδιωτικός τομέας στοιχίζει πολλαπλάσια απ’ ότι το ήδη υπάρχον δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας.

• Οι παροχές θα αγοράζονται και σύντομα το σημερινό 15% συμμετοχή θα βρεθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

• Ο ΕΟΠΥΥ στις συμβάσεις με τους ιδιώτες, θα παρέχει στοιχειώδη πακέτα παροχών (π.χ. γενική αίματος, ακτινογραφία). 

• Το ξεπέρασμα των προκαθορισμένων πακέτων θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους να βάλουν βαθειά το χέρι στην άδεια τσέπη τους, για να έχουν στοιχειώδη υγεία.

• Τα διαφυγόντα κέρδη  προς τους ιδιώτες είναι της τάξης των εκατομμυρίων. Το Α΄ εξάμηνο του 2013 οι αμοιβές των ιδιωτών για παρακλινικές εξετάσεις έχουν ξεπεράσει το 51% του προκαθοριζόμενου ποσού. Κι ενώ η Κυβέρνηση έχει γονατίσει τον Ελληνικό λαό με φόρους και χαράτσια, χαρίζει εκατομμύρια σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

• Η μετάβαση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ήδη καταρρακωμένο ΕΣΥ, θα διαλύσει το μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, το οποίο με συγκεκριμένες, προμελετημένες τακτικές προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, αποδομήθηκε. Οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα εξαφανισθούν από τον Υγειονομικό χάρτη.

• Στις Μονάδες Υγείας έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων και το κυριότερο, η μεγάλη μερίδα των φτωχών μικροσυνταξιούχων, για δωρεάν εξετάσεις και ιατρική περίθαλψη, για τις οποίες πλήρωναν ακριβά ασφάλιστρα όλη τους τη ζωή.

 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ;

ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ;

 

• Δωρεάν συνταγογράφηση.

• Κατ΄ οίκον νοσηλεία

• Δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

• Δωρεάν πλήρης βιοχημικός και ορμονολογικός έλεγχος.

• Δωρεάν ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές.

• Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, test pap, παρακολούθηση εγκύου.

• Δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες  και ηλικιωμένους.

• Δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ’ οίκον για τους κλινήρεις.

• Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία

• Δωρεάν οδοντοστοιχίες, μεταλλικούς σκελετούς και ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά. Ποιος Έλληνας μπορεί να διαθέσει σήμερα 1000 ευρώ – 5000 ευρώ για οδοντιατρικές εργασίες. Θα πληρώνονται δηλαδή από τον ασφαλισμένο,  γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να «σηκώσει» και την οδοντιατρική περίθαλψη.

 

        Ακόμα και αυτός ο αποδομημένος σήμερα ΕΟΠΥΥ, χωρίς προμήθειες, χωρίς μηχανήματα, χωρίς τεχνική υποστήριξη, εξυπηρετεί το 25% των ασφαλισμένων και αποτελεί το ανάχωμα για την συγκράτηση των τιμών απέναντι στην αγορά υπηρεσιών από  ιδιώτες. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί όταν κλείσει; Ποιος θα είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος;

 ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ!!!!!!!!!

Το 45% των ήδη  φτωχοποιημένων Ελλήνων δεν θα έχει πρόσβαση στην Υγεία. Τα Νοσοκομεία κλείνουν, η μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τις παροχές του υπάρχοντος συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η ίδια η Τρόϊκα σε όλα τα μνημόνια και σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει στην Κυβέρνηση ότι πρέπει να ξεχάσει τους ιδιώτες και να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες  δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ; 

ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ; 

 

Επειδή δεν πιστεύουμε στην ανικανότητα της κυβέρνησης, πιστεύουμε στην κακή πρόθεσή της.  Με απειροελάχιστο κόστος μπορεί να ενισχύσει  τις μονάδες και να υπάρξει  τεράστιο οικονομικό όφελος και το κυριότερο να φροντίσει τους πολίτες, που είναι και το επιβεβλημένο χρέος κάθε κυβέρνησης. 

 

Σε αυτές τις πολιτικές ο Ελληνικός λαός δεν θα μείνει αδρανής.

 

Του στερήσατε το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, του στερείτε και το δικαίωμα στην Υγεία;

 

Καλούμε όλους συνταξιούχους, εργαζόμενους και μη,  να αγωνιστούν μαζί μας για την διατήρηση των πολυϊατρείων . 

 

Η κατάσταση που θα υπάρξει μετά το κλείσιμό τους θα είναι πάνω από κάθε φαντασία, πραγματικό τσουνάμι. 

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

 

ΔΗΜΟΣΙΑ  ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ  ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ¨ΕΙΔΙΚΩΝ¨ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ) ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ.

 

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ο.Ε. – ΕΟΠΥΥ

2 thoughts to “ΠΟΥΓΥ – ΕΟΠΥΥ. Δελτίο τύπου”

  1. Καιρος δεν ειναι να σπασει το “αποστημα” του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ? Τοσα χρονια που ολοι οι ασφαλισμενοι του ΙΚΑ συνωστιζονταν σαν σαρδελες στα ιατρεια, μετα απο 1 μηνα (και βαλε) αναμονης ραντεβου, γιατι κανεις δεν νοιαστηκε?
    Αν λειτουργησουν υπο την εποπτεια του ΕΣΥ τα ιατρεια τι μπορει να αλλαξει?
    Μην κοιταζουμε λοιπον το δικο μας σπιτι αποκλειστικα και μονο και ας κοιταξουμε να λειτουργησουμε ως ομαδα ως κοινωνια….ΣΤΟΠ λοιπον στην στειρα αντιπολιτευση και στον απαρχαιωμενο συνδικαλισμο.

  2. Ωραια τα λες ,ανωνυμε .

    Το θεμα ειναι ποιος θα δωσει σε αυτα τα δεκα εκατομμυρια ανοητων να καταλαβουν οτι δεν ειναι στραβος ο γυαλος αλλα στραβα αρμενιζουμε !!!

    Και οπως διαπιστωσες εως τωρα ,μετα απο 4 χρονια “κρισης” ,τιποτα δεν ειναι πιο δυσκολο στη χωρα αυτη απο το να αποδειξεις και να εφαρμοσεις το αυτονοητο .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *